Eindhoven,
12
januari
2022
|
10:40
Europe/Amsterdam

'Gooi het onderwijs voor studenten open'

De lockdown in het hoger onderwijs en mbo moet zo snel mogelijk verdwijnen. Dat is de ‘dringende oproep’ van studentenorganisaties, onderwijsinstellingen, psychiaters en jongeren. 

De organisaties hebben een brief geschreven aan de deskundigen van het OMT, met een cc aan de nieuwe ministers van Onderwijs en Volksgezondheid. Vandaag adviseert het OMT over de  verlengde lockdown en vrijdag maakt het kabinet een nieuwe afweging.  Op dit moment zijn alleen basis- en voortgezet onderwijs fysiek open. 

 De pandemie duurt inmiddels bijna twee jaar, staat in de brief, en docenten en studenten “missen de ontmoeting”. Het is van belang voor de sociale ontwikkeling van studenten om medestudenten en docenten in levenden lijve te ontmoeten, stellen ze.

Psychische problemen
Door de lockdown hebben veel studenten allerlei psychische problemen, zoals eenzaamheid, somberte en slaaptekort, schrijven ze met een verwijzing naar recent onderzoek (waar overigens ook kritiek op kwam). “Dit alles pleit ondanks de hardoplopende besmettingsgraad voor een duurzame oplossing.”

De kersverse minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, heeft al laten weten dat het openen van het onderwijs “hoog op de prioriteitenlijst” staat. Het onderwijs moet zich voorbereiden op een toekomst met het virus, denkt hij. De pandemie is voorlopig niet voorbij.

Het is nog even afwachten hoe dat gaat gebeuren, maar het OMT pleit deze week voor wijdverbreider gebruik van mondkapjes, ook in het onderwijs. Studenten zouden de mondkapjes niet alleen op de gang moeten dragen, maar ook in de les.

De ondertekenaars van de brief zijn studentenorganisaties ISO, LSVb, JOB (voor het mbo) en de Nationale Jeugdraad, evenals de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Universiteiten van Nederland. Verder hebben de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en kinderpsychiater Arne Popma de brief ondertekend.

Fontys
Michiel Hopmans is bij Fontys teamleider Studentbegeleiding, waar onder andere decanen en psychologen onder vallen.  Hij beaamt dat het voor iedereen  goed zijn zou als het hbo weer fysiek open gaat. “Dat zouden we allemaal het liefst willen, zowel studenten als medewerkers.”

In dat opzicht, en ook met het oog op het mentale welzijn van de Fontysgemeenschap, hoopt hij dat er vrijdag meer duidelijk wordt. “Het zou prettig zijn als er eens wat meer perspectief komt. Dat als het kabinet besluit alles nog dicht te houden,  dat je dan wel laat weten wat er over twee of drie weken gebeurt.”

Want een of twee weken extra lockdown, dat gaat volgens Hopmans het verschil niet maken.  “Niet op het totaalplaatje. Natuurlijk zien we dat er studenten, maar ook medewerkers, onder druk staan. Maar het is niet zo dat als alles nu open gaat, het welzijn van iedereen ineens weer top is. Dat heeft echt tijd nodig.”

“En aan de andere kant is en blijft het zo dat we ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben als onderwijsinstelling en de regels van de overheid hebben te volgen.  Ook wij horen er alles aan te doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. ”  

Die andere kant is ook op sommige plaatsen bij studenten terug te vinden. Daar leven ook zorgen om het recordaantal besmettingen. In Groningen roepen studenten bijvoorbeeld op om tentamens weer online te laten plaatsvinden. [HOP, Jan Ligthart]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.