Tilburg,
11
september
2023
|
16:37
Europe/Amsterdam

Studieverenigingen FLOT eisen eigen ruimte op

Een eigen ruimte om activiteiten te houden en elkaar te ontmoeten. Dat is wat de drie studieverenigingen van Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) willen afdwingen met de bezetting van de voormalige lerarenkamer in gebouw P1 op campus Stappegoor in Tilburg. Dat is ook goed voor Fontys, menen ze. “Door een betere verbinding tussen studenten wordt hopelijk ook de uitval een stuk minder.”

De studentenaantallen lopen al jaren terug. Dat betekent dat FLOT met minder ruimtes uit de voeten kan. Er zijn momenteel net voldoende leslokalen voor FLOT. Dus is er geen ruimte voor de studieverenigingen G.D. Herodotus, S.V. Lingua en Omnia Bèta. En dat terwijl er toch veel ruimtes leegstaan, onder andere de voormalige medewerkerskamer achter de receptie van gebouw P1. 

Een halfjaar hebben de studieverenigingen er gebruik van mogen maken, samen met FLOT-docenten, die het lokaal gebruikten als lunchlokaal. Nu zitten de verenigingen alweer anderhalf jaar zonder vaste ruimte om samen te komen. Elke keer moeten ze om toestemming vragen of op zoek gaan naar een beschikbaar lokaal.

Dat is niet ideaal en ze zijn het beu. Maandagochtend hebben ze lokaal D0.13 bezet. Al gauw zit de sfeer er goed in: de verenigingsvlaggen hangen kriskras door de ruimte. Er is gratis thee en koffie. En al gauw klinkt er muziek en gaat het stemvolume omhoog. [tekst gaat verder onder de foto]

“Een eigen ruimte vinden we belangrijk voor de studentenbinding”, licht bestuurslid Thijmen Geleijns van Omnia Bèta toe. “Binnen FLOT maken de verschillende lerarenopleidingen gebruik van aparte gedeeltes in hetzelfde gebouw. Maar gedurende onze opleiding is er wel veel overlap. Daarom is het fijn als we elkaar regelmatig kunnen ontmoeten. Een eigen ruimte maakt dat wel zo makkelijk.”

Vorig jaar hebben de besturen van de drie studieverenigingen een brief geschreven aan de directie en het management van FLOT. Daarin leggen ze uit waarom een eigen ruimte van belang is. Vooraf vroegen ze hun leden naar hun wensen en behoeften. “Bij bijna al onze leden kwam vooral het stukje verbinding naar voren”, vertelt Kike van der Laan, bestuurslid van G.D. Herodotus. “In een gemeenschappelijke ruimte, waar ze kunnen ontspannen voor, tijdens of na het studeren, kunnen leden elkaar te allen tijde ontmoeten.”

Uitval verminderen
“Dat zorgt voor een betere verbinding tussen studenten en kan uitval verminderen. Wat ook goed is voor Fontys”, vult collega-bestuurslid van Herodotus, Katelijne van Rijkevorsel van Kessel, aan. Naast recreatieve activiteiten, verzorgen de verenigingen evenzoveel educatieve bijeenkomsten, zoals lezingen, congressen en cursussen. “Door gezamenlijk op te trekken vanuit één ruimte, wordt dit veel makkelijker”, aldus bestuurslid Jelle van Hemert van S.V. Lingua.

Jeroen Leuverink, onderwijsmanager van FLOT, begrijpt de behoefte van de studieverenigingen wel. Hij spreekt op persoonlijke titel. “We hebben een extreem hoge uitval. Dus moeten we er alles aan doen om de binding tussen studenten te vergroten.” Volgens hem wordt er al jarenlang gesproken over een eigen plek voor de verenigingen. “Laat studenten gebruikmaken van de leegstaande ruimtes, totdat er een andere bestemming voor is gevonden. Nu blijven ze ongebruikt. Ik begrijp dat niet.” [tekst gaat verder onder de foto] 

Klokslag 12 uur lopen geschiedenisdocenten Krieno Zandinga en Jos Niewold het bezette lokaal binnen. In hun hand een broodtrommel. Verbaasd kijken ze om zich heen. Dit hadden ze duidelijk niet verwacht. De afgelopen jaren lunchten ze hier regelmatig samen met meerdere collega’s. 

Als ze horen over de reden achter de bezetting, reageren ze begripvol. Elke studievereniging heeft recht op een eigen ruimte, vindt Zandinga, die tijdens zijn studententijd ook lid is geweest van een studievereniging. “We gunnen hun deze ruimte. Maar dan willen wij wel een andere lunchplek.” 

Ze zijn enthousiast over de versieringen die de studenten hebben aangebracht. “We noemen deze ruimte gekscherend het crematorium, omdat je hier elk gezelschap kan ontvangen met koffie en cake”, aldus Niewold. “Het is hier zo saai.” [tekst gaat verder onder de foto]

De hele dag lopen leden van de studentenverenigingen in en uit. Eerstejaarsstudent Indy Becks (18) is tijdens de introductieweek direct lid geworden van S.V. Lingua. Haar intromama Jente van Dieten is de voorzitter. “Op mijn vorige opleiding was er geen studievereniging. Daar was vooral sprake van groepsvorming onder studenten." Ze voelt zich door haar lidmaatschap meer onderdeel van een geheel. “Een groot voordeel is ook het contact met de ouderejaars." 

Dat de studieverenigingen geen eigen ruimte hebben, vindt de eerstejaarsstudent 'niet kunnen'.  “Waar moeten we dan samenkomen?”, vraagt ze zich hardop af. Ze is hier duidelijk niet alleen voor zichzelf, maar vooral uit solidariteit met de andere leden. 

“Het is een hele goede eerste actiedag geweest”, concludeert Dominicus van de Sande, Commissaris Intern van G.D. Herodotus. Op een aantal docenten en de beveiliging na, is niemand poolshoogte komen nemen. Is dat goed nieuws? “We blijven hier nog de hele week. Als de situatie dan onveranderd is, gaan we ervan uit dat we worden gedoogd.” [Marieke Verbiesen]

Boilerplate

Noch de directie van FLOT, noch de dienst Huisvesting en Facilitaire Zaken in Tilburg waren op deze eerste actiedag bereikbaar voor een reactie.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.