Tilburg,
15
september
2020
|
19:10
Europe/Amsterdam

Studenten missen werkplek en zoeken die ergens anders

Studenten beklagen zich erover dat ze bij Fontys nauwelijks gebruik kunnen maken van studiewerkplekken. Die zijn alleen nog te gebruiken in de uren dat zij in het gebouw van hun opleiding mogen zijn. Ondertussen loopt de LocHal in Tilburg over. 

Als gevolg van de coronacrisis mogen de meeste studenten maar een of twee dagen fysiek onderwijs volgen bij hun opleiding. Tijdens colleges of daar tussendoor kunnen ze nog wel in studiewerkruimtes terecht voor opdrachten, maar als de lessen zijn afgelopen worden ze verzocht het gebouw te verlaten.  

Voor velen vormen de werkplekken echter bij uitstek de gelegenheid om elkaar te treffen of om hun onrustige thuisplek te ontvluchten om te kunnen studeren. Dat moet nu dus op andere plekken gebeuren.  

LocHal 
In Tilburg wijken studenten bijvoorbeeld uit naar openbare ruimten als de LocHal. En die is daar niet altijd op berekend aldus woordvoerder Jeske Boemaars van Bibliotheek Midden-Brabant, een van de hoofdgebruikers van de LocHal.
 

Studiewerkplekken bij Fontys in Eindhoven.Het is anderhalve week heel druk geweest. Er was een grote toeloop van studenten, zowel van Fontys als van de universiteit.” Sommigen van hen is gevraagd om niet op plekken te gaan zitten die niet bestemd zijn als werkplek, zoals het StadsCafé, de jeugdafdeling en de leestafels. De bibliotheek wil ook toegankelijk blijven voor andere doelgroepen. 

Voor ons is het bovendien lastig, omdat het aantal beschikbare werkplekken vanwege corona is gehalveerd. Normaal hebben we er zo’n 330, vanwege de anderhalve metermaatregel is dat nu nog de helft.” 

Blij met terugkomst 
Toch is ze ook blij met de ‘terugkomst’ van studenten. Voor corona zat het de LocHal in bepaalde weken ook vol met studenten. “Maar nu moeten we wel de coronamaatregelen naleven.” 

Volgens Fontys-woordvoerder Mascha Arts is de ontevredenheid van studenten over de situatie bekend. De instelling gaat bekijken of de maatregelen kunnen worden versoepeld. “We onderzoeken of het mogelijk en vooral wenselijk is om studenten de gelegenheid te geven op locatie te komen studeren of samen te werken aan projecten.” 

Richtlijnen nageleefd 
Ze doelt daarmee niet specifiek op studiewerkplekken; ook mediatheken komen daarvoor mogelijk in aanmerking. Uitgangspunt blijft echter dat het maximaal aantal toegestane personen in het totale gebouw en per ruimte niet overschreden wordt en dat richtlijnen worden nageleefd. 

Arts: “We zien dat de studenten het lastig vinden om zich aan de anderhalve meter afstandregel te houden én dat het aantal besmettingen onder jongeren toeneemt. Dit stelt ons voor een dilemma, want het laatste wat we willen is dat Fontys een brandhaard van besmettingen onder jongeren blijkt te zijn. [Tim Durlinger]  

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.