Eindhoven,
12
februari
2019
|
20:33
Europe/Amsterdam

Ook een uitstervende rivierkreeft levert geld op

Bijzondere samenwerking Bedrijfskunde, techniekstudies en ‘Wageningen’

Onderzoek naar een schimmel die dodelijk is voor de Europese rivierkreeft. Daar verwacht je niet meteen studenten Bedrijfskunde bij. En toch is dat het geval. Samen met andere Fontys-instituten werken zij hieraan in een TEC-project waarbij ook Wageningen University & Research is betrokken. 

Is dat erg, als deze zoetwaterkreeft het loodje legt? Toch wel, vindt Jeroen Shawgi, tweedejaarsstudent Bedrijfskunde. “Op het moment dat er ergens in de natuurlijke keten een verstoring is, werkt dat door in de rest van het ecosysteem.”

Dat klinkt deskundig, maar Jeroen geeft toe dat hij hiervoor heel wat informatie uit boeken heeft moeten halen. “Het duurde even voordat ik snapte waar het precies over gaat. Bij presentaties legden ze het ons uit in jip-en-janneketaal.”

Met ‘ze’ bedoelt hij de studenten van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. Ook de studies ICT en Engineering spelen een rol in het onderzoek.

Luca Hendriks (links) en Jeroen ShawgiJeroen en Luca Hendriks, een andere tweedejaars Bedrijfskunde, moeten zorgen voor de valorisatie van dit project: bekijken of er geld mee te verdienen valt. In een half jaar tijd ontwikkelden ze vier businesscases. Tot de zomer onderzoeken ze welke de meest kansrijke is, eventueel om er een start-up mee te beginnen. Dit gebeurt samen met drie groepen jaargenoten, die zij begeleiden.

Schimmelsporen
Het onderzoek vindt zijn oorsprong in Wageningen, vertelt onderzoekswetenschapper Maurice Tilmans van die universiteit. Hij bedacht de techniek die wordt gebruikt om sporen van de fatale schimmel uit water te halen: “Dat is op zichzelf geen toepassing die geld op gaat leveren. Daarom ben ik gaan brainstormen met Dankeld Vanmeenen van Fontys, die ik ook privé ken.”

Zowel Vanmeenen, docent-onderzoeker bij Hogeschool Management, Economie en Recht, als Tilmans leek het interessant om bij dit TEC-project techniek en bedrijfskunde bij elkaar te brengen. Daarin staan ze niet alleen, want in 2018 én 2019 stelde Fontys een TEC4Society-subsidie van 25.000 euro ter beschikking.

Bedrijfsgeheim
De ideeënregen van studenten leverde vervolgens meer toepassingen op dan alleen het redden van de Europese rivierkreeft. Een ‘gaaf idee’ vindt de Wageningse onderzoeker de businesscase met een helofytenfilter: afvalwater van huishoudens wordt met de bedachte technische vondst – welke, dat is een bedrijfsgeheim – en door dit rietfilter geschoond. Daarna is het te lozen op het oppervlaktewater. “De vaste bestanddelen als feces (poep) gooi je in een bioreactor, waarmee je gas kunt maken om elektriciteit op te wekken.”

Met dit idee is bedrijfskundestudent Luca naar de Venlose woningcorporatie Woonwenz gestapt. “Samen werken we nu aan het ‘huis van de toekomst’”, vertelt hij trots.

Beide studenten vinden het ‘supertof’ dat de samenwerking met andere instituten hen perspectief biedt om diverse richtingen op te kunnen. “Toen ik koos voor bedrijfskunde, wilde ik het management voor culturele organisaties gaan verzorgen. Er zijn nu meer deuren voor mij opengegaan”, zegt Jeroen.

Dankeld Vanmeenen toont een rivierkreeftEchte wetenschap
Wat Tilmans betreft zit de meerwaarde erin dat studenten worden betrokken bij echte wetenschap: “Dat heeft een grote motiverende waarde. Bovendien voeren de studenten bedachte ideeën ook uit, bijvoorbeeld door ermee naar een woningcorporatie te stappen.”

De Wageningse onderzoekswetenschapper werkt inmiddels zo’n vijf jaar samen met opleidingen van Fontys. Hij en collega Ivo Roessink behaalden daarmee al eens de eerste, tweede en derde plaats bij de Denk Groter Prijs van Fontys.

“De interdisciplinaire samenwerking die Fontys voorstaat, lukt hoe langer hoe beter. Dat moet ook: de mensen die het gaan maken in de toekomst, zijn niet de superspecialisten. Het zijn degenen die van een heleboel zaken een beetje verstand hebben.” [Tim Durlinger]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.