Eindhoven,
30
oktober
2023
|
15:43
Europe/Amsterdam

Hollywood-kwaliteit bij nieuw videolab voor ICT-studenten

Hollywoodfilm maken? Regel een paar acteurs en je kunt terecht in het Eindhovense ICT-gebouw van Fontys. Daar wordt aankomende zaterdag officieel het videolab Pixels Playground geopend, een ruimte met een metersbrede volledig operationale LED-videowand.

De bouw van het videolab ging vorig jaar van start. Begin dit schooljaar werd er langzaam steeds meer gebruik van gemaakt en aanstaande zaterdag staat dan eindelijk de officiële opening op de agenda. Geïnteresseerden kunnen dan alles te weten komen over de ruimte waar ICT-studenten leren over de technische kant van filmstudio’s, virtuele producties en VR-toepassingen.

Hollywood
Het videolab is een ruimte van tien bij tien meter, gevuld met een green screen, camera’s en een bijzondere LED-videowand als eyecatcher. Die wand bestaat uit allerlei losse elementen en meer dan 5 miljoen LED-lampjes. Daarmee kan een videoproductie gedraaid worden met virtuele achtergronden en worden beelden geschoten die niet onder doen aan de kwaliteit van een grote Hollywood-kaskraker. 

De videowand kan omschreven worden als een betere en slimmere versie van een green screen, een groen scherm dat tijdens het filmen van een videoproductie achter een onderwerp staat en later vervangen wordt door een willekeurige achtergrond. Bij de videowand is die achtergrond er op voorhand al. De wand is duurder, maar kwalitatief veel beter. 

The Mandalorian
Jan Salge, die lesgeeft bij Fontys ICT en nauw bij het lab betrokken is, noemt ‘The Mandalorian’ als voorbeeld, volgens hem voor zover bekend de meest recente titel waarbij de techniek van de peperdure LED-videowand gebruikt is. “Bij ‘The Mandalorian’ gebruiken ze geen grote sets. Ze filmen alles in een studio en gebruiken met behulp van de videowand virtuele achtergronden. Het voordeel van dit systeem is dat reflecties perfect weergeven kunnen worden. Bij green screens komt daar veel meer nabewerking aan te pas”, aldus Salge, die lesgeeft bij Fontys ICT. 

Het aanschaffen van een LED-scherm kost misschien veel geld, veel meer dan een green screen, maar het levert ook veel op. Salge: “Het geld dat je investeert in de videowand, hoef je niet te steken in de nabewerkingskosten. Bovendien werkt de wand voor iedereen beter. Niet alleen voor de mensen die monteren, maar ook voor de acteurs, cameramensen en regisseur.” 

Experimenteren
ICT wordt volgens Salge steeds belangrijker bij het maken van een Hollywood-productie. Sterker nog: het is onmisbaar. En dat maakt het gloednieuwe videolab nóg relevanter voor ICT-studenten. “Ze kunnen hier leren begrijpen hoe de technische kant van het maken van een film in elkaar steekt. Ze mogen van de ruimte gebruikmaken en experimenteren met het systeem en de camera’s. We hopen dat het een lab wordt dat uiteindelijk door studenten gerund wordt en waar ze van elkaar kunnen leren.” 

Momenteel is Pixels Playground voornamelijk bedoeld voor ICT-studenten, later worden ook partners uit het werkveld en studenten van andere richtingen uitgenodigd. “We hebben het lab puur voor educatie aangeschaft, niet voor geld. We hebben geen plannen om het te verhuren en hoeven er niks mee te verdienen. Het is de bedoeling dat studenten hier veel informatie opdoen.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.
Boilerplate

Klik hier voor een filmpje van het nieuwe videolab.