Eindhoven,
10
februari
2021
|
11:00
Europe/Amsterdam

Fontys ontwikkelt ‘intelligente teststraat’ voor coronavrije bubbels op de campus

UPDATE 13 februari

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft positief gereageerd op de aanvraag, laat lector Anne Loonen desgevraagd weten. Nu vinden gesprekken plaats over welke onderdelen van het plan wel en niet vergoed kunnen worden. Ook zeven andere plannen, verspreid door het land, hebben groen licht gekregen.

UPDATE 26 februari

Gisteravond is bekend geworden dat het ministerie van OCW 420.000 euro beschikbaar stelt voor de pilot met de 'intelligente teststraat'. 

Onderzoekers van Fontys bedachten samen met twee regionale bedrijven een ‘intelligente teststraat’, waarmee onderwijs op locatie weer mogelijk wordt. Het plan ligt er, nu is het wachten op financiële ondersteuning voor de uitvoering ervan.

De basis van de teststraat is het 3T shields concept: triage, testen, traceren. Met deze methode kunnen ‘coronavrije bubbels’ worden gemaakt , aldus de lectoren Anne Loonen en Joost Schoeber.

Digitaal en snel
Het eerste shield is de digitale triage: studenten en medewerkers vullen thuis via een app in hoe ze zich voelen. Omdat dit thuis én digitaal gebeurt, gaat dat snel.

Bij een groen vinkje, mogen ze naar de campus komen. Eenmaal op de campus, worden mensen om de vier dagen getest, via moleculaire testen. Dat is het tweede shield: het testen.

Wie daarbij positief test omdat hij Anne Loonenzonder het te weten toch corona opliep of omdat hij de app niet eerlijk invulde, wordt meteen naar huis gestuurd. Dat is het derde shield: het traceren.


Moleculair testen
Belangrijk onderdeel van het concept is het moleculair testen
. Dat 
gebeurt met een beetje speeksel en gaat veel sneller dan via de methode met de wattenstaafjes in neus en keel. De uitslag is meteen bekend.

Voordeel is bovendien dat er geen medisch personeel voor nodig is. Studenten kunnen het - onder toezicht van docenten - uitvoeren. Een ander groot voordeel: meerdere samples (monsters) kunnen in één keer worden onderzocht.

Bulkonderzoek
Het is een soort bulkonderzoek, legt lector Anne Loonen uit. “Je kunt dan tussen de tien en twintig samples tegelijkertijd onderzoeken in een pool."

"De kans dat er positieve tussen zitten, is klein vanwege de digitale triage vooraf. Zit er wel een positieve uitslag tussen, dan wordt de bewuste persoon dus meteen naar huis gestuurd. Die moet vervolgens zelf naar de GGD voor verder (bron- en contact)onderzoek en in quarantaine gaan.”

Zo moet het volgens de lectoren lukken twee keer per week duizenden studenten en medewerkers op corona te screenen. Incidentele bezoekers of personeel en studenten die niet zo vaak in een bepaald gebouw komen, krijgen een reguliere sneltest.

Subsidie OCW
Het onderzoek naar deze methode startte vorige zomer al vanuit het lectoraat Applied Natural Sciences van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen, in samenwerking met de regionale bedrijven Scan Europe en Sure Joost SchoeberLaboratories. Vanuit Fontys zelf kwam er subsidie voor.

De lectoren Anne Loonen en Joost Schoeber hebben vorige week ook een subsidie van 400.000 tot 500.000 euro aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om dit op grote schaal te kunnen uitvoeren. [zie update: er is inmiddels groen licht, over hoogte bedrag wordt nog gesproken]

De hogeschool werkt hiervoor samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en ROC Summa College. Er is intensief contact over met GGD Hart voor Brabant en verschillende instellingen op het gebied van gezondheidszorg en onderzoek. Ook partijen binnen Fontys werken mee, zoals het lectoraat De Ondernemende Regio.

Ethische kanten
De initiatiefnemers hopen dat ze deze week horen of de subsidie komt en dat ze dan tot half maart kunnen gaan testen met een kleine groep.

Als dat goed gaat, kan het vanaf april tot juni verder worden ingevoerd bij de deelnemende instellingen. De methode zou dan ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld basisscholen, met name omdat moleculair testen - daarbij wordt alleen speeksel gebruikt - minder belastend is voor kinderen.

Maar er moeten eerst nog verschillende vragen worden beantwoord. Zoals ethische. Jongeren onder de achttien mag je bijvoorbeeld niet testen zonder toestemming van de ouder of voogd. En hoe ziet onderwijs eruit voor studenten die zich niet willen laten testen, en hoe verloopt de communicatie?

Volgens lector Joost Schoeber is de gebruikte software, nCrypt, in ieder geval veilig. “Hiervoor werken we samen met Scan Europe uit Helmond dat gespecialiseerd is in software voor medische gegevens.” [Petra Merkx]

Reacties 1 - 8 (8)
Bedankt voor uw bericht.
Nikita Groenendijk
22
March
2021
Beste lezer,

Ik zag via LinkedIn dat jullie al ver zijn met de test ontwikkelingen binnen jullie moleculaire lab. Dit is echt super! De ontwikkelingen gaan zo snel en dat is mooi om te zien.
Ik ben medewerker bij een evenementenbeveiligingsbedrijf in Breda. Het bedrijf zou graag weer aan de slag willen gaan met het beveiligen van evenementen. Het testen van bezoekers lijkt een belangrijke voorwaarde te zijn voor het weer mogen organiseren van evenementen. Wij zouden graag met jullie in gesprek willen om te kijken hoe we elkaar hier mee zouden kunnen helpen, door middel van jullie onderzoek.

Ik hoop snel van u te horen. U kunt mij bereiken via LinkedIn.

Ik hoop snel van jullie te horen.

Met vriendelijke groet,
Nikita Groenendijk
UCM Bluestar Security
Willie
22
February
2021
Deze test stelt een diagnose; klopt dat? Is het niet zo dat alleen een arts een diagnose mag stellen?

En hebben jullie ook nagedacht over ethiek? Is het niet discrimineren om studenten uit te sluiten die hier niet aan meedoen? Net zoals het discrimineren zou zijn als je een vrouw urine laat inleveren voor een sollicitatiegesprek en niet eens met haar in gesprek gaat als ze zwanger blijkt te zijn?



Age IFR Estimate
0-19 Years 1 in 33,333
20-49 Years 1 in 5,000
50-69 Years 1 in 200
70+ 1 in 18
*80+ not included

Verder vraag ik me nog steeds af (als ik me dat nog mag afvragen tenminste) of we geen probleem aan het oplossen zijn, dat eigenlijk niet zo'n heel groot probleem is als je naar de cijfers kijkt:

Here are those estimates, stated as the percentage of all those infected (symptomatic and asymptomatic) who are surviving:
Percentage
0-19 Years 99.997%
20-49 Years 99.98%
50-69 Years 99.5%
70+ 94.6%
Jan den dender
19
March
2021
Klopt, asymptomatische personen daar hoeven we niet bang voor te zijn.

Dus enige wat we doen is zoals in een van de reacties stond mensen uitsluiten. En dat op basis van hele lage sterfte cijfers, of met andere woorden 99% plus herstelkans.

Wij slaan daar als samenleving compleet in door.

Dus ik vind het een hele slechte onwettelijke methode om adhv mijn gezondheid mij te weigeren. Wil je zo een samenleving niet dan zou iedereen daar gewoon niet aan mee moeten doen. Dan maar niet naar school.

Dus we gaan iedereen testen voor de hypothetische kans dat er iemand ontdekt wordt. Iedereen lastigvallen ook mensen die zich kip lekker voelen.
Bas Meeuwsen
19
February
2021
Klinkt goed! Ben wel benieuwd met wat voor Moleculaire methode jullie werken die sneller is als conventionele PCR. Is het op isotherme methodes gebaseerd of sla ik de plank hier helemaal mis?
Joost Schoeber
24
February
2021
Beste Bas,
Wij gebruiken een one-step RT-qPCR methode. Isothermale amplificatie kan idd sneller zijn, maar dat is niet perse nodig. De snelheidswinst in dit (3T concept) zit ‘m in de logistiek.
Grt. Joost
Isabelle
18
February
2021
Ik ben blij om te horen dat er betere alternatieven zijn dan deze doorgeslagen testcultuur. Laten we wel gewoon mensen blijven alsjeblieft.
https://herstel-nl.nl/
Hans van Oers
12
February
2021
Dit is een ongelooflijk goed bericht. Hier zitten alle jongeren op te wachten. Ook in het VO. Dit moeten we toch snel op grotere schaal kunnen gaan toepassen, zeker met synchroon daaraan vaccinaties. Ik hoop dat het Nexus gebouw de eerste bubbel wordt met dit prachtige project. Complimenten aan iedereen die hier nauw bij betrokken is. HvO.
Marijn Boselie
11
February
2021
Ik lees dat bij een positieve test de persoon naar huis gestuurd wordt. Ik denk dat in deze tijd nog steeds veel mensen met het OV komen. Heeft de Fontys ook gedachten over hoe naar huis te komen zonder dat er mogelijke besmettingen uit voort komen? Ik denk niet dat iedere student daar 123 raad mee weet.
Mvg,
Marijn
Anne Loonen
17
February
2021
Beste Marijn, dat is een hele goede vraag. Dat is een organisatorisch vraagstuk waar beleidsmakers over na moeten denken. Mijn eigen mening doet er niet echt toe. Wij hebben dit concept ontwikkeld en zijn daar heel enthousiast over. Gebaseerd op de digitale triage verwachten eigenlijk geen positieve testen. Mochten dit testconcept (3T shield) uitgerold gaan worden dan zullen er genoeg experts (RIVM, GGD, artsen, juristen etc) zich gaan buigen over zaken omtrent dit systeem. Mvg Anne
Paul Peeters
11
February
2021
Het is niet duidelijk wat er nu precies getest gaat worden en hoe het de test werkt.
Is de test uitslag positief, negatief of is er een drempelwaarde?
Anne Loonen
17
February
2021
Beste Paul, wij gaan doorlopend speeksel van mensen (in de bubbel) testen. Thuis hebben deze mensen een digitale vragenlijst ingevuld (dat doen ze dagelijks) en dat geeft wel/geen toegang tot gebouw. Iedereen is dus klachtenvrij als ze naar school/werk etc gaan. Speeksel gaat een PCR test in (amplificatietest voor het virus). Zo'n amplificatietest is veel gevoeliger en betrouwbaarder dan een sneltest (vaak detectie van eiwit (antigeen) op buitenkant van het virus). De uitslag is positief of negatief. Een negatieve uitslag betekent geen detecteerbare hoeveelheid coronavirus. Omdat we frequent en doorlopend testen (bij voorkeur 2x/week) kunnen we alsnog mensen met een lage virale load bij de volgende speekseltest detecteren en doorverwijzen naar de GGD. Ik hoop dat dit antwoord iets meer duidelijkheid geeft. Mvg, Anne
Rens
10
February
2021
Ik dacht even, heel even, dat 'coronavrije bubbels' iets te maken had met champagne die geopend werd, omdat dat vermaledijde virus weg was... maar helaas. Dit kan ook.