Eindhoven,
19
juni
2023
|
15:31
Europe/Amsterdam

STAP alleen nog aan te vragen bij erkende opleidingen

Studenten van meerjarige opleidingen kunnen in juli alsnog STAP-subsidie aanvragen. De overheidsregeling loopt dit jaar af. Van het kabinet mag de subsidie per september alleen nog besteed worden bij erkende opleidingen of cursusleiders met een kwaliteitskeurmerk, waaronder Fontys.

De Kamerbrief van de ministers Karien Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Dennis Wiersma (Onderwijs) betreft de verkenning van beperking van het aanbod tot OCW-erkende opleidingen. In de Voorjaarsnota stond dat het STAP-budget na dit jaar wordt wegbezuinigd. Maar tot die tijd is er nog wel 102 miljoen euro beschikbaar. 

Op deze manier zal het budget gerichter worden ingezet, menen de ministers. Ze overwegen nog of ook kortere cursussen worden toegestaan, als ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. 

Omstreden
STAP-subsidies raakten omstreden omdat er ook vreemde cursussen mee gefinancierd werden: van edelsteentherapie tot beleggen in cryptomunten. Verder verhoogden sommige opleiders de prijzen van hun cursussen, omdat de overheid toch wel zou betalen.

Na verloop van tijd kwamen er wel scherpere regels en werd het systeem verbeterd. Studenten zouden vanaf juli de subsidies bijvoorbeeld ook voor meerjarige opleidingen kunnen gaan aanvragen. Maar toch wordt de stekker eruit getrokken. Het kabinet moet bezuinigen.

Leven lang ontwikkelen
Het kabinet wil wel structureel blijven investeren in andere vormen van bij- en omscholing. Die plannen staan bekend onder de noemer ‘leven lang ontwikkelen’. Vorig jaar zijn er al plannen bekendgemaakt, zoals regelingen voor scholing in tekortsectoren als zorg, het onderwijs, techniek en ict. Ook kunnen mensen subsidie krijgen als ze zich willen bekwamen in de ‘energie- en grondstoffentransitie’.

In juli is er ook een STAP-ronde, maar dan gelden de nieuwe eisen nog niet. Wel kunnen dan voor het eerst studenten van meerderjarige opleidingen subsidie aanvragen, eerder was de wetgeving hiervoor nog niet rond. [HOP/Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.