Tilburg,
02
oktober
2023
|
13:48
Europe/Amsterdam

Een gegeven paard... toch in de bek kijken

‘Eat less sugar, you are sweet enough already’, staat er op het kaartje in de doos. Fontys-medewerkers kregen vorige week een pakketje met gezonde snacks thuisgestuurd van hun werkgever in het kader van de nationale vitaliteitsweek. Bij Hans van den Bemt viel de inhoud zwaar op de maag, zo schrijft de leraaropleider levensbeschouwing bij FLOT in onderstaand opiniestuk. 

Hans van den BemtSlechte voeding als oorzaak van ziektes als diabetes type 2, kanker, hart- en vaataandoeningen en dementie. Uit wetenschappelijk onderzoek is er de laatste jaren steeds meer over bekend geworden. Vooral ultrabewerkt voedsel is de boosdoener. 

Ultrabewerkt wil zeggen dat er van alles aan het voedsel is toegevoegd: emulgatoren (bindmiddel), smaakstoffen, kleurstoffen en dat soort dingen. Dat zijn ook veel producten die op het eerste gezicht gezond lijken, zoals een bakje hummus, mueslirepen of yoghurt met een smaakje.

Dit soort voedsel uit je dieet schrappen, is echter niet zo makkelijk. Zo'n 80 procent van het voedsel dat in de supermarkt verkocht wordt, is ultrabewerkt. Het is over het algemeen smakelijke en goedkope voeding, die weinig bereidingstijd vraagt. Fijn dus voor mensen met een drukke baan en dito privéleven. Het is echter een sluipmoordenaar: op de lange termijn bezorgt het ons allerlei ziektes. 

Anders gaan eten kost veel moeite: je moet veel meer nadenken over je eten, plannen en veel zelf maken. Daarbij word je de hele dag verleid om andere keuzes te maken: op het station, in de winkelstraat, in de kantine. Overal wordt je ultrabewerkt voedsel opgedrongen.

Van de regen in de drup
Toen ik rond etenstijd thuiskwam (een gevaarlijk moment), vond ik een pakketje van Fontys in mijn brievenbus. Vier voorverpakte snacks met nutriscore A, B en C en één zonder score. Maar wel alles ultrabewerkt. Er zat een kaartje bij met daarop de tekst: Eat less sugar. Het was verstuurd in het kader van de nationale vitaliteitsweek. Tuurlijk, te veel suiker eten is niet goed, maar dat vervangen door ultrabewerkte snacks brengt je van de regen in de drup. 

Toen ik de leverancier op internet opzocht, zag ik dat dit pakketje een waarde van meer dan 10 euro vertegenwoordigde. Ik roep hierbij op dit bedrag volgend jaar te besteden aan het vergroten van kennis over goed voedsel en wellicht kunnen we tegelijkertijd eens nadenken over hoe we minder ultrabewerkt voedsel kunnen consumeren. 

Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, maar als je het zelf in je bek moet stoppen, doe ik dat liever toch.

Hans van den Bemt is leraaropleider levensbeschouwing bij FLOT en docent bij de Fontys minor Filosofie en Ethiek. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
Goijaart van Dijk
09
October
2023
Als diabetes 2-patient was ik erg blij met de belofte van 'less sugar'. Ik zoek me al maanden suf naar een lekker reepje voor tussendoor dat niet grotendeels uit suiker bestaat.
Jammer dat de twee reepjes die in dit pakketje zaten allebei voor ongeveer 1/3 uit suiker bestonden.
Ik heb ze dan ook aan mijn vrouw gegeven, die geen suikerpatient is. Zij kreeg prompt last van een sugarrush én haar glutenintolerantie.
Nee, echt gezond waren die reepjes niet, geloof ik.
Hans Smaal
09
October
2023
Net zoiets als die plastic koffiebeker die ik laatst ongevraagd kreeg. Ik heb er al vele uit het verleden (net als die tuitelige waterflessen die je bij elk event krijgt). Veel te groot, omdat je er kennelijk ook een pot thee in moet kunnen tappen. "Made in China" staat er onder op. Iemand nagedacht over de footprint hier van? Wellicht 'te klein' om je druk over te maken, maar mijn overtuiging is: wat je in het klein niet kan, doe je ook in het groot niet. Onze foodprint zit m.b.t. water voor 95% in het buitenland, o.a. industrieel gebruik. Stoppen dus met onnodige prullen.
Goijaart van Dijk
09
October
2023
Wat ik niet snap aan die plastic bekers, is dat ze ter vervanging van de papieren bekertjes bij koffieautomaten zijn. Die papieren bekers mogen niet meer, omdat ze plastic bevatten. En we willen allemaal minder plastic gebruiken. En dan krijgen we plastic bekers, die allemaal telkens afgewassen moeten worden, waar we geen faciliteiten voor hebben (niet voor massaal gebruik van die bekers, in ieder geval). Dat klinkt niet heel milieuvriendelijk
Marij
08
October
2023
Het is altijd leuk als je een cadeautje ontvangt, maar per post sturen is zeker niet duurzaam en ook onnodig. Deel inderdaad wat vaker fruit op de campus uit, dan kan het geld in het onderwijs worden gestopt. Wil nog wel even kwijt dat de snacks mij goed gesmaakt hebben ☺
A.W. Visser
06
October
2023
Goed om aandacht te schenken aan gezondheid maar dit pakketje sloeg de plank volledig mis net als vele andere onbedoelde boekjes en geschenkjes die door Fontys worden verzonden.
Geef dit budget (10 + 4,50verzenden x ca. 6.000 medewerkers + mogelijke advies/ontwikkelkosten = €100,000,--) liever aan studentenprojecten die gezondheid bevorderen :)
Marcel Van den Heuvel
06
October
2023
Los van of de inhoud dan toch niet zo gezond blijkt, laat iedereen lekker zelf beslissen wat hij eet. De betutteling die erachter zit is nergens voor nodig. We zijn allemaal volwassen mensen die gelukkig nog steeds zelf kunnen en mogen beslissen of ze wel of geen suiker eten of wat dan ook. Stop het geld liever in het onderwijs!
Michel
06
October
2023
Helemaal mee eens. Een goed bedoelde actie maar ik schrijf me graag in bij het Stuur-mij-niet register. Die pakketjes moeten ook nog eens allemaal gemaakt en verzonden worden. Alleen de gebruikte verpakkingsmaterialen al. Wat een verspilling. Niet duurzaam en niet gezond.
Goijaart van Dijk
09
October
2023
Het zorgt daarentegen wel voor werkgelegenheid ;-)
Dirk
04
October
2023
Fontys stuurt meer van zulke verrassingen op.
Heel leuk gebaar, maar ik zou graag een Stuur-mij-niet register zien waar je je (deels-) af kan melden.
Richar Voddé
03
October
2023
Voor die 10 euro moet je inderdaad heel wat fruit kunnen betalen!
Willemijn
03
October
2023
Herkenbaar. Al moet ik zeggen dat zo'n verrassingspakketje toch vooral een glimlach op mijn gezicht brengt, ongeacht de inhoud :)
Misschien een idee om volgend jaar (of vanaf nu!) een krat fruit op alle locaties/koffiecorners/(docent)lunchplekken neer te zetten zodat iedereen een écht gezond en lekker tussendoortje kan pakken?
Jacqueline Timmermans
06
October
2023
Dat was precies ook mijn gedachte!
Joost
13
October
2023
Laat dat kantoorfruit maar komen.