door Rens van der Vorst,
13
oktober
2023
|
08:57
Europe/Amsterdam

De lat omhoog

Sinds kort begin ik mijn IT-onderwijs met de Generative AI Challenge: produceer binnen 24 uur iets dat zonder AI absoluut onmogelijk zou zijn geweest. De resultaten zijn fantastisch.  

Een paar voorbeelden: 

Een rapalbum van RAPGPT, inclusief Instagramaccount en YouTube-kanaal. Muziek, teksten en rap allemaal gegenereerd met AI.

Een complete opleiding in bijbelstudies. Inclusief content, inschrijving en workshops.

Een webshop voor sportkleding. Met door software verzonnen logo’s, werkende bestelmodules en niet-bestaande modellen. Een product waarvoor een e-commerce bedrijf een tijdje geleden nog vijftienduizend euro factureerde. 

Als de studenten hun resultaten presenteren, glimmen ze van trots. Ik zie ze denken, dit wordt een makkelijk jaar. Ik schrijf mijn documenten met ChatGPT, ontwerp met Dall-E en laat CoPilot razendsnel een app in elkaar knutselen. 

En dan, nadat mijn applaus is weggestorven, ontdekken ze dat ze er toch weer ingetrapt zijn.  

Als jullie dit kunnen bouwen in 24 uur, stel ik vast, waartoe zijn jullie dan in staat in 20 weken? Mijn verwachtingen zijn ‘Sky High’. De lat gaat omhoog. Ik verwacht dat je écht snapt wat het probleem is dat je wilt oplossen. Dat je test. Valideert. Praat met experts. Ga met gebruikers aan de slag. Allemaal dingen, die studenten niet altijd leuk vinden. Maar wel ongelooflijk belangrijk zijn. 

Generative AI is een zegen voor het IT-onderwijs. Het geeft ons de kans en de tijd om studenten te leren om IT te bouwen met een positieve impact.  

Maar dat werkt alleen als we bereid zijn om de lat hoger te leggen. Veel hoger.    

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.   

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Ed Weijers
13
October
2023
Dag Rens,
Mooi prikkelent en stimulerent stukje.
Ik zou wel eens samen na willen denken hoie ik AI kan inzetten om pabo-studenten op het gebied van levensbeschouwing op een hoger niveau te tillen. Of op zijn minst het kritisch denken verder te ontwikkelen.
Mariëlle
13
October
2023
Hear, hear!