Tilburg,
05
juni
2019
|
17:42
Europe/Amsterdam

In Tilburg spelen ze al in op ehbo-les in de klas

Landelijke petitie om eerste hulp als vak op middelbare scholen te krijgen

Met een petitie  inmiddels al 50.600 keer  getekend – probeert onder meer het Rode Kruis om ehbo in het lesprogramma van middelbare scholen te krijgen. Bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) gaan ze er op voorhand van uit dat de politiek dit nu gaat regelen. Zij zijn er in ieder geval klaar voor.

Een goed initiatief, die petitie, vindt Dian van Limpt, coördinator bij de FLOT-opleiding Gezondheidszorg en Welzijn (GZW). Die opleiding richt zich specifiek op het vmbo en mbo, waar ehbo in het vak verzorging kan worden opgenomen. Als het om havo en vwo gaat, kom je bij biologie uit. Onze lerarenopleiding biologie heeft ehbo ook in het curriculum zitten.”  

Hulp van specialisten
Mücan BenliOp dit moment
 kunnen net afgestudeerde leraren met die kennis op veel middelbare scholen dus nog niet terecht. Terwijl ehbo volgens GZW-docent Mücan Benli ‘al heel lang in ons curriculum zit’. We krijgen daarbij ondersteuning van eerste hulp-specialisten, waardoor de vaardigheden up-to-date blijven. De theorie toetsen we met een digitaal tentamen.  

Daarnaast vindt zij het ook belangrijk dat studenten weten hoe ze een ehbo-les moeten overbrengen op een groep leerlingen. Kinderen kunnen soms heftig reageren, bijvoorbeeld op foto’s van wonden of omdat ze zelf al eens een reanimatie hebben gezien.  

Reanimatie-cursus
Benli
 en haar collega Johan de Jong – beiden zijn óók verpleegkundigen  werden eerder al opgeleid tot reanimatie-instructeur. Wij vinden dat enorm belangrijk. Toen we vervolgens collega’s en studenten aanboden om bij ons zon cursus te volgen, liep het storm. 

Hoe meer mensen weten hoe te handelen bij een levensbedreigende situatie, hoe meer levens er kunnen worden gered. Om die reden vindt het Rode Kruis dat ehbo-onderwijs een vast onderdeel moet worden van het lesaanbod op middelbare scholen en werkt de organisatie mee aan de petitie. 

Benli vindt zelf ook dat er in het voortgezet onderwijs meer aandacht mag worden besteed aan ehbo. Mijn kinderen – nu 20 en 18 jaar  hebben allebei enkele jaren geleden situaties meegemaakt waarbij ehbo nodig was. Uit hun verhaal kon ik opmaken dat ze er veel last van hadden dat ze niet wisten wat ze moesten doen. Machteloosheid. Van collega’s hoor ik dezelfde verhalen.    

Politieke agenda
Er zijn 40.000 handtekeningen nodig
 om ehbo-les in het middelbaar onderwijs op de politieke agenda te krijgen. Dat aantal is inmiddels dus ruimschoots gehaald.  

Benli verwacht dat de politiek gehoor zal geven aan deze oproep: “Het enige wat het tegen kan houden, zijn werkdruk en geld. Ik vind het zelf niet meer dan normaal, de opleiding van onze kinderen is toch het grootste goed? Zeker als je het bij een bestaand vak kunt voegen, denk ik dat het met heel weinig moeite op een school kan worden geïntroduceerd.” [Tim Durlinger]