door Noëlle van den Berg,
22
april
2024
|
12:57
Europe/Amsterdam

'Studentondernemers willen steeds vaker impact maken'

Ruim 12.000 Fontysstudenten hebben het afgelopen jaar aangegeven geïnteresseerd te zijn in ondernemen. Maar hoe start je een onderneming? Hoe combineer je studeren en ondernemen, en welke mogelijkheden zijn er binnen Fontys? Daarvoor moet je bij het Centrum voor Ondernemerschap (CvO) zijn. Teamleider Els De Maeijer legt uit. 

Boilerplate

Dit artikel is het startschot van de serie ‘De Jonge Ondernemer’ waarin Fontysstudenten vertellen over hun onderneming, de ups en downs en de lessen die zij geleerd hebben. 

De jonge ondernemer logoHoewel het aantal studenten met ondernemersambities enorm is, ziet De Maeijer jaarlijks ‘maar’ zo’n twee- tot driehonderd studenten contact opnemen met het Centrum voor Ondernemerschap. “Of dat nu studenten zijn met een concreet ondernemingsidee, met al een eigen onderneming of studenten die simpelweg meer willen leren van het ondernemerschap, iedereen kan bij ons terecht”, licht De Maeijer toe. 

Het centrum begeleidt namelijk allerlei studenten die naast hun studie met ondernemen willen beginnen of al zijn begonnen. “Wij helpen de student bij het uitbouwen van de onderneming of het concretiseren van het idee.” Dat gebeurt onder begeleiding van BD’ers, oftewel business developers: professionals uit het werkveld die studenten helpen hun onderneming meer vorm te geven. 

Product valideren
Studenten zijn daarbij zelf aan zet om het beste uit hun bedrijf te halen en krijgen kritische vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld: wat voor idee heb je? Welk probleem wil je oplossen? En wie zit er te wachten op jouw business? “Samen met de expert valideren onze studenten of er markt voor hun product is en of het kansrijk is. Want werken aan een idee dat niet gerealiseerd kan worden, is gewoon zonde.” 

Wanneer studenten kiezen voor begeleiding vanuit het CvO kunnen zij ook de studentenondernemersregeling (SOR) aanvragen. De Maeijer: “Met die regeling is het ook voor de opleidingen waar de student vandaan komt duidelijk dat er extra begeleiding is voor het ondernemen naast de studie. En het vergemakkelijkt bijvoorbeeld ook het afstuderen en/of stagelopen binnen je eigen bedrijf.” 

Els De MaeijerGroeien
Daarnaast zijn er ook studenten die gewoon nieuwsgierig zijn naar ondernemerschap. Die willen weten of het bij hen past en wat het inhoudt. “Die komen bij ons in de minor Ondernemerschap terecht, een periode van twintig weken waarin studenten alles leren over het opzetten en draaiende houden van een eigen bedrijf.” 

Sommige studenten zijn na de minor content met de ervaringen die ze opdoen, anderen starten daadwerkelijk een bedrijf. “Zo heeft gisteren een groep van vijf studenten zich tijdens de minor al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar of je nu een doorstart maakt of niet, iedere student die hier weggaat, is gegroeid in zijn ondernemendheid en diverse competenties. Iets wat in het bedrijfsleven ontzettend gewaardeerd wordt.” 

Toekomst en succes
Overigens stopt de hulp niet zomaar na het behalen van een diploma. Ook wanneer studenten afgestudeerd zijn, hebben zij nog twee jaar recht op begeleiding. Wel ziet de teamleider dat daar niet vaak gebruik van wordt gemaakt, omdat ondernemers dan al vaak ‘op hun pootjes zijn geland’. “Maar we houden wel altijd contact, al is het maar om te vragen of de onderneming nog bestaat.” 

In sommige gevallen zijn de ondernemingen zelfs groter dan studenten ooit hadden kunnen bedenken. Zoals het wodkabedrijf LOUERS van Willem Louwers, die Technische Bedrijfskunde studeerde en afstudeerde op zijn eigen onderneming. Zijn wodkaflessen gaan inmiddels voor honderd euro per stuk over de toonbank. 

Of Aron Tinga, die met zijn voedzame snacks ondertussen samenwerkt met grote namen in de fitness- en voedingsindustrie. Twee diverse bedrijven die allebei prima binnen het programma van het CvO pasten. “Wij zullen een idee nooit zomaar afkeuren, maar we kijken wel of er een succesvolle business van te maken is.” 

 Maatschappelijke relevantie 
De Maeijer ziet nog wel een andere trend in de huidige lichting studenten. “We hebben best veel commerciële ideeën voorbij zien komen. Maar voor studenten is impact maken inmiddels ook erg belangrijk geworden. Zij willen van betekenis zijn, iets goed doen en een maatschappelijk probleem oplossen. Iets wat perfect past bij ‘Fontys for Society’."

 Zo speelt een aantal huidige studenten van het CvO in op het voorkomen van een plakboel door alle lege statiegeldflessen- en blikjes die die mensen thuis moeten bewaren. Anderen zijn druk bezig met het ontwikkelen van een systeem om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. “Het gave van deze ideeën is dat er interdisciplinair samengewerkt wordt. Het ene teamlid studeert ICT en de ander weer Sportkunde. Ondernemerschap is mogelijk voor iedereen.” 

Ben of ken jij een student met een eigen onderneming en doe je graag je verhaal? Neem dan contact met ons op. Wil je starten met ondernemen of ben je benieuwd naar wat Fontys voor jou en jouw onderneming kan betekenen? Kijk dan op de site van het Centrum voor Ondernemerschap. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.