Eindhoven,
21
september
2023
|
13:29
Europe/Amsterdam

3D-geprinte auto Eterna gaat leven lang mee

Een missie, tien maanden, dertig studenten. Dat is wat ervoor nodig was om Eterna te creëren, een bijna volledig 3D-geprinte auto die op verschillende vlakken zowel innovatief als duurzaam is. Studenten van de TU/e en Fontys werkten eraan mee.

Het visionaire studententeam TU/ecomotive van de TU/e bedenkt ieder jaar een nieuwe challenge waarmee er op het gebied van duurzaamheid een auto ontwikkeld wordt. Dit jaar hadden ze als doel om de levensduur van een auto te verlengen. Ze sloegen de handen ineen met Fontys en gingen aan de slag. 

Mike BraatMike Braat, docent Werktuigbouwkunde bij Fontys, werd ingeschakeld voor het geven van technisch advies. “Bij een normale auto heb je een motorisch deel dat dermate goed ontworpen is dat het veertig tot zestig jaar mee moet kunnen. Maar omdat het bovenste deel van de auto uit de mode raakt, gaat roesten of achterloopt op het gebied van veiligheid, wordt het voertuig na zo’n twintig jaar afgeschreven. Dat is zonde, want motorisch gezien kan de auto veel langer mee.” 

Eeuwig
De studenten van TU/e en Fontys zochten naar een oplossing voor dit probleem. Ze deelden een auto op in losse elementen die apart van elkaar vervangen kunnen worden. “Dat betekent dat het uiterlijk veranderd kan worden, maar dat er ook veiligheidsaspecten kunnen worden toegevoegd”, aldus Braat. “Omdat de verschillende onderdelen allemaal apart van elkaar vervangen kunnen worden, gaat de auto veel langer mee. Vandaar ook de naam Eterna, die afstamt van het woordje ‘eternal’. Oftewel: eeuwig.” 

Maarten van den ElshoutVan de dertig studenten die bij het project betrokken waren, studeren er vier bij Fontys. Twee van hen zijn Maarten van den Elshout en Jacob van Vlimmeren. De één deed onderzoek naar onder andere slimme interieurverlichting en volgafstanden, de ander ontwikkelde het frame en de ophanging van de auto.

CO2-uitstoot
“Ons gezamenlijke doel was om de auto-industrie te inspireren met een innovatief en duurzaam concept”, vertelt Maarten. “We kwamen tot de conclusie dat er bij de productie van een normale auto veel CO2 vrijkomt. Daar wilden we iets aan doen door een auto te creëren die een leven lang mee kan gaan. Als iemand deze auto zou kopen, zou diegene de rest van zijn verdere leven geen andere auto meer te hoeven aanschaffen.”

Jacob van VlimmerenDe Eterna is nog niet zover doorontwikkeld dat-ie op de markt kan komen. Het voertuig is erg duur - volgens Jacob kun je er een huis van kopen - en bovendien niet geschikt om mee over de weg te rijden. Eterna is er vooral om andere bedrijven te inspireren. “We hebben de afgelopen weken door Europa getourd om het voertuig te showen. We zijn bij de grootste autobeurs ter wereld geweest, bij de Universiteit in Parijs, het Science Museum in Amsterdam, bij de jachtclub in Monaco en op allerlei andere plekken”, aldus Maarten. 

Laatste rustplaats
De komende tijd wordt er nog verder aan de auto gesleuteld en gaat Eterna meerdere events langs. Jacob: “We weten nog niet wat er uiteindelijk met de auto gaat gebeuren, maar we hopen het voertuig in een museum te kunnen zetten. Dat Eterna ergens zijn laatste rustplaats vindt en door andere mensen bekeken kan worden.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
steve clemens
26
September
2023
zo cool! Ik zou die auto meteen kopen. En ook meteen denken aan de volgende versie ervan, welke onderdelen kan ik optimaliseren voor mij persoonlijk of updaten aan nieuwe/betere specs.
Doe mij maar een witte :-)
steve