Eindhoven,
24
september
2021
|
11:29
Europe/Amsterdam

‘Fontys is in 25 jaar goed gemoderniseerd’

Samenvatting

Fontys Hogescholen bestaat 25 jaar. Aan de hand van artikelen uit de onafhankelijke Fontys-krant van studiejaar 1996/1997, legt Bron een link naar het heden. Deel 4: Drie medewerkers vertellen over de fusie en het echt Fontys-familiegevoel.

Samen werken ze al meer dan zeventig jaar bij Fontys. In 1996 maakten ze alle drie de start van Fontys Hogescholen van dichtbij mee. Nu, 25 jaar later, blikken ze terug op het moeizame begin en de jaren die volgden.

Alle drie waren ze in 1996 op hun eigen manier betrokken bij het ontstaan van Fontys. Ze behartigden de belangen van verschillende partijen, van het bestuur tot aan de studenten.

Jessy Kouwenberg-Popelier was als coördinator van het secretariaat de rechterhand van bestuurder Norbert Verbraak. Sabine Arkeveld werkte bij de dienst studentenondersteuning en Mandy Stoop was lid van de studentenfractie van de MR.

Vijfentwintig jaar later treffen ze elkaar in gebouw R3 op de campus Rachelsmolen in Eindhoven. Al snel gaat het gesprek over de fusie en hoe die met horten en stoten tot stand kwam.

Spannend
“Het was een spannende tijd, dat voelde je in de wandelgangen”, herinnert Sabine zich. “Er waren echt veel issues. De mensen vroegen zich af: gaan we naar Tilburg of naar Eindhoven? Wie gaat de boel leiden en waar komt de raad van bestuur? Er speelden allerlei politieke belangen. Het was echt een tijd van vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen.”

Jessy: “De verschillende hogescholen waaruit Fontys is ontstaan, hadden allemaal hun eigen belangen die ze probeerden te verdedigen. In die tijd kwamen heel duidelijk de cultuurverschillen boven tafel waar we het nog jaren over gehad hebben. De ene hogeschool was duidelijk de ander niet. Ze hadden allemaal hun eigen dna.”

Mandy was in 1996 nog student aan de Katholieke Leergangen, de voorloper van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Als lid van de studentenfractie kwam zij op voor de belangen van de studenten, van de fusie kreeg ze in die tijd niet veel mee.

“De vorming was al gaande toen ik als snotneus kwam kijken. Ik heb er geen sterke herinneringen aan, het overkwam me allemaal. Wat ik me wel heel goed herinner is de onthulling van het logo. Dat moment markeert voor mij echt het ontstaan van Fontys. Een sterk logo dat in de kern in 25 jaar hetzelfde is gebleven.”

Mannenbolwerk
Een belangrijk moment voor Sabine was de aanstelling van Elly Teune als eerste vrouwelijke bestuurder bij Fontys in het jaar 2000. “Het was in die tijd nog echt een mannenbolwerk, onze raad van bestuur. Ze hadden allemaal een eigen kamer en een eigen portefeuille.”

Mandy: “Het was de tijd van de directievleugel mét tapijt. Die bestuurscultuur van chique eikenhouten bureaus en hoogpolig tapijt is nu helemaal weg en het zit ook niet meer in de mensen. Fontys is in 25 jaar goed gemoderniseerd.”

Jessy maakte die omslag van dichtbij mee. Door haar werk op het bestuurssecretariaat was zij binnen Fontys voor velen een bekend gezicht. Ze stond bekend als streng, maar rechtvaardig. In de zestien jaar daarvoorwas ze secretaresse van het bestuur van de Katholieke Leergangen in Tilburg en dus had ze een bulk aan ervaring.

“Ik heb nauw samengewerkt met alle bestuurders uit die periode, het langst met voorzitter Norbert Verbraak. Hij is al een tijd weg bij Fontys, maar ik zie Norbert nog elk jaar minstens één keer. Dan praten we elkaar weer even bij.”

‘Fantastische switch’
Niet lang na het vertrek van Verbraak nam Jessy in 2009 afscheid van het secretariaat en verhuisde naar de dienst Marketing en Communicatie.

“Dat was voor mij een fantastische switch. Ik had het werk op het secretariaat zo lang gedaan, ik wilde echt iets anders, maar ik wilde Fontys niet de rug toekeren. Bij de dienst Marketing en Communicatie kan ik de kennis die ik in al die jaren bij het secretariaat had opgedaan op een andere manier inzetten.”

Ook Sabine bleef Fontys al die jaren trouw. Wel maakte ze de overstap van de dienst studentenondersteuning naar Fontys Hogeschool Economie en Communicatie in Eindhoven waar ze als docent werkzaam is.

“Inhoudelijk is dat anders, maar ik coach en begeleid nog steeds studenten, alleen in een andere rol. Dat is toch echt mijn passie, werken met studenten. In die zin heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Helemaal wakker
Mandy maakte na haar studie wel de nodige uitstapjes buiten de muren van de hogeschool. Toch is Fontys voor haar heel belangrijk geweest.

“De tijd bij de studentenfractie is zo vormend geweest, dat heeft me echt áángezet. Ik heb in al mijn banen daarna naar dat gevoel gezocht, maar het nooit helemaal gevonden. Pas vanaf mijn terugkeer bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg ben ik weer helemaal wakker en sta ik weer aan.”

In de 25 jaar vanaf 1996 zagen Jessy, Sabine en Mandy Fontys langzaam veranderen, maar volgens Jessy zijn de verschillen helemaal niet zo groot. “In 1996 zaten er andere mensen met andere karakters en andere ideeën, maar in de kern is het nu niet zoveel anders.”

Meer één hogeschool
Toch ziet Sabine wel één belangrijke verandering: “Fontys is sterk meegegroeid met de ontwikkelingen in de maatschappij. We staan meer open en proberen steeds meer kritisch in te spelen op die ontwikkelingen.”

Mandy: “We zijn ook veel meer één hogeschool nu. Dat gevoel had ik toen nog niet. In die eerste jaren had je nog echt de verschillende kleuren van de verschillende hogescholen.”

Ondanks dat de instituten van Fontys hun autonomie hebben behouden, is er binnen de hogescholen volgens alle drie een echt familiegevoel. Sabine: “Ik voel me hier thuis in goede en slechte tijden. Ik voel me echt onderdeel van de Fontys-familie.”

Jessy: “Dat familiegevoel voel je binnen alle eenheden, van hoog tot laag.”

Ook Mandy herkent dat gevoel. “Bij veel werkgevers heb ik netjes binnen de lijntjes moeten lopen, bij Fontys mag ik zelf die lijntjes tekenen. Dat typeert voor mij het werkklimaat. En in zo’n klimaat kun je als persoon echt tot bloei komen.” [Jan Ligthart en Ivo van der Hoeven]

Deze geïnterviewden haalden ook in studiejaar 1996/1997 al de krant. In de carrousel kun je, als je erop klikt, de hele pagina's zien van de oude Fontys-kranten waarin ze staan.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Monique Haans
24
September
2021
Was het niet tijdens ons uitje van 1996, in de bus op weg naar Lelystad, dat Norbert Verbraak de nieuwe naam Fontys Hogescholen bekend maakte? Weet jij dat nog Jessy? Leuke herinneringen komen bovendrijven.