Eindhoven,
30
augustus
2019
|
09:31
Europe/Amsterdam

Huts!

Het Purple Festival van Fontys had dit jaar als headliner The Partysquad. Nederlandse jongens. Geen verrassing, want de meeste, populaire artiesten zijn tegenwoordig van eigen bodem. In de lijst van meest gestreamde artiesten vinden we bij de eerste tien Yosilvio, Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Frenna, Bizzey, Boef en Broederliefde. In België stond geen van deze artiesten in de top tien.

Mijn eerste gedachte was: wat een verarming. Wij, gelukkige kinderen van de jaren zeventig, luisterden vroeger naar internationale artiesten. Madonna, Guns & Roses, Michael Jackson, U2, Queen en – vooruit – Bon Jovi. Onze oren werden gestreeld door de allerbeste artiesten van de hele wereld. Mijn dochter luistert naar de allerbeste artiesten van Nederland. Hoe tragisch.

Maar, was onze smaak wel zo superieur? Is de jeugd wel de weg kwijt? Of is dit gewoon het resultaat van nieuwe technologie gecombineerd met ouderwets kapitalisme? Ik denk het laatste.

Vroeger werd namelijk vooral geld verdiend met de verkoop van platen en later CD’s. Het was dus heel efficiënt om een paar artiesten wereldwijd te verkopen. Tegenwoordig, in tijden van streaming muziek, wordt het geld vooral verdiend met optredens en zijn populaire, lokale artiesten dus ideaal. Die zijn namelijk meestal dichtbij.

En dat betekent, Elsje - zei ik pas tegen mijn dochter - dat jij helemaal geen smaak hebt. Wat jij denkt dat jouw smaak is, is slechts het resultaat van iemand anders zijn verdienmodel. Mijn dochter, veertien, was niet onder de indruk. Ze deed haar koptelefoon op en zei: ‘Please, Pap, I am Bizzey!’

Huts!

Naast vaste columnist van Bron is Rens van der Vorst ook technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Piet
30
August
2019
Mijn dochter maakt haar eigen muziek en in deze tijd kan ze die zonder de macht van platenbazen zelf op Spotify pluggen, haar eigen marketing doen via social media. Zo bereikt ze inmiddels al meer dan 15.000 streams voor haar eerste single. Luister maar naar Frée, haar single heet 'Still' en binnenkort volgt er meer. Tip voor Elsje?. Link: https://open.spotify.com/track/43CJwAXHnP8GCDsm9DDyUD?si=nTOXB7OLR1ibcyva861dcg
Rens
01
September
2019
Piet, thx, doe ik :)
Alle
30
August
2019
Ach en vroeger werd je smaak bepaald door de plugger en radio-DJ. De vorm is anders, maar is er werkelijk zoveel veranderd?
Rens
01
September
2019
Ik wijs slechts op een statistisch fenomeen. De kans dat de beste artiesten ter wereld beter zijn dan de beste artiesten van Nederland,is echt veel malen groter dan. Maar in plaats dat ik dit wijt aan kortzichtigheid, opkomend nationalisme, een gebrek aan smaak, een losgeslagen jeugd, wijs ik op de ontwikkelingen in technologie en kapitalisme. Pluggers volgen slechts de trend... net als de rest :)!
Luc
30
August
2019
Je moet thuis de hele dag op gepast volume The Beatles draaien. Het helpt, echt!