Eindhoven,
01
juli
2021
|
16:05
Europe/Amsterdam

'Ik mocht nog maar één ding per dag doen'

Hoewel er geen doden en zelfs geen IC-opnames waren binnen de Fontys-gemeenschap, zijn er wel die langdurig ziek werden door corona. Bron sprak met twee van hen. Vandaag: Kim Hollants, student-begeleider en praktijkbegeleider bij Fontys Hogeschool Engineering.

“De openingsdag van dit collegejaar heb ik digitaal meegemaakt. De dag ervoor voelde ik me niet lekker. Ik liet me testen en ik bleek positief. Daarna ging het met de dag slechter. Veel hoesten, ontzettend benauwd, overal pijn.

Ik denk dat ik vijf weken onafgebroken op bed heb gelegen en kreeg veel medicatie. Er was ook twijfel of ik niet naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. We hebben vier kinderen, dus ik wilde dat niet.

Na een week of zes nam het hoesten af, maar kon ik nog geen meter lopen. Toen bleek dat ik ook nog een longontsteking had opgelopen. De medicijnen die ik daarvoor kreeg, hielpen nauwelijks.

Automatismen
Ik werd aangemeld voor een revalidatietraject voor long covid. De ergotherapeut en de fysiotherapeut wisten nog niet veel over de juiste behandelwijze. Het ging eigenlijk steeds slechter. Lopen, fietsen, alle automatismen waren weg.

Ik werd naar de fysio gebracht. Voor het stukje van de auto tot aan de deur moest ik een rolstoel gebruiken. Bij de long covid-poli constateerden ze dat mijn spieren ontzettend slecht functioneerden. Dat was de schade van corona: de aansturing van de spieren in de hersenen was aangetast.

Na contact met het Radboud-ziekenhuis werd ingezet op een andere behandeling: het herkennen van de eigen grenzen. Er kwam een haptonoom en ik kreeg een dieetadvies. Zowel lichamelijk als geestelijk werd alles wat bij de hersenen binnenkwam niet goed verwerkt, zo leek het.

Eén ding per dag
Ik moest vier keer per dag rusten, kreeg een weekschema. Ik mocht nog maar één ding per dag doen. De vaatwasser uitruimen? Dan was ik daarna al klaar voor die dag. Maar ik miste mijn werk. Ik wilde niet beter worden, ik mòest beter worden. Ook voor mijn gezin.

Ik wilde zo graag één uur per week naar mijn werk. Nee, zei mijn bedrijfsarts, want dan loop je het risico dat je toch meer gaat doen. Alle lof trouwens voor die arts. Ze helpt, ze luistert, ze denkt mee.

Sinds twee weken mag ik dan eindelijk op maandag een uurtje naar mijn werk, als dat die dag lukt. Ik word gebracht, en een collega heeft recht naast de ingang een werkruimte geregeld zodat ik geen trap hoef te lopen of lange afstanden moet afleggen.

Een trappenhuis in het Nexis-gebouw, het onderkomen van Engineering. Voor Kim voor nu nog buiten bereik. Als het lukt om te gaan, moet ik de rest van de dag rusten. In de avond en op dinsdag mag ik vervolgens helemaal niets doen. Nu heb ik ook nog vier revalidatie-afspraken in de week, daar leer ik opnieuw reguleren en energie verdelen.

Fijne werkgever
Ik ben heel blij met mijn collega’s, hoe ik ben vervangen en word opgevangen. Fontys is echt een ontzettend fijne werkgever, ik kan niet anders zeggen.

Ik zie nu gelukkig ook wat vooruitgang. Kleine afstanden kan ik nu lopend doen. Het kost wel veel energie, maar ik ben er ontzettend blij om. Het is wel balanceren. Als ik bij het weggaan op mijn nog werk een collega tegenkom die een praatje wil maken, is dat eigenlijk al te veel. Dan verkrampt mijn hele lichaam.

Ruimte
Al die maanden heb ik mijn werk zo gemist. Maar je verstand en je gevoel zijn echt twee verschillende dingen. Je wilt zó graag, maar je moet voorzichtig zijn. Daarom stonden mijn telefoon en mail maandenlang uit.

Die ruimte gaven mensen mij gelukkig ook wel. Ik heb heel veel lieve reacties gehad, daar ben ik heel blij om. Het geeft mij het vertrouwen dat ik begrepen word. Want contact houden is belangrijk. Hopelijk vergeten mensen dat niet bij iedereen die long covid heeft: geef ons de tijd.” [Jan Ligthart

Reacties 1 - 13 (13)
Bedankt voor uw bericht.
Sylvia van de Wiel
06
July
2021
Hoi Kim, ik ken je als mijn Planckgas-collega, die steeds doorging en waarvoor geen berg te hoog was om te beklimmen. Vreselijk om te zien wat de effecten van covid voor je zijn. Ik wens je het aller-allerbeste toe en ik weet zeker dat diezelfde kracht om door te zetten je helpt om stapje voor stapje weer terug te komen. Take care!
Kim
07
July
2021
Dankjewel Syl!
Nathalie van den Eerenbeemt
05
July
2021
Dankjewel voor je verhaal.Herkenbaar:)
Kim
05
July
2021
Graag gedaan Nathalie, ik denk dat het belangrijk is om te delen. Het is zo'n rare ziekte, onbegrijpelijk soms. Hoe meer bekend, hoe meer kans op goede integratie weer op termijn. Tenminste, dat hoop ik van harte! Voor jou dus herkenbaar, veel beterschap gewenst!
Albert
05
July
2021
Mooi geschreven Kim,

Sterkte met het herstel. Ik merk ook nog dagelijks dat ik nog niet de oude ben. Covid laat meer sporen achter dan je lief is.
Bij mij zit de strijd vooral ik het vooruit willen, maar niet kunnen. Vooral als mensen me naar het werk zien fietsen lijkt het alsof je alweer hersteld bent, maar niets is minder waar.
Voor jou ook veel beterschap, en hopelijk worden we allemaal weer de oude.
Kim
05
July
2021
Dag Albert, dankjewel en voor jou ook een goed herstel gewenst!
Hans Manders
04
July
2021
Veel sterkte van een mede long COVID slachtoffer sinds November. Heftig jouw verhaal Kim. Bij mij leek het minder heftig maar elke keer wanneer ik denk dat het de goede kant op gaat dan krijg ik weer een terugval. Mede omdat het bij mij niet direct zichtbaar is nemen mensen me niet altijd serieus. Dit is zeer frustrerend. Ben blij dat Fontys en mijn collega's dit wel doen en me ondersteunen waar mogelijk. Nogmaals veel beterschap, ben er nu ook achter dat het tijd gaat kosten.
Kim
05
July
2021
Dag Hans, dankjewel! Voor jou ook veel beterschap gewenst!
Jennifer Geiger
02
July
2021
Wat heftig Kim! Goed te horen dat het al ietsje beter gaat met je. Heel veel beterschap en sterkte in het herstel proces.
Kim
03
July
2021
Dankjewel Jennifer!
Annelies
02
July
2021
Ha Kim, heftig hoor! Fijn om te horen dat het nu, met kleine stappen, vooruit gaat. Houd vooral goede moed! Veel beterschap.
Kim
03
July
2021
Dankjewel Annelies!
Patricia Vlemmix
02
July
2021
Heel veel stapjes vooruit wens ik je Kim! Het lijkt me ontzettend moeilijk dat je zo graag wilt en toch zo goed je grenzen aan moet houden. Goed voor de bewustwording om die ervaringen ook te horen voor degene zoals ik die, gelukkig, in de directe omgeving niemand heeft die het zo te pakken heeft. Succes de komende tijd!
Kim
03
July
2021
Dankjewel!
Henk van Erp
02
July
2021
Dat hakt er behoorlijk in Kim.
Hopelijk gaat het beetje bij beetje -maar wel merkbaar- steeds beter.
Als SLB-er mis ik je betrokkenheid en inzet wel. Hopelijk wrijf ik hiermee geen zout in de wonde, maar hopelijk maak ik duidelijk dat we met je meeleven en graag weer gezond terugzien.
Groetjes
Kim
03
July
2021
Dankjewel Henk, fijn om te horen!
Mirjam Brekelmans
02
July
2021
Jeetje wat heftig Kim. Wel heel mooi dat je je verhaal hebt gedeeld. Ik wens je nog heel veel sterkte met je herstel. Hopelijk gaat het telkens een beetje beter. Hou je haaks. Xxx
Kim
03
July
2021
Dankjewel Mirjam!
Fulya
02
July
2021
Heftig verhaal Kim. Je hebt al een hele weg afgelegd en nog een weg te gaan. Ik wens je heel veel "stapjes vooruit" toe. En met jouw doorzettingsvermogen moet dat zeker gaan lukken. Sterkte!
Kim
03
July
2021
Dankjewel Fulya, ook voor jouw klavertjevier, fijn!
Ine van de Rint
01
July
2021
Zo trots op mijn collega. Vertrouwen, doorzetten en lef. Dat is Kim! We missen haar bij studentenbegeleiding Beta Ritme Fontys Engineering
Kim
03
July
2021
Dankjewel Ine, je bent een collega uit duizenden. Kan niet wachten tot we weer als vanouds kunnen samenwerken!
Anne van Kessel-Carpaij
01
July
2021
Wat een verhaal Kim en wat een sterke vrouw ben je toch ! Ik hoop van harte dat je elke dag een stapje vooruit gaat. Geduld hebben lijkt me heel moeilijk in zo'n situatie maar uiteindelijk gaat het goed komen! Verstandig dat je sociale media even hebt gecanceld ! Houdt vol ! Knuf voor jou en de Kids!
Kim
01
July
2021
Dankjewel
Marije
01
July
2021
Sterk wijfie! Een heel lange weg al gegaan en nog te gaan. Dapper hoe je het doet en dat je deelt. Alle goeds voor jou, en dat dat ene uurtje op maandag, maar gauw meerder uren op meerdere dagen mogen worden. Dat zou betekenen dat je herstel voorspoediger gaat en dat wens ik je!
Kim
01
July
2021
Dankjewel!
Inge geurts
02
July
2021
Hallo Kim, Dank je dat je je verhaal met ons wilt delen, super dapper van je. Het is belangrijk om het verborgen leed achter de coronabesmetting te delen en elkaar bewust te maken dat een Corona besmetting een enorme impact op iemand zijn leven kan hebben. Heel veel kracht en sterkte gewenst met je herstel.