Eindhoven,
29
augustus
2018
|
15:20
Europe/Amsterdam

‘Datingsite’ voor eenzame kinderen

Lisa van Leuken: “Ik wil dat ieder kind gezien wordt”

Altijd alleen op het schoolplein staan en de weekenden in je uppie doorbrengen. Eenzaamheid komt niet alleen bij ouderen voor, ook kinderen kunnen eraan lijden. Pedagoge en Fontys-masterstudent Lisa van Leuken ontwikkelde een website waarop deze kinderen in een veilige omgeving een vriendje of vriendinnetje kunnen vinden.

Het is een gat in de markt, want voor deze leeftijdsgroep is er nog niks, aldus Van Leuken. “Volwassenen hebben datingsites en –apps. Dat is inmiddels algemeen geaccepteerd. Waarom zou je zo’n middel dan ook niet inzetten voor kinderen? Niet om een geliefde te Joshua van Gompel en Lisa van Leukenvinden, maar vriendschap”, vertelt Van Leuken. Maandag ontving ze de Fontys Denk Groter Prijs in de categorie student. Ze won die samen met ICT-student Joshua van Gompel, die verantwoordelijk was voor de bouw van de website.

Eenzaamheid is niet alleen schrijnend, het is ook slecht voor de ontwikkeling van een kind en kan levenslang invloed hebben, weet Van Leuken. Op de school waar ze werkte (voortgezet speciaal onderwijs) zag ze vaak eenzame kinderen. “Ik bedacht: in het dorp waar ik woon zijn vijf basisscholen, er zijn dus meerdere kinderen die op hun school geen aansluiting vinden. Zo ontstond het idee om deze kinderen met elkaar in contact te brengen.”

Vriendschapswens
Uit het onderzoek dat zij deed tijdens haar master Educational Needs bij Fontys OSO (Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg) bleek dat de helft van de kinderen in het voortgezet speciaal onderwijs een ‘vriendschapswens’ heeft. “Voor kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD is het vaak moeilijk om zelf vriendschappen te sluiten.”Ook bij haar werk als pedagoge komt ze het onderwerp vaak tegen. “Als je bij ouders thuiskomt, geven zij ook vaak aan dat hun kind geen sociale contacten heeft.”

De leeftijdsgroep is daarbij bewust gekozen. “Je ziet dat het probleem vaak pas vanaf het achtste jaar zichtbaar wordt. Tot die tijd spelen kinderen nog wel met elkaar. Daarna worden de verschillen met andere kinderen groter.” Omdat ze denkt dat eenzaamheid bij allerlei kinderen kan voorkomen, dus niet alleen in het speciaal onderwijs, heeft ze het project verbreed: de website is bedoeld voor álle kinderen van acht tot zestien jaar met een vriendschapswens. “Ook door bijvoorbeeld een verhuizing kan een kind een nieuwe vriendschapswens hebben.”

Vertrouwen
Met het Uitreiking Denk Groter Prijsplannetje van de website loopt ze eigenlijk al jaren rond. Hoe komt het dat het nu gelukt is om het ook echt uit te voeren? “Ik wil dat ieder kind de kans krijgt om gezien te worden, dat is mijn passie. Door de master bij Fontys kreeg ik veel ruimte om verder onderzoek te doen. Het hielp ook erg dat met name docent Ilonka van der Sommen mij het vertrouwen gaf om ermee door te gaan. Bovendien bracht zij mij in contact met de ict-opleiding van Fontys, waar docent Marlou Heskes mij koppelde aan een groep studenten, die de website zijn gaan bouwen."

Veiligheid, anonimiteit en vertrouwen zijn belangrijk bij de Devriendencoach.nl. De kinderen blijven anoniem totdat een maatje is gevonden. Ouders maken in eerste instantie het profiel aan. Daarin vermelden zij wat bijvoorbeeld de hobby’s en leeftijd zijn van een kind. Die gegevens worden door het systeem gekoppeld. Deze match wordt nog wel altijd door Van Leuken ‘gecheckt’. “En ik wil ook dat dit in de toekomst zo blijft, dat er altijd een professional in de jeugdzorg bij betrokken blijft.”

Kick-off
Sinds juni is de website online. Nu de scholen zijn gestart, hoopt Van Leuken dat er veel aandacht voor komt, zodat de website door heel het land gebruikt gaat worden. “We hebben met vijf mensen een bestuur opgericht waarmee we stichting De Vriendschapswens beginnen. We willen onder meer trainingen gaan aanbieden voor gebruik van de website en de begeleiding van de kinderen, ook nadat ze zijn gematcht. Op 1 oktober is de kick-off voor ouders en professionals.”