COLUMN, Inge van de Vorst,
01
september
2021
|
09:42
Europe/Amsterdam

Eerlijk gezegd, zeg maar

Toen ik startte met lesgeven bij Fontys, woonde ik in een studentenhuis. Vaak was ik tot diep in de nacht bezig met de voorbereiding van mijn lessen of het nakijken van verslagen. Als mijn huisgenoot Annet me uitnodigde om een wijntje te komen drinken, en ik riep terug ‘Ik moet dit eerst nog even afmaken’, antwoordde ze automatisch met "Je moet niks. Alleen dood moet je." 
Pardon?!

De eerste keer schrok ik nogal. Ze bedoelde gelukkig niet dat ik me ter plekke van het balkon moest storten. Ze maakte me duidelijk dat ik zelf een keuze heb in hoe ik mijn tijd besteed en dat we niet als makke schapen zijn overgeleverd aan het grote Moeten. Wat bepaalt jou en wat bepaal je zèlf?

Het wekte mijn levenslange nieuwsgierigheid naar de macht van taal. Als ik iemand een standpunt hoor aankondigen met ‘ik moet zeggen’, zegt een geïrriteerd stemmetje in mij ‘van wie moet je dat?’. Helemaal als daar ook nog het woord ‘eerlijk’ aan wordt toegevoegd: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat…’. Datzelfde stemmetje tettert dan: ‘Wil je me zeggen dat je tot nu toe nìet eerlijk tegen me was? Eerlijk?!’ Uitdrukkingen waarin geweld zit, fascineren me ook. ‘Al sla je me dood’, ‘Schiet mij maar lek’. …Nou, liever niet. Of ‘Ik schiet onze afspraak er zo in’: uhh?!?

De laatste weken hoor ik minimaal 3xdaags ‘zeg maar’. ‘Ik denk, zeg maar, dat we ….’. De spreker ondermijnt - terloops - de eigen overtuigingskracht. En hoewel ik er van gruwel, betrap ik mezelf ook op het gebruik ervan, zo besmettelijk is het. Wat ìs dit voor een gekke uitdrukking? Een gebiedende wijs. Uit een ver verleden hoor ik de stem van Annet echoën. ‘Hoezo moet ik ‘maar’ zeggen? Ik moet helemaal niks. Alleen dood moet ik’.

Bij welke uitdrukkingen slaat jouw bullshitradar op rood?

Inge van de Vorst is docent bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie en coachende vaardigheden voor docenten Fontys-breed. Ook is zij oprichter van De Liefdesdokter. Lees hier eerdere columns van haar.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Irene Levels-Halkes
06
September
2021
En wat denk je van: "Met alle respect, maar..." Vaak is dat de inleiding voor een enorme belediging.
Inge
11
September
2021
Ohhh die is ook goed
Frits van Buul
05
September
2021
Er zijn drie woorden (maar misschien wel meer) die als hyperbool worden gebruikt, nl ‘heel’ , ‘super’ en ‘waanzinnig’ . Ik las ergens dat dit te maken heeft met de ‘optimaliseringscultuur’ waarin wij leven.
Wat me stoort is dat die woorden ook te pas en te onpas gebruikt wordt: “het was een waanzinnig mooie voorstelling”! Pardon? Wat zeg je nu eigenlijk? Alles is tegenwoordig super dit en super dat… Hoho denk ik dan; het valt wel mee..Vooral bij de openbare omroep van onze zuiderburen hebben ze er een handje van om vaak ‘heel’ te gebruiken. Bij het radionieuws begint men als volgt: “ het is negen uur, een heel goede morgen, dit is het nieuws met..,.”. Ik zou zeggen, gewoon ‘goede morgen’ is voldoende. Het is bovendien niet gemeend, maar gewoon ingesleten. Het gebruik van deze hyperbolische woorden (zo noem ik ze maar even) heeft voor mij iets onechts. Geeft dit enige herkenning?
Inge
11
September
2021
Heeeel herkenbaar. Super irritant inderdaad
Coen
03
September
2021
Herkenbaar,
Al maakt het taal vaak ook creatiever! Waar ik zelf op trigger is het woord 'gewoon': vaak gebruikt als een spreker niet weet hoe iets te onderbouwen: 'Waarom doen we niet GEWOON ...' en dan komt er vaak iets wat op zijn minst aan discussie onderhevig is, of op het eerste gezicht wellicht logisch klinkt maar dat bij nadenken niet is.
Als we het woord 'gewoon' nou eens zeg maar gewoon niet meer gebruiken?
Inge
03
September
2021
Ja, goed idee, laten we dat gewoon doen, Coen :)