Eindhoven,
17
januari
2024
|
09:54
Europe/Amsterdam

Seksuele voorlichting voor blinden dankzij speciale pop

Hoe leer je alles over seks als je een visuele beperking hebt? Mensen die kunnen zien, leren grotendeels door middel van visuele informatie. Maar die informatie missen blinde mensen. Speciaal voor hen hebben vijf ICT-studenten daarom een ‘aanraakpop’ gemaakt.

Het project ging in oktober van start en ontstond vanuit een vraag van Dilana Schaafsma, als lector betrokken bij de onderzoekslijn ‘Gezond seksueel opgroeien’ en het daarbij horende onderdeel ‘Seksualiteit en visuele beperking’. “Ze vroeg of we een applicatie wilden maken waarmee blindgeboren mensen seksuele voorlichting kunnen krijgen”, vertelt één van de vijf betrokken studenten. [Tekst gaat verder onder de afbeelding]

“Er bestaat een website met daarop seksuele voorlichting voor jongeren”, vult docent Erik Heijliger aan. “Het was de bedoeling om deze informatie ook voor mensen met een visuele beperking beschikbaar te maken. De studenten hebben dat voor elkaar gekregen door niet alleen een applicatie te maken, maar ook een aanraakpop.” 

De pop is gemaakt met een 3D-printer en bevat sensors die gelinkt zijn aan de applicatie. Als de borst van de pop bijvoorbeeld wordt aangeraakt, gaat de app ‘praten’ en krijg je allerlei informatie over dat lichaamsdeel. Ook is het mogelijk om een quiz te doen. ‘Raak één van mijn schouders aan’, zegt de pop dan. Of: ‘Waar zit mijn vulva?’ “Op deze manier kunnen mensen met een visuele beperking meer leren over het menselijke lichaam.” [Tekst gaat verder onder de afbeeldingen]

Verschillende mensen uit de doelgroep hebben de pop al uitgeprobeerd. De reacties zijn lovend, maar er zijn ook dingen die beter kunnen. “Dit exemplaar kan absoluut helpen bij het bieden van informatie over seks. Het kan jongeren dingen over hun seksleven beter leren begrijpen. Maar de pop is nog niet compleet. Voor ons loopt het project ten einde, maar een volgende groep studenten gaat aan de slag met een grotere pop die ook een hoofd, armen en benen zal bevatten", aldus een van de vijf ICT-studenten. 

De basis staat er, de toevoegingen komen later. Docent Heijliger: “Deze groep studenten vond het in het begin een tikkeltje ongemakkelijk om met dit onderwerp aan de slag te gaan – praten over vagina’s en testikels voelde misschien vreemd – maar na drie maanden hebben ze een mooi eindresultaat neergezet. Ze zijn met niks begonnen en hebben alles helemaal zelf gedaan. Van het 3D-printen van de pop tot het maken van de sensors en de applicatie.” [Karen Luiken]

Een demonstratie van de pop
download

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Dilana Schaafsma
23
January
2024
Het meest belangrijke is denk ik dat design keuzes gemaakt worden in samenwerking met de mensen die het betreft, dus mensen die blind zijn in dit geval. En dat is precies wat wij in ons project doen. In elke fase van het project zijn zij betrokken.
Mariska
19
January
2024
Mooi project en relevant! Wel jammer - educatief gezien - dat het vrouwenlichaam Instagram-perfect is , en met alles erop en eraan bevoeld mag worden en dat we het bij de man alleen met de tors mogen doen. De mannelijke tors is bovendien ‘instagramable’ gespierd, wat wederom educatief nogal een verkeerd beeld geeft van wat normaal ( en wenselijk ) is.
Het verschil tussen wat bij het vrouwelijk prototype of bij het mannelijk prototype betast mag worden vind ik te groot. Ik mag hopen dat dit rechtgetrokken wordt voordat blinde mensen hiermee aan de slag gaan?
Zaten er ook vrouwen in het docententeam?
Succes met verdere ontwikkeling.
Dilana Schaafsma
22
January
2024
Begrijpelijke opmerkingen die je maakt. Al denk ik dat er wat aannames gemaakt worden die niet helemaal kloppen. Een kleine toelichting die zaken denk ik iets duidelijker zullen maken. In een groter project rondom dit thema hebben we diverse lichamen getest bij mensen die blind zijn. De vraag die we stelden is welk lichaam is het duidelijkst. Het doel was om een beeld te krijgen van de verschillende onderdelen van een mannelijk en vrouwelijk lichaam. Houdt er rekening mee dat blinde jongeren nog nooit de mogelijkheid hebben gehad om lichamen te 'zien'. Zij hebben dus helemaal geen beeld van wat bijvoorbeeld 'ideaal' is, dat is iets waar wij zienden last van hebben. We hadden voor de test twee vrouwelijke lichamen, een vollere en een wat slankere (die vollere is ook te zien op één van de afbeeldingen). Het probleem met het vollere lichaam is dat je niet goed tussen de benen kunt voelen (want het is gemaakt van hard plastic). Dus vanwege praktische overwegingen is er voor gekozen om in deze fase van het project (we zijn nog lang niet klaar!) dit model te gebruiken. Uiteraard is het belangrijk om blinde jongeren kennis te laten maken met diverse lichaamstypes op het moment dat ze iets van een beeld hebben van een vrouwelijk en mannelijk lichaam.

En over de mannelijke torso. Dit was het eerste prototype om te kijken of het concept überhaupt werkt. Deze was gratis ergens opgehaald via Marktplaats. Het was een oude paspop. We hadden toen dat mooie 3D geprinte model nog niet. Ook weer een hele praktische keuze dus. Maar mocht je nog toevallig een model hebben liggen die wat meer gemiddeld is, dan laat het ons weten! (digitale file mag ook)
Marcel Veldhuizen
18
January
2024
Leuk! Vooral omdat studenten van de studierichting Advanced Mobile Development hebben laten zien dat ze goed hun mobiele apps kunnen combineren met zelf ontwikkelde hardware.
Mariska
23
January
2024
Fijn dat jullie aangeven dat blinde jongeren een beeld gaan krijgen van meerdere zeer diverse lichaamtypes. Dat lijkt me belangrijk voor sexuele gezondheid. Dank ook voor het toelichten van de praktische overwegingen. Toch hrb ik daar nog vragen bij. Alsnog helaas.
Dit vanwege de perfectie in de 3D representatie waarmee deze jongeren als eerst worden geconfronteerd.
Net zoals ziende jongeren sterk beïnvloed worden door perfecte mediabeelden geven deze modellen een eerste denk-(voel) kader. Hoe logisch ook, praktische bezwaren als tussenruimte tussen de benen, zouden dan niet de doorslag moeten geven in ontwerpkeuzes, sexuele gezondheid mag dan voor gaan. Bij de ontwerpopleiding Art Communication & Design werken we al 5 jaar in de studio Sexperience, ook interactie en ontwerp. Hierin worden voorafgaand ook lessen gegeven over beeldvorming en stereotypering. Ontwerpenuitingen zijn zeer divers. Daar zit ook een prachtig uitgewerkte catalogus van allerlei vormen en maten in om de inspiatie te voeden. :-)