Drie teams, drie robots, drie missies
Als het gaat om robots heeft Fontys een reputatie hoog te houden. Zo sleepte Team Rembrandts al de nodige internationale prijzen in de wacht. Maar Fontys kent met Robohub Eindhoven en ForceFusion nog twee robotteams die flink aan de weg timmeren. Bron zocht de drie teams op om boven water te krijgen waar zij zo druk mee zijn.
Team Rembrandts is het oudste en grootste robotteam binnen Fontys. In april van dit jaar werden zij wereldkampioen in de FIRST Championships. “Ons team doet mee aan de FIRST Robotic Competition, die als doel heeft jongeren enthousiast te maken voor techniek. Dat is het belangrijkste, naast de competitie”, vertelt Wesley van der Linden, 'Lead Mentor' bij het team en vierdejaarsstudent Mechatronica in Eindhoven.Team Rembrandts bestaat uit een ongeveer 15 Fontys-studenten, 20 tot 30 middelbare scholieren en een aantal begeleiders. “De competitie draait echt om het samenwerken en enthousiasmeren. In een finale staan niet alleen maar de beste robots. Daar staan de teams die het beste samenwerken en een leuke tijd hebben. Dat is wel een groot verschil met andere competities”, vertelt Wesley.
Robohub Eindhoven
Robohub Eindhoven staat in flink contrast tot Team Rembrandts. “Bij ons draait het echt om een autonome robot, om de ontwikkeling van robotica. Wij nemen deel aan twee competities: de Delta Open Innovation competition en de RoboCup”, vertelt Mike van Lieshout, teammember van Robohub en vierdejaarsstudent Mechatronica.
“Ons team bestaat alleen maar uit Fontys-studenten. Het team is ontstaan vanuit een minor en op die manier krijgen we er bij iedere nieuwe minor zo’n zes tot acht studenten bij. Het zijn met name mechatronicastudenten, maar er zitten ook een aantal ict’ers bij en één elektronicastudent.”
Een eerste stap naar automatisering
Naast het spelen in de competities helpt Robohub Eindhoven ook bedrijven bij automatisering. “Wij helpen hen om de eerste stap te zetten naar automatisering. Wij onderzoeken de mogelijkheden en helpen ze op weg”, vertelt Jules van Horen, een ander teamlid van Robohub en ook vierdejaarsstudent Mechatronica.
“Laatst kwam een drukkerij naar ons toe, die was op zoek naar een oplossing om iedere keer een stapeltje van precies honderd flyers van de grote stapel af te pakken. Wij hebben toen een robotarm ontwikkeld die het bedrijf gemakkelijk kon implementeren.”
RoboCup in Sydney
“Afgelopen jaar zijn we naar Sydney geweest voor de RoboCup-competitie. Nog nooit eerder hebben we zoveel punten gehaald. Ondanks dat we problemen hadden met onze robot”, vertelt Mike. De robot was tegengehouden bij de douane van Australië, waardoor het team drie dagen later pas aan de slag kon.
“Gelukkig was de sfeer tussen de teams steeds heel goed. Andere teams probeerden echt mee te denken en er is ook wat geschoven in het programma, zodat wij alsnog aan zoveel mogelijk onderdelen konden deelnemen.”
Wat Robohub Eindhoven toen en nu onderscheidt binnen de eigen competitie is dat zij het enige hbo-bachelorteam zijn. “Alle andere teams bestaan uit studenten van universiteiten”, aldus Jules.
ForceFusion
Dat de robotteams binnen Fontys zich ieder op hun eigen manier onderscheiden, bewijst ook het jongste team. ForceFusion begint nu aan het derde seizoen in de FIRST robotic competition. Het team bestaat uit leerlingen van Fontys Engineering, het Vakcollege Helmond, het Carolus Borromeus en het Dr. Knippenbergcollege uit Helmond. Zo’n 9 middelbare scholieren en ruim 15 Fontys-studenten gaan dit jaar aan de slag om weer een innovatieve robot te bouwen.
“Bij ons draait het echt om plezier en om het inspireren van een nieuwe generatie”, vertelt Karlijn Seelen, tweedejaarsstudent Mechatronica en voor het eerst jaar teammember van ForceFusion.
Plezier staat bovenaan
Team ForceFusion wil zich onderscheiden door creativiteit en op een spelende manier meer leren over techniek. “In de competitie heb je teams die meedoen voor de winst, dat is bij ons niet belangrijk”, vertelt Karlijn.
“Onze kernwaarden zijn: caring, imagination, quality, creativity, learning en fun. Wij willen dat het plezier in het bouwen bovenaan staat, dat zie je niet bij alle teams terugkomen. Dat is ook waarom ik bij ForceFusion zit.”
De middelbare scholieren gaan samen met de studenten bouwen aan een nieuwe robot. “Wij hebben gekozen voor de regionals in Denver, Colorado. We willen daarheen met een goed werkende robot. Maar we willen ook bedrijfsbezoeken inplannen, omdat het niet puur en alleen om de wedstrijd gaat”, vertelt Caasper Hendriksen, vwo’er van het Dr. Knippenbergcollege.
“En we willen de wedstrijd ook combineren met een bezoek aan Washington D.C. zodat we ook op cultureel vlak onszelf verrijken.” [Lilian Lauwerijssen]
Team Pi is een team dat over de grenzen van hun opleiding heen lange termijn relaties aangaat met andere opleidingen en onder stichting STEMec bijdraagt aan een groter doel. Een unieke ploeg die dit artikel iets extra's had kunnen geven - gemiste kans en erg onzorgvuldig redactiewerk.
Erg jammer dit bericht.
Natuurlijk zijn teams binnen Fontys met zijn alle gelijk en zijn de Robotica Teams binnen Fontys allemaal even geweldig. Ieder team heeft zijn specialiteiten en streeft naar andere doelen.
Maar om Robotics Team Pi er volledig uit te laten doet mijn hart zeer als teamlid, dit geeft geen fijn gevoel. Als student van Fontys probeer je het maximale voor je opleiding te geven en voor je project, om dan als het waren vergeten te worden is alles behalve motiverend.
Met vriendelijke groet,
Thijs gerrits
Lid Robotics Team Pi
Hoop dat dit toch aangepast wordt.