Eindhoven,
14
juli
2020
|
14:15
Europe/Amsterdam

Robot DUSTERR helpt mee in strijd tegen corona

Onder de noemer ‘Een robot krijgt geen corona’ selecteerde Fontys Centre of Expertise High Tech Systems and Materials (HTSM) in juni tien veelbelovende onderzoeksprojecten. DUSTERR is er één van; vanaf september doet een aantal Fontys-docenten en -studenten onderzoek naar de mogelijkheden om een robot met behulp van ultraviolet (uv) licht ruimtes te laten desinfecteren.

DUSTERR staat voor Dynamic UV-light STERilization Robot. Het project is een samenwerking van Fontys Mechatronica en Elektrotechniek in Eindhoven. Door gebruik te maken van uv C-straling spoort het apparaat het virus op én het schakelt dit uit. 

Harold BentenOnder leiding van Michiel van Osch (Mechatronica) en Harold Benten (Elektrotechniek) wil een team van docenten en studenten Mechatronica en Electrical Engineering een prototype ontwikkelen van een uv-licht desinfectierobot voor de 1,5 metersamenleving.  

“Voor ons is het een interessant project omdat we zo een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van de coronaproblematiek”, zegt docent Van Osch, tevens onderzoeksleider Mechatronica & Robotica. “We doen dit onderzoek dan ook uit maatschappelijke betrokkenheid. De kennis die we opdoen over een lichtrobot kunnen we wellicht gebruiken voor andere toepassingen.”  

Idee 
Het idee voor deze robot is voortgekomen uit al bestaande, enigszins vergelijkbare toepassingen. “We lazen regelmatig in artikelen dat uv-licht effect zou hebben op corona. Toen dachten we: dit kunnen we ook toepassen op andere gebieden dan we nu al zien in de media.”

Suii, een andere robot uit het lab waarmee Mechatronica meedoet aan de internationale RoboCup@Work-wedstrijden. Deze is vergelijkbaar met de robot die DUSTERR wil ontwikkelen: mobiel en met een beweeglijke arm met uv C-lichtmodule, die oppervlakten kan scannen. 

Zo gebruikt de Eindhovense onderneming Signify uv C-licht voor sterilisatie van ziekenhuizen. De techniek is ook in beeld voor het reinigen van de New Yorkse metro. Van Osch noemt hotelkamers, maar ook kantooromgevingen. "Daar komen veel mensen, die elkaar ook afwisselen. Je kunt er bijvoorbeeld bureaus en kasten laten desinfecteren.”

Menselijke ondersteuning 
Toch zal de robot niet zonder hulp van de mens kunnen, zegt Van Osch. Schoonmakers blijven nodig om met name de moeilijk bereikbare plekken onderhanden te nemen. Het onderzoek van HTSM roept sowieso allerlei praktische vragen op, zoals: hoe desinfecteer je de achterkant van een deurklink? Mede daarom is schoonmaakbedrijf CSU erbij betrokken.

Een voor de hand liggende keuze, aldus Van Osch: “CSU leek me een logische klant voor het inzetten van een desinfectierobot. En vóór het coronaproject werkte ik al met CSU aan een project genaamd Assisted Cleaning Solutions. Dat gaat over een mobiele robot die schoonmakers moet ondersteunen.”  

Michiel van OschIn dit nieuwe project ligt de nadruk volgens hem vooral op toegepast onderzoek: “Het gaat ons om de extra kwaliteit die een robot kan leveren, naast een schoonmaker.” 

Samenwerken 
Dat Michel van Osch en Harold Benten de samenwerking hebben gezocht, is min of meer logisch. Beiden hadden een vergelijkbaar idee. “Nu kijkt Harold binnen ons onderzoek meer naar de elektronicakant, de lichtmodule”, legt Van Osch uit. “Wij kijken dan weer naar de robot.”  

Eén van de grootste uitdagingen voor het team wordt de vereiste beweeglijkheid van de robot, voorziet hij. “Deze moet beweeglijker zijn dan de oplossingen die er nu al zijn. Dat onze robot straks 100 procent kan desinfecteren, is niet waarschijnlijk. Maar een bureau in een hotelkamer of de achterkant van een televisie, dat moet te doen zijn. Ook het nachtkastje, de lamp daarop en de lichtschakelaar moet de robot kunnen desinfecteren.” [Erwin Blatter

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
ella hueting
16
July
2020
Mooi project!