COLUMN Ewoud Jansen,
30
september
2021
|
10:32
Europe/Amsterdam

Op je dertigste met pensioen realistisch?

Regelmatig praat ik met studenten over financiële planning. Over beleggen en investeren en hoe ik dat zelf heb aangepakt en doe. Ik keek dus met interesse naar de documentaire 30 en nooit meer werken

Rond je dertigste met pensioen is het doel van de zogenaamde FIRE-beweging. Financial Independence Retire Early, door (extreem) zuinig te leven. Nieuw is dat concept niet. In de jaren negentig hadden we de Vrekkenkrant vol met nuttige tips over het hergebruik van theezakjes en koud douchen in het donker.

Dertig als pensioenleeftijd is totaal onrealistisch. Niemand in loondienst kan in zo’n korte tijd genoeg opzij leggen om het daarna tot de AOW-leeftijd uit te zingen. Ook niet als je leeft als een vrek. Je kunt natuurlijk hopen op geluk in het casino, waartoe ik ook ‘beleggen’ in crypto’s reken overigens. De enige andere manier is als zelfstandig ondernemer in korte tijd een succesvol bedrijf op te bouwen.

Streven naar (een zekere mate) van financiële onafhankelijk is echter geen onzin. Het geeft je flexibiliteit. Het koopt vrijheid en rust. Als je vanaf je 25ste jaarlijks 6.000 euro in een beleggingsfonds steekt dat gemiddeld 8 procent rendement maakt, dan heb je dertig jaar later 680.000 euro bij elkaar gebuffeld.

Of dat genoeg is om dan te stoppen met werken hangt natuurlijk af van de gewenste levensstijl. En bedenk dat uitgaande van 2 procent inflatie per jaar 680.000 euro dan overeenkomt met 375.000 euro nu. Niet direct een vetpot om zeg vijftien jaar te overbruggen tot je eerste AOW-uitkering maar ook niet onmogelijk. 

De realiteit is dat een substantieel vermogen opbouwen zeker kan, maar dat het tijd kost. Maar jaren kromliggen om eerder te kunnen stoppen met werken om dan nog steeds op een houtje te moeten bijten is geen advies dat ik studenten geef. Het gaat om het vinden van een goede balans. Zorg voor je financiële toekomst maar vergeet niet ook nu te leven.

Niet die reis maken waarvan je eigenlijk droomt om zo eerder met pensioen te kunnen is iets dat ik nooit gedaan heb bijvoorbeeld. Je weet nooit of het er later nog van komt of überhaupt fysiek nog mogelijk is. Het leven is onvoorspelbaar. Juist dat soort dingen moet je (ook) doen als je jong bent zodat je er later met veel plezier op kunt terugkijken. Geld op de bank is prettig maar herinneringen op de memorybank zijn onbetaalbaar. 

Ewoud Jansen is docent Finance & Economics bij de opleiding International Business en auteur van diverse boeken en opiniestukken. Lees hier de andere blogs die Jansen schreef voor Bron.

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Mies
02
October
2021
Graag wil ik u wat advies vragen. Ik ben nu ruim voorbij de 50 jaar, door in het buitenland te wonen, zal ik later maar de helft van mijn aow ontvangen, heb bijna geen pensioen. En sparen levert niets op.
Is er nog iets wat ik nu kan doen, om niet op mijn 67e jaar op straat te belanden?
Ewoud Jansen
03
October
2021
Heel concreet advies is op basis van deze info niet te geven.
Begin met in kaart brengen hoe groot het probleem is zou ik zeggen. Stel de volgende vragen:
-Hoe groot is inkomensgat straks?
-Hoeveel vermogen is dan nodig om dit gat te dichten?
-Hoeveel vermogen heb ik nu?
-Hoeveel kan ik nu maandelijks opzij leggen?
-Op welke manier ga ik sparen om het vermogen op peil te brengen?

Sparen bij de bank levert nu niks op maar ieder gespaarde euro is later wel beschikbaar om inkomen aan te vullen dus het is toch een optie. Aandelen kan ook en levert een hoger rendement maar kent ook grotere risico’s. Maar het begint met overzicht creëren en dan een plan maken. Succes!
Jacintha Melenhorst
01
October
2021
Dat was idd een inspirerende documentaire, Ewoud, en een leerzaam inkijkje in hoe jonge mensen keuzes maken.