Tilburg,
07
februari
2019
|
14:47
Europe/Amsterdam

Het zielige entertainment van de dierentuin

Wat is de toekomst van dierentuinen? Dieren in hokken, dat vinden veel mensen zielig, maar toch bezoeken ze massaal Blijdorp of Artis. Twee tweedejaarstudenten Journalistiek doken voor hun project Onderzoeksredactie de afgelopen maanden onder in de wereld van dierentuinen.

“Mensen zijn veel bezig met dierenwelzijn en de bio-industrie”, vertelt Linde Leppink. “Wij waren benieuwd hoe het zit met dierentuinen. Is er nog wel een toekomst voor dierentuinen?”

Om dat te onderzoeken, namen de studenten contact op met Nederlandse dierentuinen, maar dat liep niet van een leien dakje. “Na de eerste belsessie kwamen we erachter dat geen enkele dierentuin wilde meehelpen”, vertelt Sabien Froger.

“Zodra we zeiden dat we student waren, zeiden ze: ‘zet je vragen maar op de mail’. Het gebeurt zo vaak dat organisaties je vragen niet willen beantwoorden omdat je student bent. Echt heel frustrerend.”

Uiteindelijk begon na een gesprek met dierentuin-expert Goof Lukken het balletje te rollen, en hij wist hen in contact te brengen met andere relevante bronnen.

Tegenstrijdig
Opvallend in hun zoektocht was het tegenstrijdige gedrag van consumenten.

Linde: “Aan de ene kant vinden mensen het zielig als dieren in kleine hokjes zitten, maar aan de andere kant gaan ze klagen als ze de dieren niet goed kunnen zien omdat het verblijf zo groot is.”

Bovendien is de dierentuin ondanks kritische berichtgeving nog steeds het populairste dagje uit: “De kaartverkoop van dierentuinen is de afgelopen jaren alleen maar gestegen”, vertelt Sabien.

Specialiseren
Al zien de cijfers er goed uit, toch zullen dierentuinen zich uiteindelijk moeten aanpassen om met de tijd mee te gaan, concluderen de studenten. Door meer te specialiseren, bijvoorbeeld.

Linde: “De dierentuinen met minder oppervlakte gaan uiteindelijk vooral kleinere dieren houden. En de grote dieren, zoals de olifant, moeten worden gehouden op de ruimere parken zoals Wildlands of Beekse Bergen”.

Uitgestorven dieren
Bovendien moet er meer focus komen op educatie. Want niet te vergeten: dankzij dierentuinen zijn bepaalde diersoorten nog niet uitgestorven. Het zien van de dieren draagt ook bij aan meer waardering voor de natuur.

Nu zijn dierentuinen nog vooral gericht op entertainment, en vormen ze vaak een combinatie met een attractiepark. “Mensen gaan voor hun plezier naar de dierentuin, om grote beesten te zien”, vertelt Linde. “Informatiebordjes worden amper gelezen”.

Ook daar valt een hoop te halen, menen de studenten, die voor hun onderzoeksproject een 9 kregen. Sabien: “Bezoekers moeten opnieuw worden opgevoed en dierentuinen moeten manieren gaan bedenken om het educatieve aspect op een leuke manier aan de man te brengen.” [Eva Witte]

Foto's Wildlands Emmen door Sabien Froger en Linde Leppink.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.