Eindhoven,
05
oktober
2023
|
15:18
Europe/Amsterdam

In memoriam: Ewoud Jansen

Eerlijk, loyaal, bevlogen en recht door zee. Zo typeren collega’s Ewoud Jansen, docentonderzoeker Finance & Economics bij de opleiding International Business aan Fontys Economie en Communicatie. Maandagavond overleed hij onverwachts op 57-jarige leeftijd. Jansen schreef jarenlang columns voor Bron.

Bijna dertig jaar was Ewoud Jansen verbonden aan Fontys Economie en Communicatie (FEC) in Eindhoven, als docent Finance & Economics en later ook als lecturer finance. Hij stond mede aan de wieg van de opleiding International Business en droeg op verschillende manieren bij aan onderwijsontwikkeling op zijn vakgebied.

Zo werkte hij mee aan het samenstellen van diverse minorprogramma’s en schreef hij twee boeken die nog altijd als lesmateriaal worden gebruikt, Accounting & Finance en Corporate Finance. Daarnaast was hij trainer en consultant in internationale samenwerkingsprojecten en was hij regelmatig te horen op BNR nieuwsradio waar hij deel uitmaakte van een economenpanel dat commentaar gaf op een bepaald thema of nieuwsfeit.

Ewoud Jansen behaalde in 1990 zijn doctoraal Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg, in de stad waar hij nog altijd woonde. Volgens zijn collega’s was hij een docent in hart en nieren. “Naast alles wat hij deed, is hij altijd blijven lesgeven”, zegt zijn teamleider Mariëtte Mambwe. “Hij wilde zijn kennis heel graag doorgeven en stimuleerde studenten om het beste in zichzelf naar boven te halen.”

No bullshit-teacher
Studenten noemden hem een ‘no bullshit-teacher’, omdat hij heel direct kon zijn. Als hij iets niet goed vond zei hij dat. De meesten konden dat wel waarderen. Zo vertelde een oud-studente tijdens haar diploma-uitreiking dat Jansen voor haar van grote betekenis is geweest. Ze was lang erg emotioneel en onzeker, totdat de docent tegen haar zei dat ze intelligent was en in zichzelf moest geloven.

De docent Finance & Economics was bovenal ook een econoom. Hij sprak gepassioneerd over zijn vak. “Als je het over cijfers en finance had, dan sloeg hij aan”, zegt Lonneke Hoefeijzers van het International Office binnen FEC. Maar hij kon volgens haar ook heel direct zijn. “Als iets in zijn ogen onzin was, zei hij onomwonden dat het ‘ruk’ was.”

Teamleider Mambwe herinnert zich nog dat ze als jonge docente bij Fontys les ging geven in finance, een vak dat Jansen ook gaf. “Ik wilde het hebben over Islamic finance. ‘Wat is dat voor onzin!’ riep Ewoud uit. Finance was overal hetzelfde vond hij, daar moest je geen onderscheid in maken.”

Sylvie Dieteren, docent aan FEC, kon deze eigenschap van haar collega wel waarderen. “Ewoud speelde nooit op de man, altijd op de inhoud. Maar sommige collega’s kenden hem hierin niet goed genoeg en vatten wat hij zei persoonlijk op. Ik vond het heel prettig dat hij geen verborgen agenda had.”

Kritische artikelen
Teamleider Mambwe, die veel met Jansen heeft gereisd voor Fontys, vindt dat er een verschil is tussen de zakelijke en niet-zakelijke Ewoud. “Buiten werktijden was hij vaak heel gezellig, maar zijn vak nam hij uiterst serieus en dan kon het weleens schuren.”

Niet alleen direct, Jansen was ook scherp, intelligent en kritisch. Hij liet zich onder meer kritisch uit over onderwijsvernieuwing en de recente sluiting van de mediatheken bij Fontys. Daarover schreef hij regelmatig in zijn columns voor Bron. Zijn naam dook ook regelmatig op onder artikelen en gastblogs in (landelijke) dagbladen, onlinediscussiefora en onlinemediumplatforms.

Hij maakte zich zorgen over de afslag die Fontys nam in haar visie op onderwijs. Daar stond hij niet alleen in. Onlangs nog ondertekende hij samen met negen hbo-docenten, het merendeel afkomstig van Fontys, een kritisch manifest over onderwijsvernieuwing dat ze aanboden aan de Tweede Kamer. De ondertekenaars zijn van mening dat onderwijsinstellingen aansprakelijk gesteld zouden moeten worden voor onderwijsvernieuwingen die soms slecht uitpakken, en studenten zouden bij zo’n mislukking hun geld moeten kunnen terugkrijgen.

De vrije hand
Jansen vond een medestander in collega Tina ten Bruggencate. De docent aan Fontys Hogeschool Toegepaste Psychologie en onderzoeker bij het lectoraat Mens en Technologie vond het fijn om iemand als Jansen aan haar kant te hebben staan. Ze noemt hem dapper voor het uitdragen van zijn mening en prijst zijn wijsheid en rust. “Ik ben wat ongenuanceerder en Ewoud remde mij een beetje af. Ik verlies een belangrijk maatje in dit debat.”

Zijn teamleider gaf Jansen de vrije hand in zijn columns en opiniestukken. Mambwe: “Zijn bijdragen vielen niet bij alle collega’s in goede aarde, maar ik vond ze vaak gevat. Ewoud kondigde wel altijd netjes aan als er weer een stuk werd gepubliceerd. Ik hoefde ze niet tegen te lezen.” Dat deed collega-docent Sylvie Dieteren soms wel. “Dan vroeg Ewoud of het ‘wel kon’ wat hij had geschreven. Hij was erop gespitst om niemand persoonlijk aan te vallen. Hij wilde slechts een onderwerp ter discussie stellen.” [Marieke Verbiesen]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 14 (14)
Bedankt voor uw bericht.
Henk Verhoeven
10
October
2023
Ewoud, rust zacht. We zullen je missen: je alertheid en intelligentie, jouw onovertroffen bullshit-detector en je scherpe pen. Fontys verliest één van zijn topdocenten en topcolumnisten, en bovenal: een fijne collega en een prachtig mens.
Rita van Deuren
10
October
2023
Als oud-medewerker van Marketing Management heb ik Ewoud leren kennen en waarderen als een deskundige en betrokken collega. Ik genoot nog altijd van zijn columns die ook op LinkedIn voorbij kwamen.
Wat een schok om te lezen over zijn overlijden. Veel sterkte gewenst voor zijn familie, vrienden en collega's.
Wendy
09
October
2023
Wat zal Ewoud gemist worden. Heel veel sterkte aan collega's, vrienden, familie en andere nabestaanden.
Sjors van den Tillaar
06
October
2023
Wat een bericht. Wij pensionados van de oude HEAO zijn wel wat gewend, menig oud collega verwisseld het leven voor het hiernamaals. Maar om dan te horen dat een jongere oud-collega van 57 jaar opeens omvalt is niet te bevatten. Ik ken Ewoud als een bevlogen docent, die zich terecht zorgde maakte over de weg die Fontys op ging. Ik hoop dat zijn zorgen door zijn collega’s worden ondersteund en dat zijn inspanningen niet voor niets zijn geweest. Goede vaart Ewoud, ze zullen je missen. Sterkte voor alle achtergebleven familie en kennissen.
Petra Pullens
06
October
2023
Wat schrok ik vandaag toen ik dit bericht zag.
Onwerkelijk dat iemand zo midden in het leven stond ineens er zomaar niet meer is.
In de tijd dat ik bij Marketing Management werkte heb ik Ewoud meegemaakt als een fijne en sympathieke collega. Rustig, aardig en betrouwbaar. Hij zal zeker gemist gaan worden!
Aan alle nabestaanden, familie, vrienden en collega's, gecondoleerd en veel sterkte met het verwerken van dit verlies.
Lucienne Wijgergangs
06
October
2023
Wat een triest nieuws. Het was een prettige collega en ik heb enkele leuke gesprekken met hem gehad over internationalisering. Je zult gemist worden. Veel sterkte voor de nabestaanden.
Tim Simonse
06
October
2023
Wat een verschrikkelijk triest nieuws. Sterkte voor alle collega's en nabestaanden.
Eerlijk gezegd klikte ik, ook vandaag, op de BRON-link in de hoop om een nieuwe column van Ewoud Jansen te lezen. Ik vond die altijd scherp, analytisch sterk en dapper. Een voorbeeld. Ook op de lerarenopleiding in Tilburg zal hij worden gemist. Lees ook zijn boek 'Geld, schuld en banken', voor wie een welbespraakte en goed ingelichte gids zoekt in die wereld.
Remco Langeler
06
October
2023
Sterkte voor alle nabestaanden!
(Ewout was fijne en bevlogen collega, die ik heb meegemaakt in mijn tijd bij Marketing Management)
Marcel Van den Heuvel
06
October
2023
Wat een onwerkelijk nieuws dinsdag op
de portal.. Ik kende Ewoud niet heel goed persoonlijk maar wel al heel lang. Zijn scherpe en kritische blik waardeerde ik heel erg. Iemand die durft te zeggen wat hij vindt en dat ook nog eens heel goed en welbespraakt kan. Tijdens de repetities van de FHEC band een paar jaar geleden leerde ik hem muzikaal kennen (zoals alle collega bandleden toen). Hij genoot zichtbaar van het spelen met elkaar en soleerde op zijn gitaar de Blue Suede Shoes noten en andere nummers er luid en duidelijk bovenuit. We zullen hem missen, een gerespecteerd docent, collega, muzikant en columnist en nog zoveel meer. Rust zacht Ewoud.
Gerard Sijben
06
October
2023
Geschrokken en verbijsterd kwam dit bericht maandag jl. tot me. Ongeloof overheerst vooralsnog.

Als direct professional hebben we vaker tegenover elkaar gestaan: de onderwijsvernieuwer versus de econoom & realist. Altijd echter vanuit een passie voor de opleiding IB, het internationaliseren van onderwijs en het meest belangrijk: De student. Ik ben je dankbaar voor het kritische debat hierover Ewoud; niet altijd makkelijk, maar wel eerlijk en oprecht. Het hielp om te nuanceren en het geheel in perspectief te bezien. Als mens hebben we vaak gelachen onder het genot van een biertje, waarbij ik de gezamenlijke trainingsactiviteiten in Egypte niet snel ga vergeten. Dank voor dit alles.

Gecondoleerd iedereen en veel sterkte met het omgaan van dit verlies.
Erdinç
06
October
2023
Gecondoleerd. Geen woorden hiervoor kunnen vinden. Sterkte voor alle nabestaanden.
Hugo Gruijters
05
October
2023
Wat een triest nieuws! Heel veel sterkte aan de nabestaanden. Ik ben dankbaar voor kritische blik. Een man naar mijn hart.
Tina
05
October
2023
Fontys verliest een hele goede en betrokken docent. Kritisch, eerlijk en met humor. Ik verlies mijn maatje. Rust zacht. Ik ga je missen.
Gerdjan Kipping
05
October
2023
Een uitstekende en een kritisch betrokken loyale docent. Een columnist die op eloquente, rake en ook humoristische wijze de vinger op de zere plek wist te leggen zonder op de persoon te spelen. Een man die samen met ons opkwam voor het onderwijs en de studenten en die zich daarbij niet liet leiden door carrièrebelangen. We zullen je missen Ewoud. Rust in vrede.
Boilerplate

Alle columns van Ewoud Jansen kun je lezen op Bron.