Eindhoven,
28
maart
2023
|
11:33
Europe/Amsterdam

'Geen paniek' om vertraging nieuwbouw Rachelsmolen

De nieuwbouw op campus Rachelsmolen is vertraagd. De vijf instituten die hier hun intrek nemen doen dat niet direct na de zomervakantie, zoals gepland was, maar pas in november. Jeroen Knikkink geeft meer tekst en uitleg. 

Het startsein voor het nieuwbouwproject voor de vijf instituten Paramedisch, Mens en Gezondheid, Kind en Educatie, Sociale Studies en Pedagogiek werd een jaar of vijf geleden gegeven. In de zomer van 2021 werd begonnen met de bouw. Het plan is altijd geweest om de drie nieuwe gebouwen aan de start van het studiejaar 2023/2024 te openen, maar dat plan wordt nu dus met twee maanden uitgesteld. 

Onder druk
“Door leveringsproblemen en personeelstekorten staat de planning al heel lang onder druk”, legt Jeroen Knikkink uit, procesmanager dienst Huisvesting en Facilitaire zaken. “We hebben het elke keer zo kunnen draaien dat we op schema bleven, maar nu heeft de aannemer toch aangegeven het op deze manier niet te redden. Het is daarom verstandiger om de boel met twee maanden te rekken.”   

Jeroen KnikkinkDat is natuurlijk jammer, maar geen grote ramp. Sterker nog: er werd al lange tijd rekening gehouden met een eventuele vertraging. Vorig jaar werd er door de vijf instituten en de dienst Huisvesting en Facilitaire zaken gestart met het uitwerken van een zogenoemd fallbackscenario. “Daar konden we op terug vallen als er vertragingen zouden zijn, zoals nu”, vervolgt Knikkink. “We hadden al helemaal uitgewerkt wat we moesten doen als we niet in de zomer maar in het najaar zouden verhuizen.”  

Meubilair
In het oorspronkelijke plan was opgenomen dat het meubilair uit het oude gebouw mee zou gaan naar de nieuwbouw. Het zou een ander stofje krijgen en verbeterd worden. Maar dat proces kost veel tijd. “Daar hadden we eigenlijk de zomervakantie voor gereserveerd. Nu we in het najaar verhuizen, hebben we die tijd niet meer”, zegt Knikkink.  

Het hergebruik van het oude meubilair wordt daarom flink afgeschaald. De nieuwe gebouwen worden ingericht met ‘nieuw’ (hergebruikt) meubilair en het oude meubilair wordt op een duurzame manier terug de economie ingebracht. “Dat heeft als gevolg dat de verhuisperiode geen zes tot acht weken duurt, maar slechts twee weken. De verhuisperiode staat nu gepland in de negende en tiende lesweek van de eerste periode (tussen 6 en 17 november), twee onderwijsluwe weken waarin vooral toetsen, mondelinge examens en portfoliogesprekken gepland staan.”  

Omdat de oudbouw in deze weken niet meer gebruikt kan worden en de nieuwe gebouwen nog niet klaar zijn, is er voor deze onderwijsactiviteiten gezocht naar alternatieve locaties. Dat zijn bijvoorbeeld de aula van R5, en een aantal lokalen in R10, R3 en S2. Knikkink: “We gaan weliswaar later over, maar we hebben dit scenario zodanig voorbereid dat studenten en medewerkers geen last hebben van de vertraging.” 

Wankel in evenwicht
Dat laatste benadrukt ook Thom Rutten, directeur van Fontys Paramedische Hogeschool. “Dit was enigszins in de lijn der verwachting. Het schema was altijd wankel in evenwicht. Er hoefde maar iets mis te gaan of er zou vertraging komen. Gelukkig zijn we altijd bezig geweest met een terugvalscenario.”  

Toegegeven: de start van het nieuwe studiejaar was volgens Rutten een magisch moment geweest om intrek te nemen in de nieuwe gebouwen, met ruimtes vol luxe en waar alles beter werkt. Maar er is geen reden voor paniek. “We waren er klaar voor en staan daarom niet te juichen om de vertraging, maar niemand schiet in paniek. De nieuwe röntgenkamers en andere luxe faciliteiten laten iets langer op zich wachten, tot die tijd kunnen we gebruik blijven maken van de huidige apparatuur. Het enige wat spannend wordt, is het verhaal rondom de potentials: studenten die mogelijk hier komen studeren. Wij hebben hun verteld dat ze nooit meer in de huidige gebouwen zouden komen. Als je verwachtingen schept, moet je een goed verhaal hebben als je daarop terugkomt. Dat hebben we gelukkig. Ze gaan niks missen.” [Karen Luiken] 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd.
Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frank Maas
31
March
2023
Intussen hebben de opleidingen in R4 (ook) een tekort aan lokalen en kantoorruimte... Fijn!