Eindhoven,
13
april
2022
|
09:40
Europe/Amsterdam

Online gokken: een grote valkuil voor studenten

Gokreclames. Ze zijn te vinden op straat, bij bushaltes, op tv en via sociale media. Ze zetten jongeren aan om te beginnen met gokken, vaak online. Hoe groot is dit probleem? En leeft het ook onder studenten?

Een lastige vraag, zo blijkt uit contact met verschillende preventie- en hulpinstanties. Toch ziet Floris Brocaar, preventiemedewerker bij Novadic Kentron, een stijging in het aantal hulpaanvragen door jongeren. “Vaak gaat het over problematisch incidentgedrag, waarbij in korte tijd veel geld vergokt wordt. Er is dan nog niet echt sprake van een verslaving, maar de eerste problemen zoals flinke schulden zijn er al wel.”

Online gokken, sinds 1 oktober legaal in Nederland, brengt volgens Brocaar veel potentiële gevaren met zich mee. Zeker voor jongeren en studenten. 

“De wedbranche verkoopt gokken als een gezellig spelletje dat je altijd en overal leuk kunt spelen. Maar gokken is een kansspel waarbij de winkans voor de aanbieder altijd groter is dan voor de gokker. Op de lange termijn maakt een gokker zelfs nooit winst.”

Gokken op eigen risico
SPECO-student Jasper is het met dat laatste vooralsnog niet eens. In zijn klas zitten heel wat studenten die zich bezighouden met bijvoorbeeld het wedden op sportwedstrijden. Zelf doet hij daar ook aan mee. “Maar ik ga er wel bewust mee om. Ik zet alleen in op wedstrijden waarvan je zo goed als zeker bent van de winnaar. Zo kun je tijdens de wedstrijd nog geld inzetten, zodat je je winkans vergroot. Het blijft natuurlijk gokken, maar er zit wel een hele strategie achter.”

Hoeveel Jasper inmiddels al heeft verdiend met de wedstrijden? “Geen duizenden euro’s, maar ik sta wel een paar honderd euro’s in de plus. Dat is toch een bevestiging dat ik het goed doe. Hoewel ik me er ook bewust van ben dat het nog steeds een risico is.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Volgens preventiemedewerker Brocaar is gokken laagdrempeliger dan voorheen en zijn alle gokspellen zo ingericht dat er spanning ontstaat voor degenen die meespelen. “Iedereen verwacht dat het uiteindelijk iets oplevert. Hierdoor ervaren we genot. Zo werkt ons brein nu eenmaal. En omdat we graag plezier hebben willen we dit vaker doen, blijven we steeds terugkomen en zetten we meer geld in.” Jongeren blijken hier gevoelig voor.

De overheid heeft de verantwoordelijkheid voor gokpreventie bij de wedbranche gelegd. “Maar die branche heeft er natuurlijk weinig belang bij om gokken te minderen of te stoppen.” Daarom is het platform Loket Kansspel opgericht, waar volgens Brocaar de meeste hulpvragen van studenten binnenkomen.

Dat beaamt ook een woordvoerder van het loket. “Online gokken is laagdrempelig, kun je makkelijk stiekem doen en verborgen houden. Zo kan het zelfs voorkomen dat iemand naast je op de bank aan het gokken is, zonder dat je het doorhebt. Jongeren blijken vaak schulden door gokken te hebben, maar durven dat niet aan te geven.”

De risico’s van gokken voor studenten
Buiten dat het een hoop geld kost en schulden met zich meebrengt, kent een gokverslaving meerdere risico’s voor studenten, aldus de woordvoerder van Loket Kansspel: “Het is als student sowieso al lastig om een balans te vinden tussen je studie en tijd voor jezelf. Maar als je dan ook nog eens een gokverslaving hebt, kan dat ten koste gaan van je studie, je sociale leven en familiebanden.”

Om een eventuele gokverslaving aan te pakken, adviseert de woordvoerder studenten om hun problemen te delen met anderen. “Altijd maar liegen kost je energie en maakt je geen leuker mens. Andere mensen kunnen je steunen en helpen." 

"Schrijf je daarnaast in bij Cruks (Centraal register uitsluiting kansspelen) zodat je jezelf de toegang tot goksites en casino’s ontzegt. Geef je financiën uit handen en zoek professionele hulp. Zo heb je zelf geen beschikking meer over al je geld en pak je je gokprobleem hardhandig aan.”

Uitzichtloze situatie
Volgens Anne en Anne, beide tweedejaars studenten van de Fontysopleiding Finance, Tax and Advice, zijn studenten niet genoeg op de hoogte van de risico’s die gokken met zich meebrengt.  

“Wij krijgen tijdens onze opleiding veel te maken met casussen waarin mensen weinig geld te besteden hebben. Daardoor zijn we zelf ook een stuk bewuster geworden van de financiële keuzes die we maken. Gokken is dan ook iets wat wij bewust niet doen. Bovendien is geld geen eindeloos iets. Maar een gokverslaving kan er wel voor zorgen dat je in een uitzichtloze situatie terechtkomt.” [Noëlle van den Berg]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Paul Scholey
18
April
2022
When I see the online gambling advertizements currently posted just outside of the Fontys campus here in Venlo, I am frankly saddened. As a coach, I have been confronted with the deep personal suffering many of my students have ondergone, especially since the onset of Corona. In my opinion, these invitations to gamble are explicitly designed to prey upon the vulnerable. Not satisfied to simply assume, I actually did check out Betcity's website. A number of betting games offered there have a cartoon-like quality not all that much different from the games my [nine year old] son plays. They have names like Gonzo's Quest, Chicken Chase and Big Bass Bonanza. As far as I can tell, these games seem to target teenagers. Not adults. Paul Wilfrid Scholey