Eindhoven,
04
oktober
2022
|
15:30
Europe/Amsterdam

Ondanks stijgende rentes 'geen reden voor paniek'

De huizenmarkt koelt steeds verder af. Uit cijfers van De Hypotheker is gebleken dat het aantal hypotheekaanvragen sterk is gedaald nu de rentes verder oplopen. Een logische reactie van de markt, vindt Peter ter Hark, docent Projectontwikkeling bij de opleiding Vastgoed & Makelaardij.

In het derde kwartaal van dit jaar is het totaal aantal hypotheekaanvragen met 20 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gaat vooral om bestaande hypotheken die overgesloten moeten worden, maar deels ook om nieuwe hypotheken voor kersverse huizenkopers.

“Het moest natuurlijk een keer misgaan”, is de reactie van Peter ter Hark, die niet alleen docent is maar ook als senior onderzoeker betrokken is bij het lectoraat De Ondernemende Regio. “We hebben de afgelopen jaren met een lage rente te maken gehad. Een absurd lage rente zelfs die bijna tegen de 0 procent liep. Dat de rente nu met 3 tot 4 procent is gestegen, is een logische reactie van de markt.” 

Die lage rente was voor huizenkopers leuk, maar niet bepaald normaal. Ter Hark kijkt ter vergelijking naar de jaren ’80, een periode waarin de rente soms op 12 procent stond. “Toen kochten mensen ook woningen. Goedkopere woningen weliswaar, maar toch. Zelf heb ik in 2007 een hypotheek afgesloten met 5,6 procent rente. Toen vond ik dat goedkoop. Nu baal ik dat de rente daarna zoveel lager is geworden.” 

Peter ter Hark Geen zorgen
Reden voor paniek is er volgens de docent niet. Niet voor mensen die nu een huis willen kopen en al helemaal niet voor de huidige student. Die is namelijk nog helemaal niet bezig met het afsluiten van een eigen hypotheek. “Studenten maken zich hier niet zo druk om. Het kopen van een huis gebeurt meestal rond je dertigste, tegenwoordig misschien iets eerder. Zeker met al dat goedkope geld. Maar studenten zijn zover nog lang niet.” 

De verwachting van Ter Hark is dat de rente over een tijdje wel weer omlaag zal gaan. “Maar dat hangt van heel veel onverwachte dingen af. Nu zitten we bijvoorbeeld met de oorlog in Oekraïne. De energiecrisis. De inflatie. Er hoeft maar iets te gebeuren of de markt reageert.”

Vastigheid bestaat niet
Zijn advies op dit moment? Een korte renteperiode vastleggen. Tien jaar bijvoorbeeld. In ieder geval geen twintig of dertig jaar. “Pas als de rente weer daalt, zou ik voor een lange renteperiode kiezen. Als je een rente van 1 procent twintig jaar vastzet, ben je heel verstandig. Maar een rente van 6 procent twintig jaar vastzetten? Ik kan uit ervaring vertellen dat je daar wellicht spijt van gaat krijgen.”

Houd in ieder geval altijd in je achterhoofd dat vastigheid niet bestaat, zo klinkt het bij Ter Hark. “Verandering is het enige constante. Vastigheid bestaat niet meer. Dat zie je met de rente die constant fluctueert, maar ook met onze studenten hier. Zij zijn steeds minder bezig met langlopende vastgoedprojecten. Ze focussen zich op tijdelijkheid. Op flexibiliteit. En wij stimuleren dat.” [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.