Rens van der Vorst,
28
augustus
2020
|
10:17
Europe/Amsterdam

Sun-sad op Ibiza

Ik was op vakantie op Ibiza, net toen het heel even code geel was. Ik zat aan het strand. Ik wilde de zon zien zakken in de zee. Het was een waar spektakel. Niet vanwege de zonsondergang, die was zoals alle andere, maar vanwege al die mensen die foto’s en filmpjes maakten van de zonsondergang.

Of beter gezegd: van zichzelf én de zonsondergang.

Er waren kinderen die in jurkjes gehesen werden (wit, gekant). Een groepje vrouwen nam yogaposes aan. Downward Dog tegen de achtergrond van de ondergaande zon. Een dikke man maakte een timelapse met een camera op een strandstoel, waarna hij ruzie kreeg met de nog dikkere man die de strandstoelen aan het opruimen was. Er werden ontelbare selfies genomen, TikTok-dansjes gedaan, sommigen vingen het bolletje van de zon tussen hun handen, anderen hielden het hoog als een voetbal.

Er waren maar weinig mensen die gewoon naar de zonsondergang keken. Met hun ogen. Zou het een idee zijn, dacht ik, om stukken strand aan te wijzen waar het verboden is om opnames te maken van de zonsondergang? Net zoals je tegenwoordige rookvrije stranden hebt. Zouden mensen dat fijn vinden? Of juist niet? Strand voor mensen die gewoon willen genieten van de zonsondergang. Zonder schermen. Zouden ze ervoor willen betalen?

Een ober bracht de rekening. Eén Pornstar Martini voor 17 euro. Natuurlijk willen ze ervoor betalen, dacht ik. In Ibiza gaat de zon immers misschien nog wel voor niets op. Hij gaat al lang niet meer voor niets onder.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Linda
01
September
2020
Tja, ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Aan een kant is het irritant in een setting zoals je die beschrijft. Te druk, te veel, niet in het moment. Maar aan de andere kant... ik maak zelf ook veel foto's en filmpjes op momenten die ik nooit meer wil vergeten. En ik kijk er daadwerkelijk nog regelmatig naar. Dat maakt het makkelijker om het moment opnieuw te beleven.
Marucha
28
August
2020
Ook in Noord Holland zag ik met lede ogen 10 ballonnen de zee overwaaien (en uiteraard uiteindelijk in de zee storten om dieren en planten in de weg gaan zitten) voor het perfecte zonsondergang insta plaatje..... zucht....
Yolanda
28
August
2020
Inderdaad mooi beschreven Rens. Alleen in de zin: Een dikke man maakte..... is het woord dikke niet echt een zinvolle toevoeging, het is voornamelijk een overbodig, in dit verhaal niet relevant bijvoeglijk naamwoord. Een woord waarbij je je af vraagt of er een vooroordeel uit spreekt of dat het misschien toch alleen een constatering van de eventuele omvang van de twee mannen is geweest. Maar dan nog! Totaal niet relevant en voor een filosoof misschien iets om over na te denken.
Lars Borghouts
31
August
2020
Goede tip. Ik zou willen voorstellen dat we voortaan ofwel nergens meer bijvoeglijke naamwoorden gebruiken bij de beschrijving van personen, ofwel alleen neutrale. Bijvoorbeeld: "Een man, met een niet noemenswaardig van het gemiddelde afwijkend postuur, maakte een time-lapse opname". Of "Een student met een weinig bijzondere haarkleur, van een lengte binnen plusminus eenmaal de standaarddeviatie van het gemiddelde, stak haar vinger op. Of zijn vinger, daar wil ik geen uitspraak over doen."
Poëtisch.
Monique
28
August
2020
Rens, mooi beschreven!. Volgende keer naar Santorini? Daar is het ook een ramp; iedereen wil hetzelfde plaatje zelf schieten. Ook al zijn er al voldoende mooie foto's van (online) beschikbaar wil iedereen het zelf (gemaakt) hebben. Wat is hier het nut van? Wat drijft hen, wat zijn motivatoren? En dat deze sterker zijn dan zelf in het moment zijn... Zelfprofilering als het ultieme doel?!