Eindhoven,
22
april
2022
|
10:38
Europe/Amsterdam

HRM-project Lightyear: leerzaam op alle fronten

Samen met medestudenten uit Aken en Lapland werkten 13 HRM-studenten aan een project voor Lightyear, het bedrijf dat zich volledig richt op auto’s op zonne-energie.  “Het mooiste van de reis? De afsluitende week in Finland!” 

De studenten van de Fontys-opleiding Human Resource Management kregen die kans via het Blended intensive programma (BIP). Volgens Nick Heijder, docent HRM, was dit de eerste keer dat Fontys participeerde aan een BIP. 

“Via Erasmus kun je deelnemen aan uitwisselingen. Ik ben zelf ooit naar Finland geweest waar ik mijn huidige collega van de andere universiteit heb ontmoet. Niet veel later vroegen we ons af wat een international partnership precies inhoudt. We vonden dat we zelf invulling moesten geven aan zo'n partnership. Want zonder mensen die er zelf de schouders onder zetten, krijgt internationalisering geen inhoud", stelt Heijder.

Overleg door het Nederlands-Duits-Fins samengestelde team, met geheel links Nick Heijder."Daar hebben we uiteindelijk een programma voor opgebouwd in samenwerking met de  universiteiten in Aken en Rovaniemi. Samen hebben we acht weken lang online colleges gegeven die in het teken stonden van projectmanagement. Daarnaast hebben de studenten in internationaal samengestelde teams samengewerkt voor het bedrijf Lightyear, geheel in het teken van dit project.” 

Ideale opdrachtgever
Lightyear is zover met de ontwikkelingen, dat de productie van particuliere auto’s op zonne-energie bijna van start gaat. Om dat te realiseren, is het Eindhovense bedrijf in zee gegaan met Finse partners. “Een ideaal bedrijf als opdrachtgever dus, met een bedrijfscasus waar onze studenten zich ook echt op stuk konden bijten.” 

Het Eindhovense bedrijf kampte namelijk met een probleem, zo legt HRM-student Pieter Hopmans uit. “Lightyear groeit de komende jaren van 400 naar 1000 medewerkers. Maar ze wilden daarbij niet afdoen aan de huidige bedrijfscultuur. Het was aan ons om uit te zoeken hoe dat zij dit konden blijven waarborgen en wat hier voor nodig was.” 

Huisbezoek bij de kerstman...Presenteren, skiën en het Noorderlicht 
En de studenten kwamen tot een oplossing. Na 8 weken colleges volgen en opdrachten uitvoeren, mocht het team die oplossing pitchen tijdens een afsluitende week in Finland. “Alle studenten uit Duitsland, Nederland en Lapland waren daarbij aanwezig. Lightyear zelf helaas niet, want de agenda’s kwamen niet overeen. Maar de uiteindelijke resultaten sturen we zeker nog naar ze op.”  

Dat Lightyear niet van de partij was in Finland, mocht de pret voor Hopmans en zijn medestudenten niet drukken: “Het hele project en de reis die we hebben mogen maken, zijn een onvergetelijke ervaring. Naast de presentatie die we hielden, is de reis op zich ook iets wat ons allemaal bij zal blijven. Zo bezochten we het huis van de kerstman, gingen we skiën en zagen het Noorderlicht. Dat laatste was echt de kers op de taart.” 

Van samenwerken tot levenslessen 
Heijder sluit zich daar bij aan. “Buiten alle activiteiten en gezelligheid om, heb ook ik erg veel geleerd. Zo vonden de buitenlandse studenten het heel bijzonder om te zien hoe close docenten en studenten in Nederland met elkaar zijn. Daar is dat ongebruikelijk, omdat er een bepaalde hiërarchie heerst." 

"Ook het feit dat ik met iedereen deelde dat ik trots op ze was, was voor onze buitenlandse studenten iets wat ze nog nooit hadden meegemaakt. Dat zet zaken wel in perspectief, waardoor je meer waardeert wat je zelf hebt.” 

overleg2Pieter haalde eveneens heel wat levenslessen uit de samenwerking. “Nederlanders zijn best direct. En we willen alles snel oppakken en oplossen. Maar ik heb geleerd dat je soms ook je tijd mag nemen voor dingen. Dat geef meer rust. En ik merk dat ik dat nu ook implementeer in mijn dagelijks leven."

"Daarnaast houd je hier ook echt vriendschappen aan over. Ik kreeg van verschillende mensen felicitaties op mijn verjaardag. En ik heb al afgesproken dat als er ooit iemand naar Eindhoven komt, dat ik ze dan maar al te graag een rondleiding geef.” 

Volgend project
De afgelopen week is het programma definitief afgerond. De studenten konden feedback geven op de lesmethodes en keken terug op wat zij allemaal voor elkaar kregen. Wat er nu nog op het programma staat? 

Heijder: “De internationale studenten naar Eindhoven krijgen, zodat we ook een kijkje in onze keuken aan kunnen bieden. En voorbereidingen treffen voor het volgende project natuurlijk, want onderwijs op deze manier aanbieden aan onze studenten, is iets wat we zo lang mogelijk moeten blijven doen.”  [Noëlle van den Berg]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.