COLUMN, Tina ten Bruggencate,
11
januari
2023
|
09:20
Europe/Amsterdam

Taal van gebakken lucht

Een afstudeerstudent gebruikt in zijn berichten naar me de meest prachtige zinnen. Bij een mail die hij ’s nachts had gestuurd stond het volgende: "Allereerst mijn excuses voor een mail op dit onchristelijk tijdstip, door een afspraak morgen rest mij weinig tijd om dan nog werk te verzetten. Mijn diepe hoop is dat er geen vervelend alarm of notificatie afgaat bij het ontvangen van dit bericht.“ 

Of een bericht als dit: “Het zou mij dan bijzonder helpen als ik uw visie en expertise kan raadplegen voor een goede plan van aanpak.” Alsof ik in een roman van W.F. Hermans ben beland. Ik raak er lichtelijk ontroerd van.

Meestal is het namelijk meer zoiets: “Hey Tina”, of: “Yo Tina”, en als afsluiting “liefs” of “XO”. Op zich wel schattig natuurlijk. Schrijven is voor veel studenten en trouwens ook voor sommige docenten wel een dingetje. Los van deze aanspreekvormen en van de vele spellings- en grammaticale fouten zie ik vooral veel ruis en loze zinnen. En ik ben nogal gevoelig voor wat ik noem ‘gebakken lucht’.

Een misvatting onder studenten is dat een onderzoek of scriptie erg ingewikkeld taalgebruik behoeft. Studenten vervallen dan in een abstract en nietszeggend verhaal, wat ze zelf eigenlijk ook niet meer snappen. Gebakken-lucht-zinnen hebben veel woorden nodig, maar zeggen eigenlijk niks. Het is iets in de trant van: 'In de organisatie wordt gewerkt met self directed professionals welke tevens worden opgeleid tot kritische ‘problem solvers’ die op een multidisciplinaire manier zaken kunnen tackelen’.

Als zo’n gebakken-lucht-verhaal te lang duurt ga ik hardop tegen mezelf (maar in gedachten tegen de student) praten: ‘Wat staat hier nu eigenlijk? Waarom schrijf je niet gewoon op wat je bedoelt? Als het echt uit de hand loopt kan ik hardop zuchtend en vloekend achter mijn laptop zitten, denkend aan waar het is misgegaan met de taalbeheersing in dit land.

Maar dan verschijnt er een nieuw bericht van mijn afstudeerstudent: ”Geachte mevrouw ten Bruggencate, ik hoop dat ik u niet ontrief…”, en dan gloort er weer hoop aan de horizon.
XO

Tina ten Bruggencate is docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie.  Vanaf vandaag is zij columnist voor Bron. 

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Liesbeth
15
January
2023
Gefeliciteerd Tina met je eerste column! Het zeer herkenbaar wat je schrijft.
Het schijnt overigens dat jongeren dankzij Tiktok (ja, je leest het goed) meer zijn gaan lezen. Er gloort hoop aan de horizon…
Sebas
13
January
2023
Yo Tina!

Gefeliciflapstaart!

Voor iedereen die onnodig (en onjuist) moeilijke woorden gebruikt is er dit interessante artikel: Consequences of erudite vernacular utilized irrespective of necessity: Problems with using long words needlessly
Ruben van Ess
13
January
2023
Om het makkelijker te maken voor geïnteresseerden om het artikel in te zien de volgende link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acp.1178
Martje
13
January
2023
Gefeliciteerd met je eerste column! Hopelijk de eerste van vele. Ik denk trouwens dat we veel studenten gelukkig maken als we alleen nog maar met emoticons werken. Dan moeten we er nog wel een paar bij bedenken. Ik denk aan een emoji die uitdrukt: "waar blijkt dat uit?" of "leg eens uit?" Dat zou veel feedback schelen. En voor studenten een emoji die uitdrukt: "maar dat heb je de vorige keer niet gezegd!" Jouw column krijgt in ieder geval een "hartje."
Ruben van Ess
13
January
2023
Geachte dr. ten Bruggencate,

Het lijkt mij ordentelijk om u middels deze weg te feliciteren met uw zeer gedistingeerde geschrift voor het medium Bron. Erg kenschetsend hoe studenten zich in schrift ook uiten als een kromtong, met een stijl die totaal opaak is. Zelf raak is er menigmaal nijdassig van, hoe de student als een stoethaspel omgaat met de Nederlandse taal. Wanneer de studenten er op gewezen worden, dan gaan ze vaak ook nog jeremiëren.

Nu zonder "belegen woorden". Gefeliciteerd met je eerste column Tina, erg herkenbaar ook bij studenten :)

Met vriendelijke groet
Mariëlle
12
January
2023
Geachte mevrouw ten Bruggencate, beste Tina,

Gefeliciteerd met je eerste column! En inderdaad wat Muriel al schrijft, heel herkenbaar dit!

Hoogachtend :)
Muriel van Doorn
12
January
2023
Gefeliciteerd met je columnist-schap (is dat een woord?) bij Bron!
Heel herkenbaar deze :-)
XO