Eindhoven,
29
januari
2021
|
09:49
Europe/Amsterdam

Ramatu combineert studie met zorg voor gehandicapte zoon

Eerstejaars Pedagogiek Ramatu Kanu (22) is zeker geen doorsnee-student. Niet alleen maakte ze de sprong van vmbo-t naar Fontys; ze deed dat bovendien als alleenstaande moeder van een meervoudig gehandicapt zoontje Jaylen. “Ik kan nu beter voor mijn kind opkomen.”

Sinds augustus studeert ze (weer) voltijd-Pedagogiek: “Van jongs af wilde ik aan de slag met kinderen of jongeren. Ze aanspreken en helpen.” Haar bijzondere verhaal is er eentje van welbewuste keuzes, en van felle tegenslagen die die keuzes uiteindelijk niet in de weg staan.

Kind én mbo-diploma
Zomer 2017, net als ze het laatste jaar in gaat van haar mbo-studie Administratieve en juridische dienstverlening aan ROC Tilburg, raakt Ramatu zwanger.

“Ik deed die opleiding in combinatie met een (deeltijd) havo-traject. Alles ging lekker. Vlak daarvoor was ik gekozen als ‘Uitblinker’ van mijn school, een titel voor leerlingen die opvallend presteren. Natuurlijk werd mijn pad nu direct anders. Ik had geen vaste relatie, maar koos ervoor om dit in mijn eentje aan te gaan. Het is wat het is en we maken er het beste van, was de gedachte.”

Het mbo-diploma komt er: de geboorte van een gezond zoontje in april 2018 valt precies tussen het afronden van haar stage en de ontvangst van het gewilde papiertje. “Kort daarna slaagde ik ook voor de havo. Maar alleen maar thuisblijven en moederen is niets voor mij. Ik kan sowieso niet stilzitten. Met mijn eigenwijze hoofd meldde ik me aan bij Fontys-Pedagogiek.”

Ziekenhuis in plaats van klaslokaal
Als die studie twee maanden onderweg is, krijgt haar zoontje hersenvliesontsteking. “Wat lijkt op een zware griep eindigt dan op de Intensive Care van het Radboudumc. Heftig. Ik heb toen mijn studie stopgezet en ben tweeënhalve maand bij mijn zoontje in het ziekenhuis gebleven.”

“Plotseling moet je je leven volledig anders inrichten. Soms lees je weleens over ouders die zoiets overkomt en dat kun je dan al goed meevoelen. Maar als je eigen kind ziek wordt, is het zo raar en anders. Mijn zwangerschap was al een onverwachte change of plans, maar dit natuurlijk nog veel meer.”

Christen
“Ik ben christen en mijn geloof helpt me. Vooral in de periode dat ik bij mijn zoontje in het ziekenhuis zat. Mensen om me heen huilden, maar ik voelde echt de kracht om te schakelen en allerlei praktische zaken te regelen.”

De klap kwam later, toen haar zoontje eenmaal uit het ziekenhuis was en Ramatu samen met hem in een ouder-therapiegroep zat in het revalidatiecentrum. “Dan ga je beseffen hoeveel schade zo’n hersenvliesontsteking aanricht. Mijn zoontje hield er bijvoorbeeld een complexe epileptische stoornis aan over. Als je je verhaal deelt met andere ouders, en je luistert naar hun jarenlange ervaringen, merk je pas hoe groot de impact is.”

Blij en trots
Na die intens heftige periode is haar leven nu weer in kalmer vaarwater. “Het gaat met ups en downs, maar je ziet dat mijn zoontje weer stappen maakt in zijn ontwikkeling. Met elk klein dingetje zijn we superblij en trots.”

Terwijl haar zoon drie keer per week therapeutische dagbehandeling in een peutergroep krijgt, aangevuld met één dag specialistische opvang, heeft Ramatu haar studie weer opgepakt.

“Ik heb een half jaar thuis gezeten, maar de focus ligt nu weer op de toekomst. In die periode thuis wist ik al dat ik weer wilde studeren. Ik hou heel veel van mijn zoontje, maar alleen maar met hem bezig zijn vind ik te intensief. Ik moet ook afleiding hebben.”

Ze studeert nu Pedagogiek, wat aanknopingspunten biedt in de zorg voor haar kind. “Ja, dat was zelfs een beetje de reden om daarvoor te kiezen. De opleiding heeft me er bijvoorbeeld toe aangezet meer te lezen over de (al dan niet verstoorde) ontwikkeling van peuters. Door de opleiding voel ik me ook zekerder in gesprekken met artsen. Ik heb nu meer handvaten om beter voor mijn kind op te komen.”

Geen vreemde eend
Het geloof helpt haar om dingen beter met elkaar in balans te brengen. “In de Bijbel lezen en naar de kerk gaan geeft me steun en bemoediging. Verder helpt het om bewuster te kijken naar wat ik in mijn leven doe. En dat is heus niet altijd super-spiritueel hoor. Het is soms net zo goed de praktische houvast dat er altijd licht is aan het eind van de tunnel ...”

Gelukkig biedt de volledige lockdown haar toch wat ruimte: “Bij Fontys heb ik een uitzonderingspositie gekregen. Dat betekent dat ik nu nog steeds naar school kan. Ik heb thuis veel beslommeringen, waardoor ik supersnel afgeleid ben en de studie er nogal eens bij inschiet. Op school is er meer rust. Omdat ook de dagtherapie van mijn zoontje gewoon doorgaat, is mijn ritme nog een beetje hetzelfde.”

Ze voelt dat ze in een andere leefwereld zit dan haar medestudenten. “Na school is het voor mij niet lekker uitchecken en ontspannen. Dan ga ik meteen weer de zorgtaak in.”

Klasgenoten houden rekening
Maar tegelijk is ze ook een nieuwsgierige eerstejaarsstudente die aansluiting zoekt en vindt bij de rest van groep. “Zij kennen mijn verhaal en letten ook wel een beetje op me. Heel lief dat ze oprecht rekening met mij houden. En naar me luisteren: als ik over een ziekenhuisbezoek of zo vertel, zijn mijn klasgenoten een en al oor.”

“Ik merk trouwens dat ik dan niet meer alleen als moeder praat. Ook al een beetje vanuit de pedagogische achtergrond. Dat haalt soms ook de zwaarte wat weg, gelukkig.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties 1 - 11 (11)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Khadija Jawad
16
February
2021
Wat een bijzonder verhaal!! Jij bent een geweldige vrouw. Diepe buiging voor jouw!!
Mariska
01
February
2021
Hoi Ramatu, wat een mooi verhaal en wat een kanjer ben jij!
Ga zo door!
Amy de Bruijn
30
January
2021
Je bent een echte topper!! Ik sta echt versteld van hou jij alles doet.

Groetjes van een troste klasgenoot (:
Ingrid van Hext
30
January
2021
Je bent een topper, een bikkel, een doorzetter, Ramatu.
Respectvol en krachtig leer je nu weer verder. Zoekend naar mogelijkheden en ook zorgend voor jezelf. Je blijft die uitblinker, ook in ons programma en ik vind het tof dat ik een stukje met jou mee mag reizen.
Aminata kamara
29
January
2021
Jetje, wat een verhaal Ramatu. Jij bent sterkte, geweldig en een doorzetten vrouw. Jij bent zeker een voorbeeld voor veel jongeren. Ik ben echt trots op je.Heel veel succes met je studie incombinatie met opvoeding van je zoon.Gaat zo door.
Osman Kamara
29
January
2021
Wat een geweldig verhaal. Met jou passie en jou geloof maak het alles wat het is. Ik ben troost op jou. Never give up, there is a brighter future on side. Greetings. uncle MMK love and proud of you.
Romana van den Heuvel
29
January
2021
Wat een verhaal en wat heb je veel meegemaakt op je jonge leeftijd. Jullie beiden stralen.Wat ben jij een sterke moeder. Veel respect voor jou. De Heer zal jullie zegenen. En je bent zeer zeker een voorbeeld voor veel jongeren. Ondanks alles ben je niet bij de pakken neer gaan zitten.
Suzanne Koudijzer
29
January
2021
Ik vond je al een echte uitblinker, maar dit verhaal geeft jouw kennis en houding nog meer diepgang. Eén en al bewondering hier van mij voor jou.
Lonneke
29
January
2021
Wat bijzonder om je verhaal te lezen Ramatu. Jouw kracht en doorzettingsvermogen zijn een voorbeeld voor anderen. Inspirerend. Veel succes met je studie en bewondering voor hoe je opvoeding en studie combineert.
Judith Boetzkes
29
January
2021
Wauw! Wat een mooi en inspirerend verhaal.
Mariska Verweij
29
January
2021
Wow Ramatu, wat een krachtig verhaal! Die 'uitblinker' van toen is ook binnen Pedagogiek heel positief zichtbaar. Je bent heel betrokken bij de opleiding en laat jouw stem op veel gebieden horen. Mooi om te lezen dat de opleiding nu al bijdraagt om ook jouw stem duidelijker te laten horen rondom de zorg voor jouw zoontje. Ik heb bewondering voor hoe jij jouw opleiding en thuis combineert en ik hoop je de komende jaren nog veel tegen te komen!
Hans De Mits
29
January
2021
En hopelijk blijft de opleiding voor jou interessant en haalbaar, en terzelfdertijd steunend. Ik heb het genoegen gehad om even te gast te zijn in jullie eerstejaarsgroep, een aantal uren. De flair waarmee je de knelpunten bespreekbaar maakt en de gehele weekorganisatie doorneemt getuigt van overzicht, gevoel voor wat leeft in de leergemeenschap, organisatietalent. Ik hoop voor je dat je de combinatie met de zorg voor je kind kunt volhouden, ik twijfel er niet aan dat je op school steun zult zoeken waar nodig. Heel veel succes en plezier ook in je schoolcarrière en leven daarbuiten.