Inge van de Vorst,
25
november
2020
|
13:51
Europe/Amsterdam

Faalkundige

Sommige mensen worstelen met faalangst waardoor ze geen werk durven maken van hun diepste hartenwensen. Zelf heb ik last van het omgekeerde: ik spring juist te vaak als een kip zonder kop in het diepe. Neem nou gisteren.

Ik gaf via MS Teams een gastles aan 55 studenten van twee minoren. Het was een afgang; de kater voel ik nog. Ik had het mezelf moeilijker gemaakt dan goed voor mij en ons was. Geen idee waarom. Een constructiefoutje in mijn brein ofzo. Hoe dan ook, ‘ieder nadeel heb z’n voordeel’: ik ben intussen zeer ervaren in het weer bij elkaar rapen van mezelf na een teleurstelling. Op goede dagen noem ik dat veerkracht.

In mijn ruim 27 jaar bij Fontys ben ik al heel wat keren op mijn bek gegaan. Zo herinner ik me nog levendig een ontluisterende ervaring op een Fontys Zin-conferentie. Samen met een heerlijk creatieve geest van 'Paramedisch', Karin, deden we een ‘performance’: Het eeuwige spel van Chaos en Chronos. Ik was Chaos (goh!).

Ondanks de inspirerende urenlange sessies vooraf, had ik het instuderen van mijn tekst voor me uitgeschoven. Het onafwendbare gebeurde: al in de tweede minuut van ons optreden raakte ik de draad volledig kwijt. Al improviserend sloeg ik me er doorheen.

Iedere keer als ik zo onderuitga, schaam ik me kapot. Ook destijds in Vught was ik het liefst ter plekke verdampt. Na het omkleden, dronken we op aandringen van Karin nog wat in de bar. We raakten in gesprek met enkele toeschouwers. Ze wonden er geen doekjes om: ook zij hadden het pijnlijk gevonden mij zo te zien ploeteren. Slik.

Maar - wat bleek - de wereld verging niet. Een openhartig gesprek volgde en ik hield er tot mijn verbazing twee warme werkrelaties buiten mijn eigen instituut aan over. Binnenkort zie ik de al lang gepensioneerde Karin weer en proosten we met twinkelogen op de avonturen van Chaos & Chronos.

Wat kom jij zoal tegen op jouw moedige pad van vallen en weer opstaan?

Inge van de Vorst is oprichter van De Liefdesdokter. Zij is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontysbreed.

Reacties 1 - 8 (8)
Bedankt voor uw bericht.
Paul Dirks
04
December
2020
Dag Inge.
Je bent gewoon te streng voor je zelf.... Ben wat milder. Dat heeft ook met liefde te maken ;-) Jij durft er voor uit te komen maar het gros van de mensheid "verschuilt: zich achter macht/status en vooral conformisme. Durf jezelf te zijn in alle opzichten ! In 2018 heb ik het GUMboek uitgeven . Een boek over uitgummen en opnieuw beginnen. Deze metafoor is voor zoveel zaken toepasbaar. Echt n eye opener. Pas geleden kwam ik in contact met GUM( (Gents Universiteits Museum. Het museum van de twijfel. Zeker weten.......dan sta je stil. Blijft in beweging in je hoofd en handelen. Zelfs de wetenschap mag op de schop. Wat weten we eigenlijk..........het is vooral hoogmoet om het zo zeker te weten. Durf te twijfelen en blij groeien. En blijf stappen maken.
Mediteren helpt ook vind ik. Doe het elke morgen....... Heel simpel. Een combinatie van wat gebeden en Thich Nhat Hanh . Geef je zelf positieve energie en je kunt er de hele dag tegen. Geniet van wie je bent .
Groeten Paul
Inge
04
December
2020
Brené Brown (ik 'fan' haar sinds ik jaren geleden op haar Tedtalk stuitte) maakt tegenwoordig veel podcasts (een serie voor leiders (=iedereen) 'Dare to Lead', een serie voor iedereen (is een leider) 'Unlocking us'. Volgens mij sluit ie aan bij wat ik schreef. https://brenebrown.com/podcast/brene-with-dr-sarah-lewis-on-the-rise-the-creative-process-and-the-difference-between-mastery-and-success/
Sanneke Sanders
03
December
2020
Wat een leuk stukje Inge .. haha Heel Mooi !! ❤️
Liefs Sanneke
Inge
04
December
2020
Dank je wel lieve Sanneke. :) (klopt het dat jij jezelf er ook in herkent? :))
Gisa deJonge
01
December
2020
Hoi Inge,
wat heerlijk om een stukje te lezen van een mede springer in het diepe en wat herkenbaar, ik doe dat ook. Super enthousiast komt daarna de kater: waar ben ik nou weer aan begonnen? Zo ben ik na mijn studie in Duitsland gaan werken zonder Duits te spreken (want dat ging ik daar leren) en ik kwam ik in een bedrijf waar alleen Duits gesproken werd. Wat heb ik mij eenzaam gevoeld! Natuurlijk verging de wereld niet en heb ik er een hoop goede dingen aan overgehouden maar man-oh-man wat heeft me dat gekost. Het belangrijkste dat me het opgeleverd heeft is de rotsvaste overtuiging dat ik er uiteindelijk wel uitkom. Al zou ik dan vaak willen dat ik wat meer nadacht van te voren. Maar zou ik die avonturen dan wel beleven? Misschien dat ik er niet over wil nadenken omdat ik weet dat ik t dan niet doe?
Inge
04
December
2020
Heeee Gisa, soortgenoot. Heerlijk, ik word er blij van. Zo is het: we hebben het avontuur lief en betalen de prijs van de schrammen en schaven met liefde.
Boep Wittebol Janssen
28
November
2020
Nou Inge, zo kan ie wel weer, moest met rot lachen om hoe je jezelf beschrijft. Zeker, je bent wel eens chaotisch, vergeet dingen etc. Maar daar staat zoveel tegenover, je betrokkenheid en oprechte geloof in de mensheid, weegt tegen alle fouten die je nog je hele leven zult maken op. Inge, gewoon blijven wie je bent en af en toe bijsturen. Veel (Corona)knuffels. B.
Inge
04
December
2020
Dank je wel Boep. Ik ga ervan blozen. Wat lief.
Paul Pardoel
27
November
2020
Beetje tegenwicht mag ook wel, denk ik. Bij TNW heb je een training verzorgd die mij lang is bijgebleven. Aan het einde van de training had je bij iedere deelnemer een persoonlijk woordje en een rake typering. Je was heel warm en betrokken, wat maakt een fout dan nog uit.
Inge
04
December
2020
Dank je wel Paul. Wat leuk! Ik herinner me jullie ook nog levendig: samen hebben we er magic van gemaakt. Een herinnering om te koesteren.
Wim Donders
26
November
2020
Boeiende column. Dapper om zo over jezelf te schrijven.
Inge
04
December
2020
Dank je wel Wim. Van jou leerde ik hoe mijn emoties te herkennen. Daar oefen ik nog iedere dag mee. Zeer behulpzaam, speciaal op dagen dat het stokt in plaats van stroomt.
Erik Lofvers
25
November
2020
Hallo Inge, Ik ben een tijd taalcoach geweest voor statushouders. Daarbij deed ik actieve spelletjes en actuele thema's om te oefenen in spreken, lezen en luisteren. Met eerder opgedane ervaring en met een cursus "interculturele omgang" was ik aardig in staat 'pijnloos en zonder te kwetsen" te communiceren. Toch ging het een keer onverwachts mis: mijn thema was de naderende zomervakantie en ik vroeg wat ieders plannen waren. De meesten gingen naar hun thuisland, en dus was mijn vraag wie ze opzochten en wat te doen. Het werd stil en 2 deelnemers begonnen te huilen, hun trauma's leefden op met de gedachte wat en wie ze (nog) zouden aantreffen...Ik heb hun emotie's benoemd, de les even op "standby" en wie iets kwijt wilde, dat in alle veiligheid kon doen. Van binnen was ik echt geraakt door een onschuldige vraag die zoveel los maakte! Ik zal nooit meer vergeten dat het leven vele zienswijzen kent.
Inge
04
December
2020
Oh heerlijk Erik, zo is het. We doen ons best. Dank je wel voor het delen van jouw anekdote. De liefde voor leren en mensen spat er vanaf. Love it.