Eindhoven,
03
september
2021
|
12:09
Europe/Amsterdam

Fontys 25 jaar (1) - ‘Meeste mensen op de foto hadden verdergaande dromen’

Samenvatting

Fontys Hogescholen bestaat dit studiejaar 25 jaar. Aan de hand van artikelen uit de onafhankelijke Fontys-krant van studiejaar 1996/1997, legt Bron een link naar het heden. Deel 1: Gerard Lenssen vertelt over de oprichtingsfoto.

De start van Fontys, 25 jaar geleden gevangen in een foto: 39 mannen en 5 vrouwen presenteren, vaak breeduit lachend, de vlag met het logo. Het logo bleef, de geportretteerden zijn nagenoeg allemaal weg.

De oprichtingsfoto uit de Fontys-krant wordt voorgelegd aan Gerard Lenssen,die afgelopen december na een dienstverband van 34 jaar met pensioen ging bij de hogeschool. Hij staat er zelf ook op.

Gerard Lenssen“We wilden dit moment vastleggen”, zegt Lenssen. ‘We’ is het management, van college van bestuur tot adjunct-directeuren. Tot die laatste groep behoorde hij zelf. Lenssen was destijds bij Pedagogisch Technische Hogeschool Nederland (PTH) verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening.

Opvallend: schrikbarend weinig vrouwen. “Ik denk dat het een afspiegeling was van maatschappelijke ontwikkelingen. In de top van organisaties zaten toentertijd veel meer mannen. Terwijl er volgens mij nu bij Fontys meer vrouwen manager zijn.”

Overweldigend
Plaats van handeling was conferentiecentrum De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel. Hij herinnert zich een grote zaal waar dit gezelschap kon plaatsnemen aan, in een rechthoek geformeerde tafels. “We konden elkaar dus aankijken. Dat kwam fysiek overweldigend over.”

Niet dat het allemaal vreemden voor elkaar waren. Fontys was ontstaan uit een soort voorloopfase uit 1991, Hoger Onderwijs Zuid Nederland (zie kader). Bestuursvoorzitter Norbert Verbraak nam de gelegenheid te baat om de nieuwe naam Fontys te verklaren en het proces er naartoe te schetsen.

Schaalvergroting
“Onderwijsminister Deetman dwong ons destijds in de ‘stc-operatie’ tot schaalvergroting. Hij had het idee dat grotere entiteiten binnen het hbo beter hun eigen broek konden ophouden”, vat Lenssen samen.

Het ministerie decentraliseerde volop en trok zich gaandeweg terug. Met de ‘lumpsum-financiering’ werden onderwijsinstellingen ook financieel onafhankelijker en konden zij een eigen personeelsbeleid voeren.

Lenssen: “In die periode werd bekeken wie met wie zo’n operatie in wilde gaan. Dat gebeurde in heel Nederland. Het overgrote deel van de hogescholen zag daar ook wel het voordeel van in.”

Talenten ontwikkelen
De ambitie van Fontys was volgens hem om studenten een totaal palet aan opleidingen te bieden. Een omgeving waarin ze makkelijker konden switchen van het ene onderdeel naar het andere. “Een student komt met bepaalde talenten binnen en wordt doorgeleid naar de plek waar hij die het beste kan ontwikkelen.”

Gerard Lenssen in zijn jongere jaren.Dat streven is in zijn ogen niet helemaal uit de verf gekomen. “Ik denk dat de meeste mensen op de foto verdergaande dromen en ambities hadden dan die welke na 25 jaar zijn gerealiseerd.”

De wens om talenten van studenten tot ontplooiing te laten komen, heeft Lenssen de afgelopen 25 jaar sowieso geregeld voorbij zien komen bij Fontys. Onder de noemer 'Een Talentgericht Fontys' komt het ook weer voorbij in het dit jaar gepresenteerde strategisch plan Fontys for Society.

De praktijk is echter weerbarstiger. “Het is lastig als een student verkeerd kiest. Het in kaart brengen van ambitie c.q. talenten en vervolgens doorgeleiden, binnen een hogeschool waar bijna alles mogelijk is, is bijzonder lastig gebleken.”

Te groot?
Was Fontys dan uiteindelijk te groot? Of waren het te veel eilandjes? Nee, klinkt het resoluut. “Fontys heeft de goede omvang, met dus bijna alle smaken in huis.” Met het oog op de visie die destijds in De Ruwenberg werd ontvouwd – de student en diens talenten centraal stellen – is dat een eis waaraan in zijn ogen voldaan is.

“Er was in het begin wel een verschil in cultuur tussen die vier hogescholen die uiteindelijk Fontys vormden. In hun organisatie en manier van werken. Dat is nu helemaal weg en dat is positief.”

Fundament
Een deel van de ambities die 25 jaar geleden zijn geformuleerd, is volgens Lenssen gerealiseerd. “Dat moet je koesteren. Mijn boodschap aan de jubilerende Fontys-gemeenschap is om het geplante zaadje tot bloei te laten komen. Er ligt een fundament. Nu kan daar een mooi bouwwerk op worden gezet.”

Terug naar die foto. “Ik denk dat we daarna nog een borrel hebben gedronken op de toekomst. Maar dat herinner ik me niet meer.” [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Karin Beckers
06
September
2021
Deze ontwikkeling weet ik nog heel goed. Samen met mijn lieve collega's Bianca Peersman en Carolien Timmermans heb ik een schitterende tijd mogen beleven. Wij hebben nog onder Gerard Lenssen gewerkt. Leuk om dit weer terug te zien.