COLUMN, Rens van der Vorst,
26
augustus
2022
|
09:20
Europe/Amsterdam

Inclusieve toiletten

Bij Fontys vinden we inclusiviteit belangrijk. Dat is goed, vind ik. En het is zeker niet eenvoudig. Bijvoorbeeld, de genderneutrale toilet. Het is goed dat ze er zijn, maar het is ook verschrikkelijk. Het zweet breekt me al uit als ik zo’n bordje zie met zo’n modieus poppetje met een half jurkje.

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het goed dat we rekening houden met trans* en niet-binaire personen. Ik stoor me zelfs niet aan de discussies over of het genderneutraal of genderinclusief moet zijn. Het zal allemaal wel.

Nee, ik heb een ander probleem. Ik gebruik bij Fontys de toilet alleen om te plassen. Zoals Theo Maassen het formuleerde: ik ben een thuispoeper. Plassen doe ik normaal in een urinoir, maar op een genderneutrale toilet word ik gedwongen een deur te kiezen. Alsof het een quizshow uit de jaren negentig is. Zit er een prijs achter? Of een sof? Wat zal het zijn? Een fris geurende WC of een dampend hokje met een pot vol remsporen?

Thuispoepers haten dat. Remsporen kun je wegpoetsen, maar de indruk die ze achterlaten niet. Kortom, inclusiviteit nastreven voor de ene groep, heeft weer gevolgen voor een andere groep. Thuispoepers in dit geval.

En, natuurlijk, misschien kunnen we als afstudeerproject een moleculaire geursensor laten bouwen, die met gekleurde lampjes boven de WC een indicatie geeft van de frisheid. Zeker, maar sluiten we dan de kleurenblinde thuispoepers niet uit?

Een kleine groep, ongetwijfeld, maar is dat een reden om er géén rekening mee te houden?  

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Bram van Oevelen
12
September
2022
Zijn we nou allemaal gek geworden? Mijn klomp breekt echt door het linkse bolwerk dat zich het HBO noemt, wat is er mis met normaal doen en gewoon een mannen en vrouwen toilet behouden suck it up als je niet kan kiezen maar doe gewoon eens lekker normaal allemaal!!!
Bram
12
September
2022
Toiletten*
Tita
30
August
2022
Laten we allemaal thuispoepers worden. Kwartiertje eerder de wekker... Weer een probleem opgelost!
Linda Koster
29
August
2022
Ik vind het sowieso absurd dat er op zoveel plekken nog steeds mannen-en vrouwentoiletten zijn. Zo ouderwets en thuis hebben we toch ook allemaal een genderneutrale wc? Ga gewoon over op wc's voor iedereen, en richt daarnaast wat wc ruimten (bv in de centrale hal van de Fontys-gebouwen) in met alleen urinoirs. Dan hoef ik op die laatste plek niet te komen en hoeven de thuispoepers zich niet druk te maken om bovenstaande problemen.
Josine Fontrodona
29
August
2022
Wij, van Fontys Pride, zijn inderdaad in overleg met Huisvesting en beheer, voor de aanwezigheid van genderneutrale wc's op iedere locatie. Mocht iemand daar vragen of ideeën bij hebben: we horen graag van jullie!
Bram
12
September
2022
Doe het niet!
Goijaart van Dijk
26
August
2022
Eh... wacht even.... Zeg je nou dat alleen mannenpoep stinkt?
Toiletten zijn nou eenmaal inclusief... de stank. En dat is, soms letterlijk, deur-overstijgend.