COLUMN, Janneke Gielisse,
02
juni
2022
|
11:27
Europe/Amsterdam

De lol van het lezen

In mijn ouderlijk huis waren er altijd stapels kranten. Met minstens het regionale dagblad en ook het NRC. Die werden dagelijks doorgeplozen en vervolgens op stapels bewaard. Eenmaal uit huis, kreeg ik uitgeknipte artikelen per post. Ik verdenk mijn moeder er nog steeds van dat ze de kranten pas wegdeed toen de oudpapierprijs omhoog ging.

Ook de studeerkamer puilde uit. Met een collectie boeken waar boekhandel Donner jaloers op zou zijn. Van de vakliteratuur van mijn vader, tot tuinboeken en collectoritems van kunsttentoonstellingen. En dan heb ik het nog niet over alle kinderboeken. De bananendozen waren niet aan te slepen toen we het ouderlijk huis opruimden.

Op vakantie mocht je bij de bibliotheek wel 12 boeken lenen. Dan ging er 25 kilo Thea Beckman en Roald Dahl de vouwwagen mee in. En nog altijd te weinig. Toch heb ik ook een tijd minder boeken gelezen. Na mijn middelbare schooltijd en de verplichte lijst was ik er wel even klaar mee. Het hielp ook niet dat ik voor één van die boeken de film keek in plaats van het boek te lezen. En dat het plot anders was dan in het boek, en dat ik hierop betrapt werd…

Inmiddels wordt er iedere vakantie weer minstens een halve krat aan boeken gevuld. De e-reader is hier niet aangeslagen, zeg maar.

Lezen is mij dus wel met de paplepel ingegoten. Makkie om het aan je kinderen over te geven zou je zeggen. Maar niks is minder waar. Op de basisschool ging het nog wel met bibliotheekboekjes, voorlezen en de Donald Duck. Maar nu ze puber zijn? Lezen doen ze alleen de ondertiteling van youTube shorts en de snap-appjes. Taal is beeldend geworden. 

Ik snap de lastigheid en de reuring in de media over het belang van lezen daarom zeker. Want lezen is belangrijk. Is het juist niet dat door lezen de zinnen en woorden beelden oproepen? Je eigen beelden? Fantasie, dwalen door een boekwinkel, bladeren, op zoek naar woordspelingen, woordgrapjes. En ondertussen bouwen aan je woordenschat en gevoel krijgen voor spelling en grammatica. Daarin zit de lol. Die je – en dat maakt het ingewikkeld – pas ziet als je het ziet.

Ik blijf het lezen dus promoten. Een tijdje heb ik het geprobeerd met luisterboeken. Tegenwoordig krijgen ze kookboeken en boeken over reptielen cadeau. Aansluiten bij de interesse blijkt bij mij thuis de beste truc om ze ‘lezen voor het leven’ bij te brengen. En ondertussen bewaar ik gewoon mijn boeken. Hebben ze later wat te lezen. En op te ruimen.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketingmanager en consultant. Zij leest alles wat los en vast zit en schrijft graag. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft er ook een mening over. Klik hier voor haar eerdere columns.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
W. Sanderse
08
June
2022
Mooie column - ken je deze Fontys-publicatie?
https://isvw.nl/shop/lezen-leven-wouter-sanderse-red/
Janneke
08
June
2022
Leuk Wouter, dank je wel voor de tip!
Anne Ketelaars
06
June
2022
Mooie en herkenbare column! We moeten het blijven proberen, omwille van de magie en 'wanderlust' die boeken met zich mee kunnen brengen ;) Papier is geduldiger dan e-readers...
Carin Reijndorp
03
June
2022
Hallo Janneke, wat een leuk stukje. ik kan me er helemaal in vinden. Mijn opa en later tante hadden een boekenwinkel in Amsterdam en ook ik ben met boeken lezen grootgebracht.
Ik denk dat lezen ook goed is voor het concentratie vermogen en het terugbrengen van de prikkels die mensen nu ervaren. En het is bovendien heel leuk. Althans volgens mijn mening.
Het moet ook zeker op jonge leeftijd wel gestimuleerd worden ook al zal het niet bij iederen blijven hangen. Iedereen is nu éénmaal anders en dat maakt de wereld juist leuk. Maar je moet er wel mee kunnen kennismaken.
Ik ben wat vakantie betreft wel gezwicht voor de e-reader. Maar er gaat niets boven een papieren boek.
Bedankt voor je column. Nog veel leesplezier.
Maurice Heemels
03
June
2022
Mooi stuk, en herkenbaar verhaal!