Eindhoven,
26
september
2023
|
13:31
Europe/Amsterdam

Leven lang doorleren met microcredentials: 'Hopen dat het groot wordt'

Je hele leven lang doorleren? Dat wordt mogelijk gemaakt met de introductie van de microcredential, een digitale certificering voor een korte module. Maandag is de eerste uitgereikt in samenwerking met Mikrocentrum en ASML.

Een microcredential is het bewijs van een leeruitkomst of resultaat na een korte leerervaring. Het is bedoeld voor mensen die geen lang onderwijstraject zoals een bachelor of master willen volgen, maar zich in het werkveld nog wel willen blijven door ontwikkelen. Zie het als een soort cursus of module.    

Leven lang ontwikkelen
Een leven lang ontwikkelen is een thema dat Fontys stimuleert. En dus ging de onderwijsinstelling twee jaar geleden vol enthousiasme mee in de landelijke pilot om in kleinere onderwijsmodules een certificering te geven. De microcredentials dus, waarvan het de bedoeling is dat ze straks door alle hoger onderwijsinstellingen worden erkend en landelijk worden geregistreerd. 

Amy LatourProfessionals kunnen de microcredentials inzetten voor specialisatie, bij- of omscholing. Amy Latour, werkzaam bij Fontys en nauw betrokken bij de pilot, geeft meer tekst en uitleg. “Het college van bestuur staat achter deze manier van opleiden en is daarom meegegaan met de landelijke pilot. In eerste instantie werd gedacht dat er misschien tien hogescholen aan mee zouden doen, maar inmiddels zijn er 34 hoger onderwijsinstellingen bij aangesloten. Ook universiteiten doen mee.” 

On hold
De landelijke pilot zou drie jaar duren en daar waren ook middelen voor, maar omdat er veel meer onderwijsinstellingen meededen dan verwacht werd, is het potje momenteel op. De landelijke pilot staat daarom on hold. “Dat is heel jammer, maar we zijn ondertussen ook een pilot begonnen in samenwerking met ASML en Mikrocentrum. Die startte ongeveer gelijk met het landelijke project”, zegt Latour. 

Fontys is daarvoor benaderd door ASML. “Met de vraag om meer aandacht te geven aan de extra capaciteiten en vaardigheden die nodig zijn binnen manufacturing”, vervolgt Latour. “Fontys heeft dat opgepakt en is specifiek onderwijs gaan ontwikkelen. Niet alleen voor ASML, maar voor de hele technische regio. Het onderwerp manufacturing is namelijk ook van belang voor andere bedrijven binnen de Brainport-regio.” 

Volgende ronde
Veertien professionele (al werkende) studenten zijn met dat onderwijs aan de slag gegaan en kregen maandag hun microcredential uitgereikt. Dat gebeurde bij Mikrocentrum, de plek waar het hele traject heeft plaatsgevonden. “De studenten waren heel enthousiast en zijn blij dat ze voor deze module iets tastbaars hebben gekregen in de vorm van een digitale certificering. Daar staat op wat ze geleerd hebben en welke kennis ze na het volgen van de module bezitten.”

Ook ASML is blij met de eerste resultaten. “ASML heeft tijdens de uitreiking een praatje gehouden en gaf aan het fijn te vinden dat er op deze manier maatwerk gecreëerd kan worden voor de hele regio.”

De komende maanden wordt de pilot geëvalueerd. Daarna start er - hopelijk - een nieuwe ronde. Voor ASML, maar ook voor andere bedrijven. “We willen dat ook andere bedrijven zich aangetrokken voelen tot deze manier van een leven lang ontwikkelen. Educatieve opleidingen willen er bijvoorbeeld ook mee aan de slag. We hopen dat het heel groot gaat worden.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Bert van der Moer (TNW Planckgas-coach)
29
September
2023
Wat mag ik in het kader van Fontys-curriculum verstaan onder het begrip "manufacturing" ?