Eindhoven,
20
november
2023
|
15:25
Europe/Amsterdam

Met nieuw geboorteverlof is missie van docenten geslaagd

Iedereen binnen Fontys krijgt nu geboorteverlof, ook als je een kind krijgt via een draagmoeder of co-ouderschap. Een ontwikkeling waar Eric Steffann en Nick Adriaans zich anderhalf jaar lang hard voor hebben gemaakt. “Fijn dat de kogel eindelijk door de kerk is.”

Tot anderhalve week geleden had Fontys nog geen regels voor geboorteverlof voor ouders in niet-traditionele gezinnen. Dat moest niet kunnen, vonden Eric Steffann, docent bij Fontys Techniek & Logistiek, en Erasmuscoördinator Nick Adriaans. En dus besloten zij er samen met Fontys Pride iets aan te doen. Met als doel: alle ouders, echt álle ouders, recht geven op geboorteverlof.  

Persoonlijk
De drang om deze ontwikkeling Fontys-breed door te laten voeren, is zowel bij Steffann als bij Adriaans ontstaan uit persoonlijke kwesties. Steffann en zijn man willen via een draagmoeder een kindje op de wereld brengen, terwijl Adriaans en zijn partner de wens hebben om een kindje op te voeden via co-ouderschap.

Nick Adriaans“Dat was mijn persoonlijke drijfveer om ermee te starten”, zegt Adriaans. “Als je vader wilde worden in een constructie van meerouderschap, dus bijvoorbeeld met drie ouders, en je was niet de juridische vader, dan had je geen recht op geboorteverlof. Je kon jezelf dan vergelijken met een oom die de dag na de geboorte weer moet werken. Mijn doel was om de rechten voor dit soort ouders gelijk te trekken aan die van een vader in een gezin met twee ouders.”  

Draagmoeder
Het verhaal van Steffann zit een tikkeltje anders in elkaar. Hij en zijn man Bart zijn al jaren bezig met het vinden van een draagmoeder. Tot nu toe helaas zonder resultaat, maar als het eenmaal zover is, als hun grote droom werkelijkheid mag worden, dan willen ze net als alle andere ouders de eerste weken met hun pasgeboren kindje door kunnen brengen. Om al hun aandacht op hun kersverse ouderschap te kunnen richten, maar vooral om met de kleine te kunnen hechten.

“Mijn teamleider heeft me in het verleden beloofd dat het bij mij wel goed zou komen en we altijd wel iets konden regelen, maar niet iedereen heeft dezelfde teamleider als ik ”, vertelt Steffann. “Ik wilde dat het voor alle ouders binnen Fontys geregeld zou zijn. Dat is waarom ik me hier zo hard voor heb gemaakt.”

Met succes. Een kleine twee weken geleden stemde de centrale medezeggenschapsraad in met een voorstel van het college van het bestuur waarin het bijzondere geboorteverlof werd vastgelegd. Nicole Vissers van Personeel & Organisatie legt uit wat het precies betekent: “We hebben gekeken naar twee situaties, waarvan de eerste gericht is op co-ouderschap. Als twee mannen met een vrouw afspreken een baby in co-ouderschap op te voeden, kan slechts één van die mannen het kind erkennen. Alleen hij krijgt de rechten; de tweede vader heeft nergens recht op. Daar hebben we iets voor verzonnen.”

Uitgespreid
De ‘tweede’ vader krijgt van Fontys net als zijn partner zes weken geboorteverlof. “Normaal gesproken moet iemand dat verlof binnen zes maanden opnemen, maar omdat een kind bij co-ouderschap tijdens de eerste maanden vooral bij de moeder is, hebben wij ervoor gekozen om die zes weken te verspreiden. De vader krijgt niet ‘maar’ zes maanden de tijd om het verlof op te nemen, maar twaalf maanden.”

Bart en EricDe andere situatie gaat in op mensen die via een draagmoeder een kindje op de wereld willen zetten. Mensen zoals Steffann. “Normaal gesproken krijg je in zo'n geval zes weken verlof, maar dat vinden we te weinig. Een vrouw die bevalt krijgt minimaal tien weken bevallingsverlof. Wij breiden het wettelijke verlof van zes weken daarom uit met vier weken, zodat nieuwe ouders langer de tijd hebben om voor het pasgeboren kindje te zorgen. Dat geldt zowel voor mensen die een kindje krijgen via een draagmoeder als voor mensen die een kindje adopteren.”

Ouderschapsverlof
Steffann is blij met de uitkomsten. “We zijn één van de eerste onderwijsinstellingen in Nederland, misschien zelfs wel de eerste, die met deze regeling komt. Ik ben nu extra trots dat ik bij Fontys werk”, zegt hij. 

Zijn collega Adriaans vult aan: “Ik ben tevreden. Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik denk dat we er voor nu het uiterste uit hebben gehaald.” Wat dan beter kan? Het geboorteverlof is geregeld, maar het ouderschapsverlof nog niet. Al zijn daar volgens P&O-medewerkster Nicole Vissers verschillende oplossingen voor te bedenken. “We hebben er lang over nagedacht om ook het ouderschapsverlof te veranderen, maar we hebben toch besloten dat niet te doen. Er zijn bij Fontys heel veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld altijd onbetaald verlof opnemen of een tijdelijke taakvermindering aanvragen.” 

Een goede stap
Ook Stichting Meer dan Gewenst, een stichting die zich inzet voor regenboog ouderschap in Nederland, reageert positief op de ontwikkelingen. “Het is heel fijn dat zo’n grote organisatie als Fontys dit geregeld heeft”, zegt bestuurslid Sara Coster. “Fontys zorgt er op deze manier voor dat er goed voor de kinderen van haar werknemers gezorgd kan worden. Want het gaat uiteindelijk om het kind. Een kind is er niet bij gebaat als een ouder meteen na de geboorte weer moet werken.” 

Sara legt uit dat er in de toekomst hopelijk een wet komt waarin alle feitelijke ouders juridisch ouder van hun kind kunnen worden. “Ik weet niet wanneer dat gaat gebeuren, maar ik hoop zo snel mogelijk. Tot die tijd is het heel fijn als een kind bescherming krijgt van zijn feitelijke ouders, net zoals ieder ander kind met feitelijke ouders die hem wel kunnen erkennen, dat krijgt. Hopelijk volgen er na Fontys meer bedrijven in Nederland om in dat gat te springen.”  [Karen Luiken]

Ter verduidelijking: geboorteverlof gaat direct in na de geboorte van een kind. Dit verlof moet volgens de wet binnen vier weken na de geboorte worden opgenomen. Aanvullend geboorteverlof mag worden opgenomen tot zes maanden na de geboorte (of zoals sinds kort bij Fontys, in het geval van co-ouderschap, tot twaalf maanden). Ouderschapsverlof kan na het (aanvullend) geboorteverlof worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.