Eindhoven,
20
maart
2019
|
09:04
Europe/Amsterdam

Studenten werven in Turkije

Vanwege technici-tekort in Brainport-regio

De Brainport-regio heeft de komende jaren tienduizenden technisch onderlegde mensen nodig. Medewerkers van Fontys, Avans, Tilburg University en TU/e doen vier landen aan om studenten over te halen een bachelor of master in Nederland te halen. Erdinç Sacan, docent ICT & Business, ging zo voor Fontys tien dagen naar Turkije om scholen te bezoeken.

De behoefte aan nieuw personeel in de Brainport-regio is zo groot, dat deze met alleen Nederlandse studenten niet vervuld kan worden. Daarom worden nu ook actief studenten geworven in Turkije, Indonesië, Roemenië en Italië. 

“De keuze voor die vier landen is gebaseerd op de potentie van de technische sector en de bereidbaarheid van studenten om in het buitenland te gaan studeren,” vertelt Sacan, die voor Fontys Istanbul, Izmir en Ankara aandeed. Fontys heeft naast Engelstalige techniek- en ICT-opleidingen nog twintig Engelstalige bachelors en negen masters.

“We wonen natuurlijk wel in een bekend land. Tijdens voorlichtingen op beurzen laten we bijvoorbeeld klompen, molens en architectuur zien. Dat spreekt de studenten aan. En we geven een beetje een beeld van hoe het is om in Nederland te studeren. We hebben goede referentiekaders; inmiddels zijn er zo’n 140.000 internationale studenten in Nederland.”

Studie en werk
Er zitten wel wat haken en ogen aan. “Je moet zo’n 9.000 euro per jaar neertellen voor studeren hier en daar zit de accommodatie niet bij inbegrepen. Echter: je mag met een studentenvisum 16 uur per week werken, zo kan de student wat bijverdienen om de kosten op te brengen. Studenten moeten ook een examen Engels afleggen en daarvoor slagen, anders houdt het op.”

Daar staat wel wat tegenover: na de studie mag de student een jaar in Nederland blijven werken. En vind hij een baan, dan mag hij hier blijven.

Tweetalig
Vooral veel ouders hadden vragen, merkte Sacan. “Voor hen is het prettig dat ik tweetalig ben, dat haalt toch een drempel weg. Veel ouders begrepen het verschil tussen hogeschool en universiteit niet, omdat Turkije alleen maar universiteiten kent."

Daarnaast is de didactiek in Turkije anders; docenten zijn wat conservatiever. "In Nederland heerst toch wat meer een lossere sfeer, maar dat zien de ouders enkel als iets positiefs.”

Of de voorlichting effectief is geweest, weet Fontys pas over een paar maanden, wanneer de aanmeldingen binnenstromen. “Over het algemeen ben ik heel tevreden. Of mensen naar Nederland gaan komen voor een studie zullen we vanzelf merken. We hebben grote concurrentie van Duitsland, dat maar 600 euro per jaar vraagt aan de studenten. Maar dan moet je wel Duits spreken.” [Jacky Eickes]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.