Eindhoven,
20
april
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Ongeluk, filmpje

Op 16 maart 2018 haperde een skilift in Georgië. Een alerte medewerker initieerde een noodstop maar in plaats daarvan begon de lift met hoge snelheid achteruit te draaien. Skiërs, waaronder een zwangere vrouw, sprongen in paniek uit de voortrazende lift. Eén man brak zijn arm.
Tien minuten later verscheen een filmpje, gemaakt door Gocha Kumsiashvili op Facebook. De beelden werden gretig gedeeld en opgepikt door allerlei nieuwszenders. Het NOS Journaal sloot er mee af.

In mijn hoofd speelden twee vragen:

  1. Als skiliften zo snel kunnen draaien, waarom draaien ze dan altijd zo langzaam als ik er in zit?
  2. Wat voor iemand is Gocha Kumsiashvili?

Hij hoort geroep. Paniek. Hij ziet vrouwen en kinderen uit een op hol geslagen lift springen! Een arm breekt. Er is bloed. En wat doet hij? Alles laten vallen? Helpen? Verstijven? Nee, hij haalt zijn smartphone tevoorschijn, ontgrendelt, mikt en begint te filmen.

Gocha is niet alleen. De politie klaagde onlangs nog over mensen die niet helpen bij een verkeersongeval, maar filmen. Onfatsoenlijk, maar niet strafbaar.
En ons maakt het schijnbaar niet uit. We kijken. We delen. We liken. We belonen mensen als Gocha met aandacht. Misschien heeft hij het filmpje zelfs verkocht aan de nieuwszenders. Niet je verantwoordelijkheid nemen, wel geld verdienen. Dat moet toch niet kunnen?

Daarom stel ik voor om dit soort filmpjes voortaan alleen nog te vertonen met een disclaimer. Een foto, een naam, en het onderschrift ‘had kunnen helpen, maar besloot om te filmen.’
Kijken of dat helpt.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.