Eindhoven,
21
juni
2023
|
13:00
Europe/Amsterdam

Veel ‘kleine’ verbouwingen gevolg van nieuwbouw

Dat er op campus Rachelsmolen nieuwbouw wordt gerealiseerd, zal niemand ontgaan. Maar ook in de bestaande gebouwen op de Eindhovense campus worden de mouwen flink opgestroopt. Het een is het gevolg van het ander, legt procesmanager Nicole Heeren van de dienst Huisvesting en Facilitaire zaken uit.

De drie nieuwe gebouwen op campus Rachelsmolen worden nog eind dit jaar in gebruik genomen. Dan vinden vijf instituten, die nu elders in Eindhoven zijn gehuisvest, hun nieuwe thuisbasis in de gebouwen R11, R12 en R13. Het gaat om Social Studies, Pedagogiek, Kind en Educatie, Paramedisch en Mens en Gezondheid.

Nicole HeerenBij nader inzien blijken deze instituten behoefte te hebben aan meer ruimte dan waar de nieuwbouw op berekend was. Om die reden worden in de bestaande gebouwen R3 en R10 een aantal extra onderwijsruimten gerealiseerd.

Ook wordt op de campus ruimte gemaakt voor de komst van een hub met een vergader- en projectencentrum voor de diensten van Fontys. “De diensten zaten veelal verspreid over verschillende panden en waren geclusterd per verdieping. Er vond daardoor nauwelijks kruisbestuiving plaats en de afstand tot het onderwijs was groot", aldus procesmanager Heeren. 

“Daarom wordt op elke campus, niet alleen in Eindhoven, maar ook op Stappegoor en in Venlo, een hub gecreëerd. Een kantooromgeving waar medewerkers van de verschillende diensten kunnen (samen)werken en overleggen, dicht bij en met het onderwijs.”

In Eindhoven is de verbouw het meest omvangrijk en zijn in april de werkzaamheden begonnen. Op de eerste verdieping van R3 worden twee collegezalen van Fontys Economie en Communicatie (FEC) en de tegenover liggende ruimtes omgebouwd tot hub. 

“Het idee is wel om uiteindelijk de diensten weer een volledige plek te geven op campus Rachelsmolen”, aldus Heeren. “Maar dat kan enkele jaren duren. Tot die tijd worden zij gehuisvest in het kantoorgebouw van De Lage Landen (DLL) in de binnenstad.”

Working lab
Voor de realisatie van de extra leslokalen en de hub heeft FEC ruimtes moeten inleveren. Daarvoor in de plaats wordt op de tweede verdieping van R4 een homebase en working lab gemaakt, een open studie- en werkomgeving waarmee ze het traditionele klaslokaal gaan verlaten. 

Deze verbouwactiviteiten beginnen eind deze week. De volgende twee zomers zullen de overige verdiepingen van FEC gefaseerd worden aangepast. [Tekst gaat verder onder de foto's]

In de voormalige ruimte van de dienst marketing en communicatie op de begane grond van R3 komt het Inspiration Center van FEC, een plek voor onderzoek en lezingen, waar niet alleen studenten en medewerkers samenkomen, maar ook externe partners.

Mediatheek
Onlangs heeft het Fontysbestuur besloten dat de mediatheken worden afgestoten. De mediatheek in R3 wordt een studieomgeving voor studenten van FEC. Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw R11 was een mediatheek ingetekend, maar die gaat er niet komen. De ruimte is omgevormd tot stilte- en studieruimte. 

En er komt een plek waar studenten via selfservice materialen kunnen lenen. Daarnaast heeft FEC ervoor gekozen om op elke verdieping in R4 onderwijsmaterialen ter beschikking te stellen. Maar het merendeel wordt digitaal beschikbaar gesteld.

Het zit- en uitgiftedeel van het restaurant in R4 op de begane grond wordt naar verwachting begin 2024 vervangen door een campusbrede studieomgeving. Daarvoor in de plaats is dan de food court in R11 gereed en in gebruik genomen. De keuken in R4 blijft in bedrijf voor cateringactiviteiten.

Flexibiliteit
Ondanks dat er in korte tijd veel verbouwingen op Campus Rachelsmolen plaatsvinden, lopen de werkzaamheden boven verwachting goed, concludeert procesmanager Nicole Heeren. “Het vraagt wel wat flexibiliteit van de mensen, maar tot nu toe is er veel begrip.”

Toch houdt Heeren er rekening mee dat er dingen gaan tegenvallen en er zijn altijd een aantal dingen onzeker. “Zo zijn er vaak nog wat kleine aanpassingen nodig als een nieuwe ruimte in gebruik wordt genomen.” [Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Maas
23
June
2023
Dit zijn alweer de zoveelste verbouwingen die ik meemaak in slechts vijftien jaar. En elke keer verdwijnen collegezalen en leslokalen. Een leslokaal is multifunctioneel. Een homebase e.d. niet. Open, geluidhinder, meer hip (of toch niet?) dan nuttig. Het is ook alweer de tweede keer dat ik meemaak dat de wensen en ideeen van de docenten genegeerd worden. De diensten staan ten dienste van het onderwijs; zomaar een gedachte van mij. Onderwijs eerst. Hubs e.d. hups weg ermee. De diensten ondersteunen het onderwijs en daarmee de docenten; de docenten ondersteunen vervolgens de studenten. Maar deze gedachte lijkt hier uit te sterven...