Eindhoven,
16
november
2023
|
09:47
Europe/Amsterdam

LEF wil jongeren ‘bevrijden’ van stress en prestatiedruk

Waarom is er in de Tweede Kamer wél een partij die de belangen behartigt van vijftigplussers of dieren, maar géén partij die opkomt voor jongeren? Daniël van Duijn (32) wil daar met jongerenpartij LEF verandering in brengen. “Studenten moeten makkelijker een woning kunnen vinden en studieschulden moeten kwijt worden gescholden.”

Boilerplate

Aaltsje Hoekstra is vierdejaarsstudent Journalistiek en interviewde Daniël van Duijn voor haar afstudeerproductie. Van Duijn is lijsttrekker van de politieke partij LEF, die zich richt op de jongere generatie. In aanloop naar de verkiezingen van volgende week publiceert BRON het artikel dat Aaltsje produceerde.

‘LEF - Voor de Nieuwe Generatie’ doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen. De partij wil meer zeggenschap voor jongeren in de politiek. “Jongeren moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en woningtekort, maar hebben geen inspraak”. LEF wil daarom dertig geborgde zetels in de Kamer waarvoor plaatsvervangers namens de jeugd onder de 18 stemmen. Wat studenten betreft wil LEF de prestatiedruk verlagen door onder meer het bindend studieadvies af te schaffen, alle studieschulden kwijt te schelden en studiefinanciering te vervangen met een basisinkomen.

Bernie Sanders
Aan het roer van LEF staat oprichter en lijsttrekker Daniël van Duijn, zelfbenoemd voorvechter van ‘klasse-, generatie- en klimaatrechtvaardigheid’. Het politieke vuurtje van de oud-student politicologie werd aangestoken toen hij in 2016 campagne voerde voor Bernie Sanders in Amerika. “Bernie is een kandidaat die het zonder multinationals en het grote geld doet. Hij is mijn held. Licht anarchistisch en dat ben ik ook.”

Terug in Nederland werd hij lid van de Partij voor de Dieren. Hij was kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Toch bleef er iets aan hem knagen: “Ik miste in Nederland de woede bij veel progressieve of linkse partijen. Ze waren niet oprecht boos.”

Verkiezingsposter. Beeld: LEFRechts conservatisme
Met lede ogen zag hij hoe Donald Trump president van Amerika werd en hoe Brexit gebeurde, maar na de winst van Thierry Baudet tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 ging er ‘een schakeltje’ bij hem om. Hij besefte: “Links-Nederland wordt steeds kleiner en extreemrechts rukt steeds meer op. Hoe kunnen we het tij keren?” 

Volgens Van Duijn ‘kloppen media telkens een rechtse kandidaat op’. “Dat begon met Fortuyn, daarna ging de aandacht naar Wilders, vervolgens naar Baudet en nu naar Omtzigt. Heel Nederland loopt achter hem aan, maar hij is ultraconservatief.”

Jeugd een stem geven
Als Van Duijn op 22 november genoeg stemmen binnenhaalt, wil hij die rechtse invloed indammen. Want daardoor hebben bedrijven als Tata Steel en Shell volgens de lijsttrekker te veel invloed. De toekomst van jongeren loopt daardoor gevaar. 

Kinderen en jongeren moeten een grotere stem krijgen in het parlement: “Wij willen dat elke jongere, ook onder de 18, vertegenwoordigd wordt in de Tweede Kamer. Zodat in ieder geval dit deel, dat nog zonder bezit en belang is, ook mee mag doen.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Van Duijn ziet zichzelf als de aangewezen persoon hiervoor, ondanks zijn leeftijd van 32: “Ik ben ‘tijdontwerper’ van beroep.” Tijdontwerper?  Van Duijn is naar eigen zeggen gespecialiseerd in het toevoegen van ‘quali-tijd en bezieling’ aan bijvoorbeeld werkprocessen, zodat ‘alles weer gaat stromen en het werk vanzelf gaat’. Volgens Van Duijn kan hij een ‘tijdontwerp’ maken voor elke organisatie.

Door zijn denken over tijd snapt hij dat er in de politiek meerdere generaties aan het woord moeten worden gelaten. “Het is noodzakelijk het langetermijndenken normaal te maken. Als oud-docent gaan jongeren mij sowieso aan het hart.”

Onthaasting als speerpunt
‘Met tijd lossen we alle problemen op’, schrijft Van Duijn op zijn LinkedIn-pagina. Hoe werkt dat voor de mentale problemen door stress, werk- en prestatiedruk waar veel studenten mee kampen? “Wij zijn de enige partij die onthaasting als speerpunt heeft. Het systeem is ziek, niet de mens. Depressie en suïcide zijn een symptoom van een zieke samenleving. Onthaasting is een manier om de 24 uurseconomie een alternatief te bieden”, zegt hij stellig.

“LEF wil meer kwaliteit in plaats van kwantiteit”, legt hij uit. Volgens de lijsttrekker kun je dat overal toepassen: “Dus je hebt bijvoorbeeld fastfood, fastfashion, fasttravel en fastfinance. Dat kan je allemaal vervangen met een alternatief, namelijk: slowfashion, slowfood, slowtravel en slowfinance. Dat schept zoveel rust en is ook nog eens duurzamer.” Minder social media, smartphonevrije zones, een digitale detox: het is volgens Van Duijn een begin.

Voor studenten wil LEF ‘meer ruimte creëren in het hoofd’. “Door bijvoorbeeld te zorgen dat studenten makkelijker een woning kunnen vinden. Door iedereen een basisinkomen te geven en studieschulden kwijt te schelden. Hierdoor blijft er meer tijd over om van het leven te genieten.”

Aaltsje HoekstraHoop op twee zetels
Van Duijn heeft er alle vertrouwen in dat LEF genoeg stemmen krijgt om ‘tenminste een of twee zetels te behalen’. “Er zijn op dit moment vijftien jongerenpartijen in Nederland die al op lokaal niveau laten zien dat studenten en jongeren warmlopen voor jongerenpolitiek. Het is alleen de taak van LEF om meer naamsbekendheid te krijgen.”  

Dat probeert Van Duijn voor elkaar te krijgen met ‘geniale stunts’; 12 november plakte Van Duijn tijdens de uitzending van het live-tv-programma Buitenhof een verkiezingsposter achter de presentatoren op het raam. [Aaltsje Hoekstra]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
marielle
17
November
2023
Eigenlijk zouden de 80 plus stemmers op deze jongeren partij moeten stemmen; geef hen de toekomst in handen!