Een gegeven paard... toch in de bek kijken
‘Eat less sugar, you are sweet enough already’, staat er op het kaartje in de doos. Fontys-medewerkers kregen vorige week een pakketje met gezonde snacks thuisgestuurd van hun werkgever in het kader van de nationale vitaliteitsweek. Bij Hans van den Bemt viel de inhoud zwaar op de maag, zo schrijft de leraaropleider levensbeschouwing bij FLOT in onderstaand opiniestuk.
Slechte voeding als oorzaak van ziektes als diabetes type 2, kanker, hart- en vaataandoeningen en dementie. Uit wetenschappelijk onderzoek is er de laatste jaren steeds meer over bekend geworden. Vooral ultrabewerkt voedsel is de boosdoener.
Ultrabewerkt wil zeggen dat er van alles aan het voedsel is toegevoegd: emulgatoren (bindmiddel), smaakstoffen, kleurstoffen en dat soort dingen. Dat zijn ook veel producten die op het eerste gezicht gezond lijken, zoals een bakje hummus, mueslirepen of yoghurt met een smaakje.
Dit soort voedsel uit je dieet schrappen, is echter niet zo makkelijk. Zo'n 80 procent van het voedsel dat in de supermarkt verkocht wordt, is ultrabewerkt. Het is over het algemeen smakelijke en goedkope voeding, die weinig bereidingstijd vraagt. Fijn dus voor mensen met een drukke baan en dito privéleven. Het is echter een sluipmoordenaar: op de lange termijn bezorgt het ons allerlei ziektes.
Anders gaan eten kost veel moeite: je moet veel meer nadenken over je eten, plannen en veel zelf maken. Daarbij word je de hele dag verleid om andere keuzes te maken: op het station, in de winkelstraat, in de kantine. Overal wordt je ultrabewerkt voedsel opgedrongen.
Van de regen in de drup
Toen ik rond etenstijd thuiskwam (een gevaarlijk moment), vond ik een pakketje van Fontys in mijn brievenbus. Vier voorverpakte snacks met nutriscore A, B en C en één zonder score. Maar wel alles ultrabewerkt. Er zat een kaartje bij met daarop de tekst: Eat less sugar. Het was verstuurd in het kader van de nationale vitaliteitsweek. Tuurlijk, te veel suiker eten is niet goed, maar dat vervangen door ultrabewerkte snacks brengt je van de regen in de drup.
Toen ik de leverancier op internet opzocht, zag ik dat dit pakketje een waarde van meer dan 10 euro vertegenwoordigde. Ik roep hierbij op dit bedrag volgend jaar te besteden aan het vergroten van kennis over goed voedsel en wellicht kunnen we tegelijkertijd eens nadenken over hoe we minder ultrabewerkt voedsel kunnen consumeren.
Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, maar als je het zelf in je bek moet stoppen, doe ik dat liever toch.
Hans van den Bemt is leraaropleider levensbeschouwing bij FLOT en docent bij de Fontys minor Filosofie en Ethiek.
Jammer dat de twee reepjes die in dit pakketje zaten allebei voor ongeveer 1/3 uit suiker bestonden.
Ik heb ze dan ook aan mijn vrouw gegeven, die geen suikerpatient is. Zij kreeg prompt last van een sugarrush én haar glutenintolerantie.
Nee, echt gezond waren die reepjes niet, geloof ik.
Geef dit budget (10 + 4,50verzenden x ca. 6.000 medewerkers + mogelijke advies/ontwikkelkosten = €100,000,--) liever aan studentenprojecten die gezondheid bevorderen :)
Heel leuk gebaar, maar ik zou graag een Stuur-mij-niet register zien waar je je (deels-) af kan melden.
Misschien een idee om volgend jaar (of vanaf nu!) een krat fruit op alle locaties/koffiecorners/(docent)lunchplekken neer te zetten zodat iedereen een écht gezond en lekker tussendoortje kan pakken?