Eindhoven,
23
juni
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Dag plastic, hallo eigen bestek en beker

De ban op wegwerpplastic is en blijft een complex probleem. Vanaf 1 juli 2023 mag het niet meer gratis verstrekt worden bij to go-verkooplocaties, vanaf 1 januari 2024 komt er zelfs een verbod op bij Fontys. De datum van 1 juli nadert, dus wat gaat Fontys doen?

Vanaf 1 januari 2024 mogen er geen disposables met plastic meer verstrekt worden bij Fontys. Tot die datum mag dat nog wel bij to go-locaties, maar niet meer gratis. 

To stay of to go
Voor Fontys was het lange tijd onduidelijk of ze een to stay- of to go-locatie was. Maar die knoop is inmiddels doorgehakt bij de overheid, vertelt Anita Swinkels, manager Facilities bij Fontys. “Onze locaties in Den Bosch, de FHK, Sporthogeschool, Nexus en in Sittard en andere standalone-locaties zijn volgens de omschrijving van de overheid to stay-locaties. De campussen in Eindhoven, Tilburg en Venlo zijn hybride en daarmee to go, omdat bijvoorbeeld de koffieautomaten op de gang onder to go vallen, maar de automaten van medewerkers onder to stay. Wij hebben ervoor gekozen om één lijn te trekken en zijn voor alle locaties per 1 januari 2024 to stay.”  

Concreet betekent dit dat er tot 1 januari nog wel wegwerpplastic aangeboden mag worden, maar dat dit op campussen niet gratis verstrekt mag worden. Maas, het bedrijf achter de koffieautomaten, en cateraars zijn verplicht om een meerprijs te vragen voor wegwerpplastic en een herbruikbaar alternatief aan te bieden. “Die zijn daar al op aan het inspelen”, zegt Swinkels.  

Die meerprijs is door de overheid bepaalt. Zij komt met adviesprijzen van 0,25 euro voor een beker, 0,50 euro voor grotere maaltijddisposables en 0,05 euro voor kleinere varianten. Disposables van karton, bamboe, rietsuiker en andere alternatieven mogen nog wel gewoon verstrekt worden, want daar zit geen plastic in. “Maar deze materialen zijn niet geschikt voor warme producten. Daar is nog geen goed alternatief voor”, legt Swinkels uit. 

Tijdelijke oplossing
Als studenten of medewerkers een broodje of drankje kopen in de kantine of bij een koffiecorner, krijgen ze de vraag of ze het daar op willen eten of mee willen nemen. Als ze voor de eerste optie gaan, kunnen ze een paar dingen doen. Swinkels: “Ze kunnen betalen voor een disposable met plastic zoals een beker, maar ze kunnen ook een alternatief kopen. Die mogen ze na gebruik weer inleveren, waarvoor ze vervolgens een muntje krijgen. Dat kunnen ze de volgende keer dan weer inzetten. Zie het als een soort statiegeld.”

Het gaat om een tijdelijke oplossing, geeft Swinkels aan. Het uiteindelijke doel is namelijk om een bring your own-omgeving te creëren waarbij je je eigen bestek en beker meebrengt. “Waar je ook heengaat, overal in Europa geldt deze wetgeving. Bij Starbucks hebben ze het al geïntroduceerd. Als je daar je eigen koffiebeker meeneemt, hoef je niet extra te betalen. Het is iets waar we allemaal aan moeten wennen, maar wat wel de toekomst is.” [Karen Luiken] 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Maas
23
June
2023
Right! Even afgezien van de vele rare Engelse woorden, waarom is het onmogelijk/mode/... om geen bestek c.a. te verstrekken dat vervolgens afgewassen kan worden? Daar zijn heel oude woorden voor: restaurant, mensa, kantine, enz.
Wim van de Riet
23
June
2023
Die 'Engelse' woorden zijn ook nog verkeerd geschreven. Zo schrijft de Woordenlijst 'to-gomaatschappij' (zie https://woordenlijst.org/#/?q=to-gomaatschappij). Overeenkomstig zou het dus 'to-staylocatie', 'to-golocatie' en 'bring-your-ownomgeving' zijn.