COLUMN, Rens van der Vorst,
01
april
2022
|
09:22
Europe/Amsterdam

De smekende zoekmachine

Op zaterdag doe ik altijd een cryptogram. Pas stuitte ik op de volgende opgave: ‘Pil van Drion’. Ik wist niet was het was, dus opende ik Google.

Google reageerde paniekerig. De Pil van Drion bleek een hypothetische zelfmoordpil en alle Google-alarmbellen gingen af. Hulp is beschikbaar, stond boven in beeld. Praat vandaag nog met iemand, stond daaronder. En een telefoonnummer.

Geen zelfmoord plegen, Rens, smeekte de zoekmachine. Facebook en Twitter bieden vergelijkbare hulp. Ik klikte snel de browser dicht. Straks werd ik nog door Google geprofileerd als zelfmoordkandidaat.

Maar zoek eens naar: ‘Hoe pleeg ik de perfecte moord?’ of ‘Hoe word ik een goede fascist?’ of ‘Waar koop ik cocaïne?’ en ook ‘Kun je een flesje bier openen met je kont?’ Het vreemde is: dan krijg je dus wel meteen tips, handleidingen, webadressen en YouTube-instructievideo’s.

Technologiebedrijven proberen zelfmoord te voorkomen, maar aankomende, snuivende fascisten met moordneigingen en ongeopende bierflesjes in hun anus worden aangemoedigd. Hoe zit dat?

Zou het eigenbelang zijn? Immers, depressieve mensen staren meer naar hun schermen. Het is niet duidelijk of je depressief wordt van schermstaren of vice versa, maar er is onmiskenbaar een relatie. 

Depressiviteit is daarmee uitstekend voor het bedrijfsmodel van technologiebedrijven. Zelfmoord is dat niet. Dode mensen produceren geen data.

Of doe ik de technologiebedrijven tekort? Hebben ze in dit geval wel het beste met ons voor? Ben ik, zoals mijn studenten wel eens zeggen, te negatief? Ik twijfel. En, erger, hoe los ik nu mijn crypto op? 

Pil van Drion. Tien letters. 
Weet u het?

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Hans Smaal
01
April
2022
Het medicijn bestaat uit 2 verschillende tabletten. Ik vermoed dat met het enkelvoud "de pil van Drion" de bijsluiter wordt bedoeld. Bijwerkingen en waarschuwingen doen in dit stadium echter niet meer zo terzake, vandaar mijn gok: 'dooddoener'.
Rens
02
April
2022
Ook dooddoener is best fraai... maar keeltablet paste beter (bij de crypto)
Isabelle
01
April
2022
HAHAHAHAH! Heerlijk!
sander
01
April
2022
ik denk het woord: euthanasie en ik adviseer duckduckgo ;-)
Freddy Hurkmans
01
April
2022
+1 wat betreft je advies.
Robert Schuwer
01
April
2022
Keeltablet?
Rens van der Vorst
01
April
2022
Natuurlijk, bedankt!

(Toch niet gegoogeld he?)