door Jacky Eickes,
06
juli
2020
|
11:18
Europe/Amsterdam

Gratis geld voor studenten

Laatst bleek uit onderzoek dat studenten hoge schulden hebben. Op de radio hoorde ik ‘er is geen duidelijke reden waarom juist studenten zoveel schulden hebben’. Maar die opmerking snap ik niet. Het is toch juist logisch dat studenten zich in de schulden werken?

Reden één: een studielening is ‘gratis’ geld. Nou is dat natuurlijk niet waar, maar veel studenten zien hun studielening wel zo. En dat geld zet je natuurlijk niet opzij. Nee, daar koop je bier van. Zeker wanneer je niet doorhebt en beseft wat voor gevolgen dit heeft, voor een toekomstige hypotheek bijvoorbeeld. Zo werk je je heel makkelijk in de (studie)schulden.

Wanneer je eenmaal begrijpt dat iedere dag bier van een a-merk drinken tijdens je studie ervoor zorgt dat je later geen koophuis kunt kopen (waar je dan ook a-merk-bier in de koelkast kunt zetten zonder dat dat van het geld van de overheid is), zul je vast bewuster omgaan met je centen. Maar dat besef is er nou eenmaal niet bij iedereen.

Daarnaast - punt twee - is het niet voor álle afgestudeerden de afgelopen jaren enorm makkelijk geweest om aan een goedbetaalde baan te komen. En wordt dat het aankomend jaar natuurlijk alleen nog maar moeilijker. Hoe kun je schulden aflossen, als je al geen inkomsten hebt? Je moet voor brood op de plank zorgen, maar net afgestudeerden hebben überhaupt al geen geld om brood of een plank te kopen. En voor nog studerenden geldt dat ze maar weinig tijd hebben voor een bijbaan naast de studie.

Punt drie is heel simpel: levenservaring. Hoe kan iemand van achttien wijze beslissingen maken in zijn korte leventje? Veel studenten kunnen niet eens de eerste keer hun studiekeuze juist maken. Hoe kan er dan verwacht worden dat iemand verstandig omgaat met een maandbedrag dat hij nooit heeft gehad? En geld zorgt daarnaast nou eenmaal voor aanzien. Degene die de meeste biertjes kan betalen in de kroeg is de held van de klas. Dat wil natuurlijk iedere student. Aanzien versus verstandige keuzes? Keuze is waarschijnlijk makkelijk gemaakt.

Eigenlijk zouden studenten eerst een gesprek moeten krijgen met een financieel adviseur, voordat ze een flinke studielening mogen aangaan. Mochten ze na een wijs gesprek over de gevolgen van een gigantische studielening nog steeds alleen maar a-merk-bier willen aanschaffen en hun lening opschroeven, nou dán kun je zeggen: ‘er is geen duidelijk reden waarom juist studenten zoveel schulden hebben.’

Jacky Eickes is journalist, afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Monique
11
July
2020
@Inge: als docent CE voor 1e jaars studenten trachtte ik hen tijdens mijn lessen die over geld gingen de zin van sparen in te laten zien, maar het merendeel zag bijv.het kopen van een huis als een uitgesteld probleem, evenals het nut van een pensioen. Studenten leven in het nu en stellen genieten voorop, ze maakte mooie reizen en liepen ook gemiddeld met een duurdere telefoon & outfit rond dan ik. Tekenend dat ik enkele jaren later een (voormalig) studente in dienst had die naast de studieschuld, gewoon met vriendje lekker verdiende, huurde en ook een (nieuwe) lease-auto reed! Tja, en die problemen.... komen dan later ;-) Dit kunnen we als opleider niet alleen en er ligt nog een hele taak voor WRR om de schuldengroei te temmen en aan de fiscus om bezit van geld te waarderen (i.p.v. schulden). Ik pleit voor herinvoer van de Zilvervloot en zo weer sparen (fiscaal) te stimuleren. @Martijn: video is idd sterk, luister ook naar uitleg van Arnoud Boot lees het boek Fantoom Groei!
Martijn
10
July
2020
Eigenlijk moeten we gewoon van schuld af, het hele geldsysteem moedigt ons allemaal aan om schulden te maken. En door rente is de totale schuld altijd groter dan de geldhoeveelheid, waardoor we als samenleving in een soort val zitten. Zie dan ook het burgerinitiatief Ons Geld die naar een dienstbaar, stabiel en democratisch geldstelsel willen. Wie wil dat nou niet? Behalve de mensen en organisaties die er belang bij hebben het huidige stelsel in stand te houden. www.onsgeld.nu Daarbovenop komt ook nog dat we duurzaamheid wel kunnen vergeten binnen het huidige stelsel, aldus Klaas van Egmond. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=wDmhPSs1d1g
Inge
06
July
2020
Goed plan. Kunnen we beginnen met alle eerstejaars van Fontys, in samenwerking met Financieel management? Een mooie en betekenisvolle oefenplek voor die studenten, lijkt me.