Eindhoven,
20
juni
2023
|
10:31
Europe/Amsterdam

Veilig klimaat voor LHBTI+’ers behoeft nog veel aandacht

Het komt nog te vaak voor dat LHBTI+’ers negatief worden bejegend op de werkvloer of in de schoolbanken. Fontys Pride Community staat voor een gemeenschap waarin zowel studenten als medewerkers zich thuis kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn. Om de noodzaak hiervan aan het licht te brengen zaten dertien medewerkers en studenten maandag samen met Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur.

Geen namen of opleidingen worden vandaag benoemd. “Collega’s zullen al snel weten dat, wanneer mijn opleiding genoemd wordt, ik degene ben die iets over hen of mijn situatie binnen mijn opleiding te zeggen heeft gehad. Dat wil ik niet, want daar word ik sowieso op aangesproken.”

Dat vat ook direct de kern van het probleem samen: medewerkers die deel uitmaken van de LHBTI-community voelen zich te vaak niet veilig op hun werk. Iets waar de Fontys Pride Community zich sinds 2019 juist zo hard voor maakt: een veilig klimaat voor iedereen.

Uitkijken naar community
Tijdens de meepraatsessie van vandaag mag iedereen vrijuit vertellen over de uitdagingen die men ervaart, maar ook mooie ervaringen mogen gedeeld worden. Een van de kartrekkers van de Pride Community deelt meteen een verhaal uit Venlo. “Een internationale student vroeg of hij toegevoegd kon worden aan onze community. Hoewel hij superenthousiast was, bleef een geplande ontmoeting toch uit.”

De student bleek veel te bang te zijn. “Dat is niet erg, want alles moet op eigen tempo kunnen. En als dat bestaat uit alleen maar kleine stapjes, is dat ook meer dan prima.” Na wat extra informatie over Pride Venlo en COC Limburg stuurde de student een dag later toch nog een bericht. “De afspraak had alsnog plaatsgevonden en de student keek er enorm naar uit om deel uit te maken van onze community.”

‘Niet hun probleem’
Hoe mooi deze ervaring ook is, de zorgen die anderen ervaren en vandaag delen, maken een groter deel uit van het verhaal. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten die in transitie zitten en geen mondeling willen doen wegens stemverandering. “Veel instituten zoeken naar passende oplossingen, maar anderen zeggen weer dat het niet hun probleem is”, laat een medewerkster weten.

Ook onderwerpen als de Pride-vlag, arbeidsvoorwaarden voor medewerkers die deel uitmaken van regenbooggezinnen, namen op diploma’s, genderneutrale toiletten en het aanspreken van medewerkers en studenten met bepaalde gender pronouns passeren vandaag de revue. Joep Houterman luistert als voorzitter van het college van bestuur aandachtig mee.

 Anderen meenemen
“We moeten als organisatie nadenken over hoe we met deze zaken omgaan. Ik weet dat de arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld echt onze aandacht hebben. Wat kunnen we doen binnen ons cao om een eigen beleid hierover te ontwikkelen? En sterker nog, wat kunnen we aan de landelijke cao-onderhandelingstafel betekenen? Want dit betekent veel voor jou als individu, maar misschien kunnen we hier ook anderen in meenemen”, aldus Houterman.

Een van de grootste pijnpunten blijkt toch de integrale veiligheid. Veel aanwezigen merken dat collega’s een beetje ‘pride-moe’ zijn. Bij de vorming van genderneutrale toiletten bijvoorbeeld, of het vieren van Paarse Vrijdag. “Er worden opmerkingen gemaakt in de kantine waardoor ik het gevoel heb dat ik uitleg moet geven, mezelf moet verdedigen. Dat zorgt vaak voor juist meer weerstand en dat is allesbehalve fijn”, laat een docente weten.

Inclusieve schip gemist
Die weerstand blijkt bij studenten echter niet vaak te bestaan. “Misschien hebben onze collega’s wat dat betreft het inclusieve schip gemist en vraagt het juist om bijscholing over LHBTI+, want om hierover mee te praten heb je wel kennis over het onderwerp nodig.”

Eén ding is zeker: binnen Fontys moet men af van het taboe rondom LHBTI+. “Collega’s die hier niet vaak mee in aanraking komen, zuchten. Maar het zou juist mooi zijn wanneer zij om uitleg vragen. Het is niet erg om niet precies te weten hoe het zit, maar ben er dan ook niet meteen op tegen.”

Grote taak
Daar ligt volgens de groep nog een grote taak voor Fontys. “Het helpt wanneer je als instituut of organisatie uitspreekt dat we dit met z’n allen willen doen, dat inclusiviteit iets is voor ons allemaal. En die back-up is nodig, want nu voelen wij ons als activisten die alles zelf moeten doen.”

Voor de voorzitter, het college van bestuur en alle anderen van Fontys ligt er dus nog een flinke taak. Houterman: “Iedereen die wil studeren bij Fontys moet zich welkom voelen. Dat geldt ook voor onze medewerkers. Er zullen belemmeringen weggehaald moeten worden om dat de realiseren en dat kan vertaald worden in een aantal activiteiten, die we bijvoorbeeld standaard op kunnen nemen in onze jaarkalender.”

Meenemen in toekomst
Wat voor Houterman misschien wel het belangrijkste punt van de dag is, is het onderwijs. “Wij leiden toekomstige docenten en andere professionals op die straks in hun beroep in aanraking komen met seksualiteit en gender. Daar krijgen ze hoe dan ook mee te maken en dat raakt ook de professionalisering en het onderwijs van Fontys zelf. Wij moeten ervoor zorgen dat we de handelingsverlegenheid wat betreft dit onderwerp opheffen, zodat onze studenten dit mee kunnen nemen in hun toekomst.” [Noëlle van den Berg]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Wim van de Riet
20
June
2023
Ook nu weer dezelfde fout in Bron met 'het aanspreken van medewerkers en studenten met bepaalde gender pronouns (aanspreekvormen)'. Die genderneutrale voornaamwoorden (zoals bijvoorbeeld 'hen') zijn geen aanspreekvormen. De Dikke Van Dale geeft bij 'aanspreekvorm' ook aan: 'vorm, (voor­naam)­woord waar­mee je iem. aan­spreekt, bv. 'u', 'jij' en 'jullie''. Zie ook mijn opmerking bij een eerder bericht (https://bron.fontys.nl/transgenderstudent-pride-month-is-zo-belangrijk/) over dezelfde fout. Ik zie dat dit daar inmiddels is aangepast (dank!), maar het blijkt een hardnekkige fout te zijn.
Boilerplate

Ben je student, docent of medewerker bij Fontys en kom je graag in contact met de Pride Community? Stuur een mail via fontyspride@fontys.nl of stuur een bericht via Instagram.