Eindhoven,
09
november
2023
|
12:38
Europe/Amsterdam

Uren achtereen studeren voor je tentamens? Het kan anders!

De eerste tentamens komen eraan. Vol goede moed pak je je studieboeken en aantekeningen erbij. Onophoudelijk ben je aan het studeren, tot de woorden voor je ogen dansen. Er kan niets meer bij, en toch ben je nog niet klaar. Dat kan effectiever. Maar hoe dan?

Het is rood en tikt. Nee, het is niet wat je denkt. Een kookwekker in de vorm van een vleestomaat hielp de Italiaanse student Francesco Cirillo jaren geleden om doeltreffend te studeren. Cirillo was voortdurend afgeleid (wie niet?) en kon geen rust vinden in zijn drukke omgeving.

Hij kwam op het idee om zijn kookwekker erbij te pakken, draaide de wijzer naar 25 minuten en zette zich aan een specifieke taak. Na afloop beloonde hij zichzelf 5 minuten op rust, fijne afleiding of iets lekkers. Waarna hij zich weer voor 25 minuten aan een taak wijdde.

Deze manier van studeren, die bekend is komen te staan onder de Pomodoro-techniek, heeft sindsdien veel studenten - en ook werkenden - geholpen om een grote taak op te delen in hapklare brokken die ze doelgericht uitvoeren, zonder afleiding.

Pomodoro is ideaal voor studenten die zich er niet toe kunnen zetten om te beginnen met studeren, opzien tegen een berg werk en om de haverklap afgeleid zijn. Op YouTube vind je een video over de populaire techniek. [De tekst gaat verder onder de video]

Studeren is meer dan lezen alleen, stelt de Universiteit van Leiden. Gebruik tijdens het studeren een studiemethode die bij je past, luidt het advies. Tijdens het grondig bestuderen van de stof, maak je aantekeningen, onderstreep je delen van de tekst, teken je een schema of mindmap als je visueel bent ingesteld, schrijf je een uittreksel of samenvatting. Bedenk zelf tentamenvragen en wissel ze eventueel uit met een studiegenoot.

Goede voorbereiding
Dergelijke studiemethoden zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren, meer bij de stof betrokken bent en deze beter kunt onthouden. De meeste studenten hebben een voorkeur voor een van de genoemde methodes. Maar het afwisselen ervan kan helpen effectiever te studeren en het leren langer vol te houden.

Maar voordat je begint, zorg je voor een goede voorbereiding. Je bent goed uitgerust, zet het raam op een kier voor voldoende ventilatie en zorgt voor voldoende en gezond eten en drinken. Drink geen of weinig koffie. Te veel van het bruine goedje zorgt ervoor dat je drukker wordt en als je onrustig bent, zoek je eerder afleiding.

Maak een realistische planning. Zet je smartphone op vliegtuigmodus en gebruik de focusstand van je computer of laptop. Daarmee blokkeer je de belangrijkste stoorzenders zoals sociale media, binnenkomende mails en nieuwsmeldingen.

Praat erover of vraag hulp
Heb je veel last van stress tijdens het studeren in tentamenperiodes? Deel je gevoelens met studiegenoten. Je zult zien dat je niet de enige bent die onder spanning staat. Door te praten, voel je je vaak al wat beter. Ook kun je onderling tips uitwisselen. Daardoor voel je je gesteund en minder eenzaam. Meestal krijg je nieuwe energie om door te gaan.

Ouders en vrienden zijn vaak ook een goede gesprekspartner.  Werkt praten onvoldoende, houden je klachten aan of zijn ze ernstiger? Dan kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen. Bij Fontys Helpt kun je terecht voor ondersteuning. Je kunt ook een afspraak maken met een studentenpsycholoog of een studentendecaan. [De tekst gaat verder onder de foto]

Studeer niet waar je eet, slaapt, ontspant of sport, raden de specialisten van Studiemeesters aan. Je moet mentaal schotten kunnen zetten tussen activiteiten. Het beste is om één kamer in huis in te richten waar je alleen maar studeert. Beschik je niet over die luxe, ga dan op zoek naar een rustige studieruimte buitenshuis, bijvoorbeeld een stilteruimte op school of de openbare bibliotheek.

Studeer samen, is nog een tip die Studiemeesters geeft. Samen studeren motiveert en inspireert. Als je niet kunt of wilt afspreken met een studiegenoot, kun je een virtueel maatje zoeken. Dichtbij iemand gaan zitten die geconcentreerd met iets bezig is, kan ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswerkende ouder.

Relativeer
Wat ook helpt om gemotiveerd aan de slag te gaan en te blijven, is om aan het begin van de studiedag je planning door te nemen met een studiegenoot, vriend, ouder, broer of zus, en tussendoor je voortgang te bespreken. Je zult zien dat je het studeren beter volhoudt en je je minder makkelijk laat afleiden.

Maar wat uiteindelijk misschien wel het belangrijkste advies is: relativeer. Ook al voelt het misschien niet zo, besef dat je leven er niet van af hangt. Als je zakt voor een tentamen, bedenk dan dat er nieuwe kansen komen en je kunt leren van je fouten. [Marieke Verbiesen]

Alle tips op een rij

·        Gebruik de Pomodoro-techniek
·        Pas een studiemethode toe die bij je past en wissel zo mogelijk af
·        Zorg voor een goede voorbereiding
·        Studeer samen of in de buurt van anderen die werken
·        Praat met studiegenoten als je gestrest bent of schakel Fontys Helpt in
·        Relativeer!

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Wim van de Riet
10
November
2023
Ik snap niet zo goed waarom zo'n artikel met deze toonzetting geplaatst wordt op Bron, 'onafhankelijke nieuwsmedium van en voor Fontys Hogescholen'. Dit leest eerder als een advertorial voor Fontys Helpt.
Gabriel
10
November
2023
Het spijt me, maar dit is een heel mager artikel. Kan beter. Er is veel meer en veel beter literatuur dan de gebruikte referenties: b.v. Gurung & Denlosky "Study like a champ" of Willingham "Outsmart your brain".
Wat het artikel niet zegt: mediatheeken bestaan niet meer, niet alle gebouwen hebben geschikte studieplekken, gebouwen sluiten de deuren best vroeg in de middag.