door Jan Ligthart,
03
april
2024
|
14:58
Europe/Amsterdam

Vakbonden mikken op een looneis van 6 procent

De vakbonden voor het hbo leggen dit jaar bij de cao-onderhandelingen minder de nadruk op nieuwe of aanvullende arbeidsvoorwaarden. Wel willen zij bij de werkgevers een looneis van rond de 6 procent neerleggen. 

De huidige cao ging op 1 juli 2023 in en geldt voor de duur van een jaar. Voor de zomer moet er dus een nieuwe cao klaar zijn. De onderhandelingen daarover beginnen volgende maand, zo is de verwachting. Ondertussen hebben de bonden hun leden hier al over geraadpleegd.

“We hebben drie ophaalbijeenkomsten bij onze leden gehad en daarvan een conceptvoorstel gemaakt waar vrijdag een definitief voorstel uit moet komen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan wij voor een looneis van 6 procent bij een cao die wederom één jaar zal lopen. En dat zal dan vanaf 1 juli dit jaar tot 1 juli 2025 zijn”, zegt AOb-onderhandelaar Douwe van der Zweep. 

Grootste stijging
Vorig jaar werd een van de grootste stijgingen ooit gerealiseerd: 14 procent loonsverhoging en een algemene verbetering voor alle salarissen tot en met schaal 12, met extra aandacht voor de laagste schalen. “Klopt. Er viel toen ook heel wat te compenseren. Het jaar ervoor hadden we stilgestaan en de inflatie was in 2023 heel hoog. Er is toen al flink wat verspijkerd om achterstand te compenseren. Maar we zijn nog niet klaar als het om de koopkrachtverbetering gaat.”

Of andere vakbonden zoals FNV en CNV met dezelfde eis komen, is nog niet bekend. FNV-onderhandelaar Magda Korolczuk laat doorschemeren dat het verhaal van de AOb dichtbij dat van de FNV zit. “Maar het is denkbaar dat er volgende week besloten wordt om de looneis breder te trekken dan alleen het hbo. En dan is het niet uitgesloten dat om de inflatie te corrigeren toch nog hoger uitkomen dan die 6 procent.” 

Bij de CNV was de onderhandelaar niet bereikbaar. Maar een CNV-woordvoerster stelde wel dat de bonden meestal niet ver van elkaar vandaan zitten als het om de looneis gaat en dat een looneis van rond de 6 procent waarschijnlijk wel de inzet zal zijn.

Voorjaarsnota
Of die looneis ook haalbaar is, moet volgens Van der Zweep nog blijken. “Welke ruimte er is, zal gaan blijken uit de voorjaarsnota van het kabinet. Het is nog maar de vraag of het kan.  Maar als vakbond letten ook wij altijd wel op de betaalbaarheid van cao-afspraken voor de werkgevers."

"In elk geval zal er wat de andere arbeidsvoorwaarden betreft niets schokkends op tafel komen. We zitten met de werkgevers nog in een heel constructief overleg over de realisatie van de huidige cao. Daar zijn zij nog steeds heel druk mee, zo merk ik, en daarom zitten de instellingen nu ook niet te wachten op voorstellen voor grote nieuwe verbouwingen bij een nieuwe cao.”

Krimp
Maakt het nog verschil dat die instellingen te maken hebben met teruglopende studentaantallen en dat het in de komende jaren om met name demografische redenen alleen maar erger zal worden? Oftewel: dat het hbo te maken heeft met krimp en dus vaak ook bezuinigingen? “Dat legt wel een schaduw over de sector, ja. Aan de andere kant: groei en krimp zijn geen zaken die wij met arbeidsvoorwaarden compenseren. Zo werkt het niet, dat zou ook niet reëel zijn.”

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.