COLUMN, Inge van de Vorst,
29
september
2021
|
09:54
Europe/Amsterdam

Sekseducatie

Onlangs zag ik haar weer even op tv: seksuoloog Ellen Laan. Ik hou van de manier waarop zij seksualiteit bespreekbaar weet te maken. In boeken, maar ook in theatervoorstellingen, colleges, podcasts en op festivals (al is dat laatste alweer even geleden, helaas...).

Ellen is een warm pleitbezorger voor seksuele voorlichting waarin ook genot, en meer specifiek ook het genot van de vrouw, een plek krijgt. In gewonemensentaal.

Dat haar missie om de gelijkheid tussen seksen te bevorderen op seksueel gebied nog niet is volbracht, bleek toen afgelopen voorjaar voor het eerst een juiste afbeelding van de clitoris met toelichting was opgenomen in het biologieboek voor middelbare scholieren. Nu pas!!!

Enkele biologieleraren weigerden hier in hun les aandacht aan te besteden ‘omdat de clitoris geen functie heeft bij de voortplanting’. In een helder online minicollege vanuit haar huiskamer weerlegde Ellen de argumentatie die een van hen op Twitter verspreidde.

De seksuele voorlichting op mijn eigen middelbare school beperkte zich destijds (in mijn herinnering althans) tot twee opmerkingen: ‘Meisjes hebben pech want die menstrueren en dat is vervelend’ en ‘Mannen kunnen een erectie krijgen van een bh-bandje; hou daar rekening mee hier op school’.
Niks over de fijne kanten van seksualiteit. En al helemaal niet over het vrouwelijk genotsorgaan.

De aanleiding voor Ellens komst naar de tv-studio was de lancering van het derde seizoen van de veelbekeken Netflix-serie Sex Education. De serie die ik met zoveel plezier samen met mijn dochter had gekeken. Laan is er ook enthousiast over. Al had ze ook de makers van deze serie gewezen op de onvolledigheid van hun afbeelding van de clitoris. Eens zien of ze er wat van hebben opgestoken. Zo moeilijk is het volgens haar niet.

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Inge
07
October
2021
Dank je Saskia. Waar hoop is, is leven. Stap voor stap, op weg naar gelijkwaardigheid in (seksuele) relaties.
Saskia Blom
01
October
2021
Dankjewel voor deze mooie column. Dat zijn hoopbrengende berichten!