Eindhoven,
10
september
2021
|
10:44
Europe/Amsterdam

Na 25 jaar willen deze alumni de banden met Fontys weer aanhalen

Samenvatting

Fontys Hogescholen bestaat 25 jaar. Aan de hand van artikelen uit de onafhankelijke Fontys-krant van studiejaar 1996/1997, legt Bron een link naar het heden. Deel 2: Drie bijzondere alumni kijken na een kwart eeuw terug op hun studietijd.

Wat hebben de eerste violist van het Metropole Orkest, een consultant van IT-dienstverlener CGI en de CEO van DeltaStar Nutriënts met elkaar gemeen? Ze werden alle drie 25 jaar geleden als student in de Fontys-krant geportretteerd.

Jasper van Rosmalen“Een bijzonder moment, ook vanwege het mediacircus eromheen.” Zo herinnert Jasper van Rosmalen (38) zich de foto in het artikel. Op een echte Stradivarius-viool mocht hij als 13-jarige een mini-concert geven.

“Ik heb ervan genoten. Volgens mij ging het spelen wel redelijk”, zegt Van Rosmalen, die destijds de vooropleiding deed van het conservatorium in Tilburg – later opgegaan in Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK).

De kwalificatie ‘wel redelijk’ typeert zijn hang naar perfectie. De Rotterdammer zou het concert graag nog eens overdoen omdat hij nu, met zijn ervaring, weet hoe hij deze kostbare viool moet bespelen.

Soldaat van Oranje
Inmiddels heeft Van Rosmalen zich namelijk opgewerkt tot eerste violist bij het Metropole Orkest. Ook is hij actief als sessiemuzikant en speelt hij in het orkest van de musical Soldaat van Oranje.

Vijf dagen lang had hij de Stradivarius te leen. “Dag en nacht heb ik op dat instrument gespeeld. ’s Nachts stond-ie naast mijn bed. Ik heb nu zelf geen Stradivarius, maar wel een heel cool oud-Nederlands instrument uit 1699: een Kleynman, ook zeldzaam.

Terug naar Tilburg
De vooropleiding volgde hij aan het Koning Willem II College in Tilburg. Dat heeft volgens hem nog steeds een afdeling voor kinderen met een bovengemiddelde interesse in kunsten.

Zijn bachelor behaalde Van Rosmalen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, op het gebied van strijkers hoog aangeschreven. De master deed hij bij FHK, waar hij zelf lessen kon inkopen. “Daar heb ik me meer als muzikant ontwikkeld.”

Bij Fontys is hij recentelijk niet meer geweest. “Misschien is er snel weer een gelegenheid?”

Roger PalmenEen afstudeerstage op de Zuidpool, hoe bijzonder is dat? Roger Palmen deed die in 1996 drie maanden lang, tijdens zijn studie Elektrotechniek bij Fontys in Eindhoven.

“Achteraf vragen mensen: hoe ben je aan die stage gekomen? Een kwestie van kansen zien. En ik ben ook wel avontuurlijk ingesteld”, zegt de 46-jarige Arnhemmer.

Het stagebureau van Fontys had destijds honderden stageopdrachten in Eindhoven en omgeving. Maar er stond er ook een tussen van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek in het Zeeuwse Yerseke.

Afstudeerproject geregeld
“In mijn stage zou ik dan een meetsysteem ontwikkelen en iemand anders zou dat in een tweede stage op de Zuidpool installeren. Ik heb toen geregeld dat ik van die tweede stage mijn afstudeerproject kon maken.”

In het artikel zegt Palmen over de Zuidpool: ‘Misschien kom ik mezelf nog wel tegen’. Is dat gebeurd? “Nee, ik zou het zo weer doen. Het was een beetje zoals de wintersport. Als de zon scheen, kon je buiten in je T-shirt lopen.”

Momenteel is hij IT-consultant bij IT-dienstverlener CGI. Daarvoor verbetert Palmen de systemen voor informatievoorziening binnen fabrieken. “Eigenlijk doe ik dit al sinds die stage in Antarctica. Dat ging ook om het verzamelen van informatie, toen rond korstmossen.”

Blijven hangen
Zijn opleiding ging hem heel gemakkelijk af, herinnert de Fontys-alumnus zich. Nadien volgde hij nog een master informatiesysteemontwikkeling aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en is hij in Arnhem ‘blijven hangen’.

Met Fontys heeft Palmen geen contact meer. “Eigenlijk zou Fontys wat meer moeten doen met alumni en hun grote netwerk. Ik wil daar best wat in betekenen.”

Peter GatzenPeter Gatzen studeerde 25 jaar geleden Logistiek en Economie aan de Vervoersacademie van de Hogeschool Venlo, die dat jaar opging in Fontys. In het artikel wordt hij opgevoerd als de trotse directeur van Especia, mini-onderneming in verse kruidenpakketten.

“Met een groep studenten ontwikkelden we een idee voor een product, stelden een managementteam samen en zochten bij familie en bekenden aandeelhouders. Op de een of andere manier werd ik toen directeur”, herinnert Gatzen (45) zich.

Eerst bijbaantje, nu CEO
Nu is hij dat ook; CEO/mede-eigenaar van DeltaStar Nutriënts, een in Venlo gevestigde groothandel in voedingssupplementen. Daar had Gatzen al een bijbaantje toen hij bij Fontys studeerde.

“Na mijn studie heb ik bij diverse bedrijven gewerkt, tot de oud-eigenaar mij vroeg of ik de leiding van DeltaStar wilde overnemen. Inmiddels is het gegroeid tot 25 werknemers.”

In het artikel zegt hij: ‘Ik doe veel zelf, maar als directeur moet je juist je mensen voor je laten werken’. Is dat nog steeds het adagium van de Nijmegenaar?

Nee, zeker niet, hoop dat dat destijds een grap was. In mijn huidige bedrijf zijn de verantwoordelijkheden daar neergelegd waar ze horen. Het komt voor dat ik hier ’s morgens pakketten inpak en me ’s middags met meer strategische zaken bezighoud.”

Vis in het water
Bij Fontys voelde hij zich ‘als een vis in het water door de breedte van de opleiding’: “Je wordt een generalist en kunt overal over meepraten. Achteraf is dat ook de persoon die ik wil zijn.”

Het contact met Fontys is later verwaterd. “Het zou goed zijn om de banden weer eens aan te halen.” [Tim Durlinger]

De eerste aflevering in deze serie over Fontys 25 jaar verscheen op 3 september:
Fontys 25 jaar (1) - ‘Meeste mensen op de foto hadden verdergaande dromen’

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.