Eindhoven,
14
december
2017
|
15:31
Europe/Amsterdam

'Outletcenter Roermond kun je nu niet meer zo bouwen'

Stadsontwikkelaars terug in de collegebanken

De totstandkoming van een project als het outletcenter in Roermond zou nu niet meer mogelijk zijn. De manier waarop dergelijke beslissingen worden genomen, is in twintig jaar tijd totaal veranderd. Joost Engels, strateeg en innovatieadviseur van de gemeente Roermond, concludeerde dat woensdag tijdens een Fontys-college over de 'ondernemende binnenstad'.

Zo'n zestig betrokkenen bij dit onderwerp vulden de collegebanken bij de Hogeschool Management Economie en Recht (MER) in Eindhoven: vastgoedeigenaren, ondernemers, overheden, adviseurs, maatschappelijke en culturele instellingen waren uitgenodigd voor de 'Back to school'-dag, georganiseerd door lector Cees-Jan Pen en docent/onderzoeker Bart de Zwart van het lectoraat De Ondernemende Regio.

Back to School is een netwerk/scholingsdag. De betrokkenen bij het onderwerp worden, door collega's en vanuit Fontys, bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in binnensteden en de inzichten daarin. Klimaatbeheersing, vastgoedwaardering, financiering, gebiedsontwikkeling, procesmanagement: op alle mogelijke aspecten konden de gasten hun kennis bijspijkeren. De Zwart: ''En als Fontys laten wij op deze manier zien hoe innovatief we met het onderwerp bezig zijn, ook in het werkveld.''  

Gecompliceerd  
Annemiek Adams.De bouw van het outletcenter in Roermond is eigenlijk niet representatief voor de problemen waar mensen die zich met binnenstadsontwikkeling bezighouden, tegenaan lopen. Het ligt ten eerste niet in de binnenstad (maar er pal naast), maar vooral is de ontwikkeling ervan in één hand  gegeven nadat de gemeente het besluit tot de bouw had genomen. Terwijl de vele, vaak strijdige, belangen van de vele spelers de 'normale' binnenstadsontwikkeling juist zo gecompliceerd maken. 

Ook het besluit zelf was behoorlijk omstreden. Zoals Engels vertelde: ''Binnen het stadhuis was iedereen het erover eens, ook de politiek, maar daarbuiten was iedereen tegen. De ondernemers in de binnenstad voorop." Hoe succesvol inmiddels ook - de outlet trekt ruim 7 miljoen bezoekers per jaar, die vaak ook de binnenstad bezoeken, en levert duizenden banen op - er is weinig kans dat dit kunstje met een andere binnenstad nog kan worden herhaald. Dat zou een democratisch probleem geven, merkte ook de Eindhovense wethouder Wedemeijer op.  

Sterker, het project zou in deze tijd ook in Roermond niet meer op deze manier hebben kunnen plaatsvinden. Joost Engels: ''De relatie tussen de lokale overheid en de burger is sinds het besluit tot de bouw daar, zo'n twintig jaar geleden, behoorlijk veranderd. Er wordt veel meer naar draagvlak gezocht." 


Jaap Kaai.Bijgespijkerd 
Annemiek Adams, centrummanager bij de gemeente Heerhugowaard, heeft op de Back to school-dag haar kennis omtrent de financiering van binnenstadsfondsen bijgespijkerd. ''Een heel leuk concept, zo terug in de collegebanken. Ik kende niemand, de meeste betrokkenen zijn uit de Brabantse steden. Maar het was de reis waard.''

Jaap Kaai is een van de adviseurs bij het landelijk Expertteam Winkelgebieden en betrokken bij het Fontys-programma De Ondernemende Binnenstad. ''Het is voor mij interessant om te volgen wat er zo in verschillende gemeenten gebeurt. Dat kan mijn adviezen alleen maar ten goede komen.'' ​[Debbie Langelaan]