Eindhoven,
13
maart
2024
|
09:06
Europe/Amsterdam

Studeren in het buitenland: Ierland

Waarom stagelopen in Nederland als je het ook aan de andere kant van de wereld kunt doen? Andere landen ontdekken, cultuur snuiven, mensen ontmoeten en ondertussen aan je schoolcarrière werken. Veel studenten van Fontys doen het. Vandaag uitgelicht: Bart Manders, die zijn stage deed in Ierland.

Boilerplate

In deze serie interviewen we verschillende Fontysstudenten over hun reis naar het verre buitenland. Over hun ervaringen, de reden van hun keuze voor het betreffende land en over de grootste cultuurverschillen die ze (hebben) ervaren.

Bart zit in zijn derde jaar van de opleiding Toegepaste Natuurwetenschappen. Van eind augustus tot begin februari zat hij in Ierland voor een werkstage.

Waarom heb je gekozen voor een stage in Ierland?
“Ik heb voor Ierland gekozen omdat ik heel graag naar het buitenland wilde, maar wel binnen Europa wilde blijven. Ik wilde naar een westers land dat redelijk ontwikkeld is, een beetje vergelijkbaar met Nederland. Scandinavië was ook een kanshebber, maar daar heb je veel introverte mensen, vooral richting buitenlanders. In Ierland heb je dat minder. En bovendien is de voertaal hier Engels, waardoor je je als buitenlander minder snel een buitenstaander voelt. In andere landen kan het lastiger zijn om te communiceren. Engeland had ook nog gekund, maar vanwege de Brexit koos ik uiteindelijk toch voor Ierland. Toch handig met de euro en zo.” [Tekst gaat verder onder de foto's]

Hoe zag je stage eruit?
“Voor mijn vertrek heb ik een open sollicitatie naar gestuurd naar de Universiteit van Dublin en dat was meteen raak. Ik liep stage bij het onderzoeksteam van deze school en zat daarvoor voornamelijk in het laboratorium. Ik deed onderzoek naar de DNA-structuur van gistcellen, een DNA dat op veel vlakken overeenkomt met dat van mensen. De focus lag daarbij op twee eiwitcomplexen die het DNA kunnen veranderen en best sterk gelinkt zijn aan ziektes als leukemie. Het waren lange dagen op de universiteit, maar gelukkig waren de werktijden erg flexibel. Ik, als iemand die zichzelf geen ochtendmens mag noemen, begon bijvoorbeeld om tien uur in de ochtend en ging rond zes uur naar huis. Maar er zaten ook dagen tussen dat ik pas om negen uur ’s avonds de universiteit verliet.”   

Waar heb je al die maanden gewoond?
“Ik woonde in een studentenaccommodatie waarvan je er in Ierland heel veel hebt. Het is geen studentenhuis; eerder heel veel appartementen bij elkaar in een soort van blokken. Je hebt je eigen slaapkamer, maar deelt met een man of vijf een woonkamer en keuken. Wat ik daarvoor betaalde? Dat is een pijnlijk puntje. Omdat ze in Ierland kampen met een groot huizentekort, zijn dit soort woningen erg gewild. Ik betaalde 1.100 euro exclusief water en elektra. De kosten voor de wasmachine en droger kwamen daar nog bij. Dat was wel een beetje zuur, zeker omdat het appartement ook nog eens een klein uur van de Universiteit van Dublin verwijderd was. Die afstand legde ik dagelijks af met het openbaar vervoer. Of het niet beter kon? Nee, ik heb echt heel veel rondgekeken, maar dit was de enige en goedkoopste optie. De meeste appartementen die in Dublin worden aangeboden, zijn voor een academisch jaar. Ik was er maar een halfjaar, wat de opties beperkte.” [Tekst gaat verder onder de foto's]

Hoe kom je rond in een duur land als Ierland?
“Goede vraag. Ierland is een erg duur land. Naast de 1.100 euro die ik voor de woonruimte betaalde, was ik ook nog eens tachtig tot honderd euro per week kwijt aan boodschappen. Voor een simpele komkommer betaalde je al twee euro. En dan koop je ‘m niet eens in een fancy supermarkt. Gelukkig had ik de Erasmus-beurs, die voor een mooie tegemoetkoming zorgde. Ik zeg absoluut niet dat het genoeg was om rond te komen, maar het was een fijn extraatje. Tijd om in Dublin nog extra te werken, dus naast mijn stage, was er niet. Dat wist ik van tevoren al en daarom had ik ervoor gezorgd dat ik genoeg spaargeld had. Ik heb de hele zomervakantie fulltime – al dan niet meer – gewerkt om extra geld te verdienen voor in Dublin. Ik wilde namelijk ook van mijn tijd daar kunnen genieten door een biertje in de kroeg te kunnen drinken of mooie uitstapjes te maken.”

Heb je advies voor andere studenten die in het buitenland willen studeren?
“Check de mogelijkheden van een land voor je een open sollicitatie stuurt. Toen ik was aangenomen bij de Universiteit van Dublin, moest ik nog gaan zoeken naar accommodaties om te wonen. Dat heeft me veel tijd gekost en zou ik met de kennis van nu anders hebben aangepakt. Maar ook: denk bij een stad goed na of het een leuke plek is om op vakantie te gaan, of een leuke plek is om te wonen. Ik zou bijvoorbeeld graag een paar dagen naar Parijs gaan voor een tripje, maar ik moet er niet aan denken om er te wonen. Dublin is relatief klein, met een citytrip ben je binnen een paar dagen klaar. Maar voor een student zoals ik is het heel leuk om er voor een langere tijd te verblijven.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.